Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Trendyol Süper Lig’in 34. ve son haftasında Çaykur Rizespor ile Beşiktaş 2-2 berabere kaldı

Trendyol Süper Lig’in 34. ve son haftasında Çaykur Rizespor ile Beşiktaş karşı karşıya geldi. Çaykur Didi Stadyumu’nda oynanan mücadele 2-2 eşitlikle sona erdi.

Ev sahibi Çaykur Rizespor’un gollerini Ali Sowe kaydetti. Sowe, 18 ve 31. dakikalarda attığı gollerle takımını ilk yarıda öne geçirdi.

Beşiktaş, ikinci yarıda bulduğu gollerle skoru eşitledi. Siyah-beyazlılarda 55. dakikada Jota Silva, 62. dakikada ise Vaclav Cerny fileleri havalandırdı.

Karşılaşmanın uzatma dakikalarında Çaykur Rizespor bir kez daha gol sevinci yaşadı. Halil Dervişoğlu’nun 90+3. dakikada attığı gol iptal edildi.

Bu sonucun ardından Beşiktaş 2025-2026 Trendyol Süper Lig sezonunu 60 puanla tamamladı.

Çaykur Rizespor ise sezonu 41 puanla noktaladı.


BBP'nin 13. Olağan Büyük Kurultay'ı 7 Haziran'da yapılacak

Büyük Birlik Partisi Merkez Karar ve Yönetim Kurulu, 13. Olağan Büyük Kurultay’ın 7 Haziran 2026 Pazar günü Ankara’da ATO Congresium’da yapılmasına oy birliğiyle karar verdi.

Büyük Birlik Partisi’nde 13. Olağan Büyük Kurultay süreci resmen başlatıldı. BBP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu, Parti Genel Merkezi’nde toplandı. Toplantıda partinin büyük kurultay tarihini ve yeri belirlendi.

Gelecek dönemin stratejilerinin ve yönetim kadrolarının şekilleneceği kurultay için MKYK üyeleri tam mutabakat sağladı. Toplantıda, Büyük Birlik Partisi 13. Olağan Büyük Kurultayı’nın 7 Haziran 2026 Pazar günü Ankara’da yapılması kararlaştırıldı.

BBP’den yapılan açıklamaya göre, 13. Olağan Büyük Kurultay Ankara’nın önemli kongre merkezlerinden ATO Congresium’da gerçekleştirilecek.


İYİ Parti heyetinden TBB'ye ziyaret

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun ile YSK Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, Türkiye Barolar Birliğini ziyaret etti.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun ile YSK Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, Türkiye Barolar Birliğine ziyarette bulundu.

Ziyarette Olgun ve Öztürk, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ile bir araya geldi.


İsrail: Gazze’de Kassam Tugayları’nın üst düzey ismi hedef alındı

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, İsrail ordusunun Gazze kentine düzenlediği hava saldırısında Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın üst düzey komutanlarından İzzeddin el-Haddad’ın hedef alındığını iddia etti.

Katz, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, saldırının İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile birlikte verilen talimat doğrultusunda gerçekleştirildiğini belirtti. Açıklamada, ateşkese rağmen Gazze kentinde düzenlenen hava saldırısında el-Haddad’ın hedef alındığı öne sürüldü.

Bölgeden paylaşılan görüntülerde, Gazze kentinde vurulan bir binada ciddi hasar oluştuğu ve yangın çıktığı görüldü.

İsrail Savunma Bakanı Katz, daha önce de Hamas’ın siyasi kanadından Halil el-Hayye ve Kassam Tugayları’nın önemli komutanlarından İzzeddin el-Haddad dahil üst düzey isimlere yönelik suikast tehdidinde bulunmuştu.


Arıkan'dan esnaf düzenlemesine tepki: Müjde değil, faiz sarmalı

Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, esnafın borç vadesinin 36 aydan 72 aya çıkarılmasına ilişkin düzenlemeyi eleştirdi. Arıkan, yüzde 39 tecil faiziyle sunulan düzenlemenin esnafı rahatlatmayacağını belirterek, "Bu bir kurtarma planı değil, esnafı borç bataklığına ebediyen gömme planıdır." dedi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, esnafa yönelik borç yapılandırması düzenlemesine ilişkin açıklama yaptı. Arıkan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Esnafa müjde değil faiz sarmalı çıktı! İflasın eşiğine gelen esnafımız vergi, zam ve faiz yükü altında ezilirken iktidarın çözüm diye sunduğu şey ne? Borç vadesini 36 aydan 72 aya çıkarmak. Peki ya bedeli? yüzde 39 tecil faizi! Esnaf zaten anaparayı ödeyemezken, siz bu faiz yüküyle kimi, nasıl kurtaracaksınız? Bu bir kurtarma planı değil, esnafı borç bataklığına ebediyen gömme planıdır. Bir yanda kepenk kapatan binlerce esnaf, diğer yanda hesaplarına bloke konulan, POS cihazlarına haciz gelen işletmeler… Esnaf gerçek bir yapılandırma beklerken, sunulan sadece vadeyi uzatan ama yükü büyüten bir düzenleme oluyor. Bir kez daha söylüyoruz; Esnaf nefes alamazsa; çarşı susar, çarşı susarsa üretim durur, üretim durursa ekonomi çöker."


Dışişleri Bakanlığı’ndan Yemen’deki esir takası anlaşmasına destek

Dışişleri Bakanlığı, Yemen hükümeti ile Husiler arasında tutukluların serbest bırakılması konusunda varılan mutabakatı memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Yemen hükümeti ile Husiler arasında Amman’da gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda tutukluların serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varılmasının olumlu bir gelişme olduğu belirtildi.

Açıklamada, sürece katkı sunan tüm taraflara teşekkür edilerek, “Söz konusu mutabakatın, Yemen’deki ihtilafa kapsamlı bir siyasi çözüm bulunması yönündeki gayretlere ivme kazandırmasını temenni ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Türkiye’nin Yemen’in toprak bütünlüğü, ulusal birliği ve kalıcı barışın sağlanmasına yönelik çabaları desteklemeye devam edeceği vurgulandı.

Öte yandan Yemen hükümetinin müzakere heyeti başkan yardımcısı Yahya Muhammed Kezman, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Husiler ile “tarihin en büyük esir takası anlaşmasının” imzalandığını duyurdu.

Kezman, anlaşmanın iki taraf arasında toplam 1728 kişinin serbest bırakılmasını kapsadığını belirterek, serbest bırakılacak kişiler arasında askerler, güvenlik güçleri, siyasetçiler ve gazetecilerin bulunduğunu kaydetti.


Yozgat’ta öğrenci servisi devrildi: 2 öğrenci ve sürücü hayatını kaybetti

Yozgat’ın Saraykent ilçesinde öğrenci servisinin devrilmesi sonucu 2 öğrenci ile servis şoförü yaşamını yitirdi, 7 öğrenci yaralandı.

Kaza, Saraykent ilçesinden Söğütlü köyüne seyir halinde olan öğrenci servisinin, Söğütlü köyü mevkiinde kontrolden çıkarak devrilmesiyle meydana geldi. Sürücüsünün kimliği henüz öğrenilemeyen servis aracının devrilmesinin ardından çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi.

İlk belirlemelere göre kazada 2 öğrenci ile servis şoförü hayatını kaybetti. Yaralanan 7 öğrenci ise ambulanslarla çevredeki hastanelere kaldırıldı.

Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, kazaya ilişkin yaptığı açıklamada, “Saraykent ilçesinden Söğütlü’ye giden servis aracı tek taraflı kazaya karışıyor. Kazada maalesef 2 öğrencimiz ile servis şoförü vefat ediyor. Geri kalan 7 öğrencimiz yaralı. Birinin kalça kırığı var, diğerlerinin durumlarının iyi olduğu belirtiliyor.” ifadelerini kullandı.

Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.


Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde yeniden Ebola salgını başladı

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin (KDC) doğusundaki Ituri eyaletinde yeniden Ebola vakaları görülmeye başlandı. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC), bölgede yüzlerce şüpheli vaka ve çok sayıda ölümün kaydedildiğini açıkladı.

Africa CDC tarafından yapılan açıklamada, 15 Mayıs itibarıyla Ituri eyaletinde Ebola virüsünden şüphelenilen 246 vaka ile 65 ölümün tespit edildiği bildirildi. Vakaların özellikle Mongwalu ve Rwampara bölgelerinde yoğunlaştığı, eyaletin idari merkezi Bunia’da da şüpheli vakaların rapor edildiği aktarıldı.

Kinşasa’daki Ulusal Biyomedikal Araştırma Enstitüsü tarafından incelenen 20 örneğin 13’ünde Ebola virüsünün tespit edildiği belirtilirken, virüsün genetik analiz çalışmalarının sürdüğü ifade edildi.

Yetkililer, Uganda ve Güney Sudan sınırına yakın konumdaki Ituri’de sınır ötesi bulaş riskine karşı bölgesel koordinasyon çalışmalarının artırıldığını duyurdu.

Öte yandan ortaya çıkan yeni salgın, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde 1976 yılından bu yana kayıtlara geçen 17’nci Ebola salgını oldu.


Burdur Belediyesi imar soruşturması iddianamesi: Başkan Ercengiz ve 50 sanığa 3,5 yıla kadar hapis istendi

Burdur’da bir iş insanının şikayeti üzerine Burdur Belediyesi’ne yönelik başlatılan imar soruşturması kapsamında hazırlanan iddianame kabul edildi. Burdur Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede belediye meclis üyeleri, imar müdürlüğü personelleri, mühendisler ve teknik görevlilerin de aralarında bulunduğu toplam 51 kişi şüpheli olarak yer aldı.

Dosyada yer alan İçişleri Bakanlığı’nın 22 Ocak 2024 tarihli kararında, yapılan ön inceleme sonucunda bazı parseller için mevzuata aykırı şekilde yapı ruhsatı düzenlendiği ve imar planı değişikliklerine ilişkin belediye meclisi kararlarında olumlu oy kullanıldığı ileri sürüldü. Ön inceleme raporunda, "Bir parselin bulunduğu imar adasına ait parselasyon planı yapılıp Belediye Encümenince kabul edilip tapuya tescil edilmeden o adadaki herhangi bir parsele yapı ruhsatı verilemez" hükmüne rağmen işlem tesis edildiği iddialarına yer verildi.

Soruşturma kapsamında ifadeleri alınan şüphelilerin suçlamaları kabul etmediği öğrenildi. İddianamede 51 sanıktan 2’sinin hayatını kaybetmesi nedeniyle haklarında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildiği, 49 sanık hakkında ise Türk Ceza Kanunu’nun 257’nci maddesinde düzenlenen "görevi kötüye kullanma" ve 43/1 maddesindeki “zincirleme suç” hükümleri kapsamında 6 aydan 3 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edildiği belirtildi.

Burdur 1. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianame kapsamında ilk duruşmanın 13 Temmuz’da görüleceği öğrenildi.


MHP Isparta il teşkilatı da görevden alındı

MHP Genel Başkan yardımcısı Semih Yalçın, partinin Isparta teşkilatının feshedildiğini ve göreve Osman Gülay'ın atandığını duyurdu.

Yalçın, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Milliyetçi Hareket Partisi Isparta İl Teşkilatı ile 13 ilçe teşkilat organları, parti tüzüğümüzün 52. ve 54. maddelerinin tanıdığı yetkiye istinaden, tüzüğümüzün ilgili maddesi uyarınca feshedilmiştir. Yine aynı maddelerin verdiği yetki çerçevesinde, Milliyetçi Hareket Partisi Isparta İl Başkanlığı görevine Osman Gülay atanmıştır.


Çilingir sofrasını paylaşan emekliye alkol reklamı soruşturması açıldı

Kişisel sosyal medya hesabında arkadaşlarıyla kurduğu mütevazı çilingir sofrasını paylaşan 67 yaşındaki emekli Şükrü Mısırlıoğlu'na "alkol reklamı" soruşturması başlatıldı.

Ejder meyvesi, manda yoğurdu, karides ve diğer pahalı mamullerle hiç işimiz olmadı" diye yazan Mısırlıoğlu'nun peşine düşen Tarım ve Orman Bakanlığı, emekli işçiye "alkollü içki reklamı yasağını ihlal ettiği" gerekçesiyle 3 milyon 291 bin liraya kadar idari para cezası uygulanabileceğini belirterek savunma istedi.


İçişleri Bakanı Çiftçi işaret diliyle mesaj paylaştı

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Engelliler Haftası dolayısıyla işaret diliyle yaptığı paylaşımda, "Birlikte aynı milletin fertleriyiz. Bu birliktelik sizinle tamam" ifadelerini kullandı. Çiftçi, NSosyal hesabından, Engelliler Haftası vesilesiyle işaret diliyle verdiği mesajı paylaştı.

Engelli bireyleri anladıklarını ve daima yanlarında olduklarını belirten Çiftçi, "Bizler, her vatandaşımızın eşit imkanlara sahip olduğu, sosyal hayatın içinde güçlü şekilde yer aldığı, sevginin, anlayışın ve dayanışmanın büyüdüğü bir Türkiye için çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki aynı bayrağın altında, aynı değerlere gönül vermiş büyük bir milletiz. Engelleri birlikte aşacak, dayanışmayı birlikte büyüteceğiz" ifadelerini kullandı. Çiftçi'nin paylaşımında, işaret diliyle verdiği "Birlikte aynı milletin fertleriyiz. Bu birliktelik sizinle tamam" mesajı da yer aldı.


İzmir’de kentsel dönüşüm soruşturmasında 4 gözaltı

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturma kapsamında, Gaziemir ilçesi Aktepe ve Emrez Mahalleleri Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı 1’inci Etap çalışmalarına ilişkin incelemelerde tespit edilen bulgular doğrultusunda operasyon gerçekleştirildi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan soruşturmaya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, şunlar kaydedildi:

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülmekte olan soruşturma kapsamında; İzmir ili Gaziemir ilçesi Aktepe ve Emrez Mahalleleri Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı 1’inci Etabı çalışmalarına ilişkin yapılan inceleme ve tespitler doğrultusunda; Denetim Görevini İhmal, Zimmete Yardım ve Nitelikli Dolandırıcılık suçları kapsamında; İzmir ili Konak, Bayraklı, Narlıdere ve Urla ilçelerinde eş zamanlı operasyon gerçekleştirilmiştir. Şüpheli 4 şahıs Ebubekir Yılmaz, İsmail Atagün, Sıtkı Şükrüer ve Mustafa Saim Uysal gözaltına alınmıştır. Soruşturma İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde titizlikle yürütülmektedir.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan'ın Türkistan şehrinde düzenlenen ⁠Türk Devletleri Teşkilatı Gayriresmi Zirvesi kapsamında Mirziyoyev ile görüştü. Erdoğan'ın konakladığı otelde, basına kapalı gerçekleştirilen görüşmede, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da hazır bulundu. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından, Erdoğan'ın, Kazakistan'ın Türkistan şehrinde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı'nın Gayriresmi Zirvesi kapsamında Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ile görüşmesine ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

Görüşmede liderler, Türkiye-Özbekistan ikili ilişkileri ile bölgesel ve küresel konuları ele aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Türkiye ile Özbekistan arasında savunma sanayii ve ticaret başta olmak üzere her alanda işbirliğini geliştirmek için çalışmaya devam edeceklerini ifade etti. Cumhurbaşkanımız iki ülkenin uluslararası platformlarda da dayanışmasını artıracağına inandığını belirterek, Mirziyoyev'i Türkiye'de düzenlenecek Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi ve COP31'e davet etti.


Rusya ile Ukrayna arasında karşılıklı 205 esir asker takası yapıldı

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Ukrayna'dan 205 Rus askerin alındığı, karşılığında 205 Ukrayna Silahlı Kuvvetleri mensubu esir askerin teslim edildiği belirtildi.

Rus askerlerinin halihazırda Belarus'ta bulunduğu ve askerlere gerekli psikolojik ve tıbbi yardımın yapıldığı bilgisi verilen açıklamada, askerlerin tedavi ve rehabilitasyon için Rusya Savunma Bakanlığına bağlı sağlık tesislerine nakledileceği ifade edildi. Açıklamada, takasa Birleşik Arap Emirlikleri'nin arabuluculuk yaptığı kaydedildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de sosyal medya hesabından, Rusya ile yaptıkları esir takası sonucu 205 Ukraynalı askerin ülkeye getirildiğini açıkladı. Serbest bırakılan askerlerin Ukrayna'nın farklı bölgelerinde güvenlik güçlerinde görev yaptığını aktaran Zelenski, "Bu, 1000'e karşı 1000 esir takasının ilk aşamasıdır" ifadesini kullandı. Zelenski, tüm Ukraynalı esirlerin serbest kalması için çalışmaları sürdüreceklerini belirtti.


Hantavirüs görülen gemideki 6 yolcu Avustralya'da 3 hafta karantinaya alınacak

Avustralya hükümeti, hantavirüs vakalarının tespit edildiği Hollanda bandıralı "MV Hondius" gemisindeki 5 vatandaşı ile bir Yeni Zelandalı yolcunun 3 hafta boyunca karantinaya alınacağını bildirdi.

Avustralya Sağlık Bakanı Mark Butler, basına yaptığı açıklamada, hantavirüs görülen gemideki 6 yolcunun Avustralya'ya ulaştığını belirtti. Butler, 5 Avustralya vatandaşı ile bir Yeni Zelanda vatandaşının, Kovid-19 salgını döneminde inşa edilen Bullsbrook karantina tesisinde 3 hafta boyunca gözetim altında tutulacağını dile getirdi. Yolcuların Avustralya'ya gelmeden önce doktor kontrolünden geçirildiklerini ve test yaptırdıklarını anlatan Butler, sonuçların negatif çıktığını açıkladı. Butler, yolcuların karantina merkezinde daha kapsamlı sağlık taramalarına tabi tutulacaklarını ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Arjantin'den yola çıkan ve 10 Mayıs'ta Kanarya Adaları'nın Tenerife kentinde yolcuları tahliye edilen Hollanda bandıralı "MV Hondius" yolcu gemisinde tespit edilen ve hızla dünya gündemine oturan hantavirüs vakalarında artış yaşanabileceğini ancak bir salgın riski görülmediğini bildirmişti.


Fransa'nın Ankara Büyükelçiliğinden, Belçika'nın Ankara Büyükelçisi Van de Velde'ye "Erik Dalı" daveti

Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği, Belçika'nın Ankara Büyükelçisi Hendrik Van de Velde'nin "Ankara havası" oynadığı görüntüleri paylaşarak, Van de Velde'yi Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Isabelle Dumont ile karşılıklı "Erik Dalı" oynamaya davet etti.

Büyükelçilik, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundan, Belçika'nın Ankara Büyükelçisi Hendrik Van de Velde'nin "Ankara havası" oynadığı haber görüntülerini alıntılayarak paylaşım yaptı. Paylaşımda, "Haberde Belçika'dan Fransa'ya rakip çıktığı ifade ediliyor. O halde önümüzdeki 14 Temmuz Milli bayramımızda Büyükelçi Hendrik Van de Velde'yi, Büyükelçimiz Isabelle Dumont ile karşılıklı Erik Dalı oynamaya davet ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Belçika'nın Ankara Büyükelçiliği tarafından 13 Mayıs'ta düzenlenen "Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Üst Düzey Etkileşim Etkinliği"nde Büyükelçi Van de Velde'nin "Ankara havası" oynadığı görüntüler paylaşılmıştı. Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği, Temmuz 2025'te düzenlenen Milli Gün resepsiyonunda "Erik Dalı" şarkısını çalmıştı.


İran basını: ABD, savaşın sona erdirilmesi için İran'ın sunduğu 14 maddelik teklife yanıt verdi

İran basını, ABD'nin savaşın sona erdirilmesi için İran'ın sunduğu 14 maddelik teklife cevap verdiğini ve Washington'un özellikle nükleer konuda "baskıcı tutumunu" sürdürdüğünü bildirdi. Tehran Times gazetesinin haberine göre, ABD yönetimi, savaşın sona erdirilmesine ilişkin İran'ın Pakistan üzerinde ABD'ye ilettiği yazılı teklife yanıt verdi.

İran'ın teklifinin iki aşamalı bir müzakere sürecine dayandığının aktarıldığı haberde, "Bu süreçte ilk aşama, tüm cephelerde savaşın sona ermesine yol açacak. İran'ın şartları karşılandığı takdirde ise nükleer meseleyle ilgili müzakerelerin ikinci aşaması başlayacaktır." ifadelerine yer verildi. ABD'nin ise İran'ın teklifini reddettiği ve özellikle nükleer konuda "baskıcı tutumunu" sürdürdüğü kaydedildi. İran, ABD ile müzakerelerde aracılık yapan Pakistan yönetimine, ABD ile savaşı sona erdirebilecek bir anlaşma için yeni teklif ilettiğini belirtmişti.

ABD Başkanı Donald Trump, 3 Mayıs'ta İsrail devlet televizyonu KAN'a verdiği mülakatta, İran'ın müzakerelerde sunduğu teklifi incelediğini ve "kabul edilemez" bulduğunu açıklamış ve ABD bunun ardından kendi şartlarının yer aldığı yeni bir öneriyi Pakistan aracılığında İran'a sunmuştu. İran da 10 Mayıs'ta kendi şartlarını içeren yeni teklifini ABD'ye iletilmek üzere Pakistan'a göndermişti. Trump, İran'ın teklifini "yanıtlarını beğenmedim" diye yorumlamış ve saldırı tehditlerini yinelemişti.


Denizli Merkezefendi Belediyesi'ne operasyon: 13 gözaltı

Denizli'de Merkezefendi Belediyesine yönelik "rüşvet" ve "ihaleye fesat karıştırma" operasyonunda aralarında Belediye Başkan Yardımcısı Emrah Karan'ın da bulunduğu 13 kişi gözaltına alındı.

Denizli Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, belediyede ihale işlemlerinde rüşvet aldıkları iddia edilen şüphelilerle ilgili gözaltı kararı verildi.

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekiplerince düzenlenen operasyonda, aralarında Belediye Başkan Yardımcısı Emrah Karan'ın da bulunduğu 13 şüpheli yakalandı.


Pakistan'da bomba yüklü araçla düzenlenen intihar saldırısında 8'i polis 9 kişi hayatını kaybetti

Pakistan'ın Hayber Pahtunhva eyaletinde polis merkezine bomba yüklü araçla düzenlenen intihar saldırısında bir sivil ile 8 emniyet personeli yaşamını yitirdi. Yerel polis yetkilisinin AA muhabirine yaptığı açıklamaya göre, gece saatlerinde bomba yüklü araç polis merkezine girmeye çalıştı. Polisin müdahalesi esnasında saldırganın araçtaki patlayıcıyı infilak ettirmesi sonucu kapı ve duvarlar hasar aldı. Saldırıda bir sivil ile 8 polis hayatını kaybetti, 35 kişi yaralandı. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.

Pakistan'da silahlı saldırılar, özellikle Afganistan'a sınırı bulunan Hayber Pahtunhva ve Belucistan eyaletlerinde yoğunlaşıyor. Her iki eyalette de Peştun ve Beluci etnik gruplarının haklarını savunduklarını ileri süren silahlı gruplar, Pakistan güvenlik güçlerine ve sivillere yönelik saldırılarda bulunuyor. İslamabad, Pakistan Talibanı'nın (TTP) Afganistan'da mevzilendiğini ve saldırılarını buradan organize ettiğini savunurken Afganistan yönetimi bu iddiaları reddediyor. Belucistan'da ise Belucistan Kurtuluş Ordusunun (BLA) saldırıları ön plana çıkıyor. BLA, Belucistan eyaletinin Pakistan'dan ayrılmasını ve Beluç halkının bu bölgeyi yönetmesini istiyor.


Maldivler'de tüplü dalış yapan 5 İtalyan hayatını kaybetti

Maldivler'de tüplü dalış yaptıkları esnada kaza geçiren 5 İtalyan turistin hayatını kaybettiği bildirildi. BBC'nin haberine göre, İtalya Dışişleri Bakanlığı, denizin 50 metre derinliğindeki mağaraları keşfetmeye çalışan 5 kişilik İtalyan grubun tüplü dalış esnasında kaza geçirdiğini ve yaşamını yitirdiğini belirtti. Haberde, ekibin tekneden atladıktan sonra bir daha görülmemesi üzerine yerel birimlere haber verildiği aktarıldı.

İtalyan basını da olaydan sonra ilk aşamada 1 kişinin cesedinin çıkarıldığını, diğer 4'ünün de çıkarılması için çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Söz konusu olayın, ülkedeki en kötü dalış kazalarından biri olduğu kaydedildi. Cenova Üniversitesinden yapılan açıklamada, kurbanlardan birinin deniz biyolojisi profesörü, kızı ve 2 genç araştırma görevlisi olduğu belirtildi.


FBI, İran'a casuslukla suçlanan eski Hava Kuvvetleri çalışanına ilişkin bilgi vereni 200 bin dolarla ödüllendirecek

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), ABD Hava Kuvvetleri'nde istihbarat uzmanı olarak görev yapmış ve 2019'da İran adına casusluk yapmakla suçlanan Monica Witt'in yakalanmasını sağlayacak bilgiler karşılığında 200 bin dolar ödül vereceğini açıkladı. CNN'in haberine göre, FBI, 2013'te İran'a iltica ettiği tahmin edilen Witt'in izini sürmeye devam ettiğini duyurdu. Açıklamada, Witt'in İran'ın faaliyetlerine destek vermeyi sürdürdüğünün tahmin edildiği, bu nedenle Witt'in bulunduğu yere ilişkin bilgi sahibi kişilerin de olabileceğine inanıldığı aktarıldı. Bu kapsamda Witt'in yakalanmasına katkı sağlayacak bilgiler karşılığında 200 bin dolar ödül verileceği de ilan edildi.

ABD Hava Kuvvetleri'nde 1997'den 2008'e kadar görev yapan Witt, 2010'a kadar da özel soruşturmalar bölümünde savunma üstlenicisi olarak çalışmıştı. ABD Adalet Bakanlığı 2019'da Witt'i İran hükümeti adına casusluk yapmakla suçlamıştı. Görev süresince çok gizli bilgileri elde eden Witt hakkında "milli savunma bilgilerini yabancı bir hükümet ile paylaşmak" ve "kumpas kurmak" suçlamaları yöneltilmişti. Witt hakkında hazırlanan 27 sayfalık iddianamede, ABD ve İran vatandaşı olan bir kişi tarafından casuslukla görevlendirildiği ve İran Devrim Muhafızlarının sponsor olduğu bir konferans için 2012'de İran'a gittiği belirten Witt'in, Ağustos 2013'te İran'a geçtiği ve halen İran'da olduğu belirtilmişti. Yetkililer, Witt'in, yabancı istihbarat ve karşı casusluk koleksiyonuyla ilgili çok gizli milli savunma bilgilerine erişimi olduğunu vurgulanmıştı. Witt'in çok gizli bir ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) programının kod adını ve misyonunu İranlı yetkililerle paylaştığı ve ABD'nin bir karşı casusluk ajanının ismini İran'a verdiği tahmin ediliyor.


FBI, İran’a casusluk iddiasıyla aranan Monica Witt için ödül koydu

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), ABD Hava Kuvvetleri'nde istihbarat uzmanı olarak görev yapmış ve 2019'da İran adına casusluk yapmakla suçlanan Monica Witt'in yakalanmasını sağlayacak bilgiler karşılığında 200 bin dolar ödül vereceğini açıkladı. CNN'in haberine göre, FBI, 2013'te İran'a iltica ettiği tahmin edilen Witt'in izini sürmeye devam ettiğini açıkladı. Açıklamada, Witt'in İran'ın faaliyetlerine destek vermeyi sürdürdüğünün tahmin edildiği, bu nedenle Witt'in bulunduğu yere ilişkin bilgi sahibi kişilerin de olabileceğine inanıldığı aktarıldı. Bu kapsamda Witt'in yakalanmasına katkı sağlayacak bilgiler karşılığında 200 bin dolar ödül verileceği duyuruldu.

ABD Hava Kuvvetleri'nde 1997'den 2008'e kadar görev yapan Witt, 2010'a kadar da özel soruşturmalar bölümünde savunma üstlenicisi olarak çalışmıştı. ABD Adalet Bakanlığı 2019'da Witt'i İran hükümeti adına casusluk yapmakla suçlamıştı. Görev süresince çok gizli bilgileri elde eden Witt hakkında "milli savunma bilgilerini yabancı bir hükümet ile paylaşmak" ve "kumpas kurmak" suçlamaları yöneltilmişti. Witt hakkında hazırlanan 27 sayfalık iddianamede, ABD ve İran vatandaşı olan bir kişi tarafından casuslukla görevlendirildiği ve İran Devrim Muhafızlarının sponsor olduğu bir konferans için 2012'de İran'a gittiği belirten Witt'in, Ağustos 2013'te İran'a geçtiği ve halen İran'da olduğu belirtilmişti.


Trump'tan İran'a mesaj: Sabrım tükenmek üzere

ABD Başkanı Donald Trump, dün Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile İran savaşını görüşmesinin ardından İran'a karşı sabrının tükenmek üzere olduğunu açıkladı.

Öte yandan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) açıklarında bir geminin İranlı personel tarafından ele geçirildiği bildirildi. Afrika'dan BAE'ye hayvan taşıyan bir Hint kargo gemisi ise Çarşamba günü Umman açıklarında batırıldı. Beyaz Saray, Trump ve Xi'nin Pekin'deki görüşmeler sırasında Hürmüz Boğazı'nın gemi trafiğine açık tutulması gerektiği konusunda mutabık olduklarını açıkladı. İran, ABD ve İsrail'in 28 Şubat'ta başlattığı saldırılara yanıt olarak su yolunu fiilen kapatarak küresel enerji tedarikinde benzeri görülmemiş bir kesintiye yol açmıştı. Çin, İran ile yakın ilişkilere sahip ve İran petrolünün ana alıcısı konumunda. ABD, geçen ay İran'a yönelik saldırılarını durdursa da ülkenin limanlarını abluka altına aldı. Çatışmayı sona erdirmeye yönelik görüşmeler, İran'ın nükleer programını sonlandırmayı veya zenginleştirilmiş uranyum stoklarından vazgeçmeyi reddetmesi nedeniyle tıkanmış durumda. 

Trump, dün Fox News'e yaptığı açıklamada "Artık daha fazla sabırlı olamayacağım. Anlaşma yapmaları gerek" dedi. Perşembe günü Trump ve Xi arasında yapılan görüşmelerin ardından Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre liderler Hürmüz Boğazı'nın açık kalması konusunda mutabık kalırken, Xi Çin'in boğazdaki askeri faaliyetlere ve kullanımından ücret alınması gibi adımlara karşı olduğunu açıkça belirtti. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Xi'nin Çin'in Hürmüz Boğazı'na olan bağımlılığını azaltmak için daha fazla ABD petrolü satın almakla ilgilendiğini ifade ettiği ve liderlerin İran'ın asla nükleer silaha sahip olmaması gerektiği konusunda mutabık kaldıkları belirtildi.


Sinan Akçıl'ın milli takım için hazırladığı marş

Türkiye Futbol Federasyonunun (TFF) desteğiyle A Milli Futbol Takımı için özel hazırlanan 2026 FIFA Dünya Kupası taraftar marşı "Türkler Geliyor" yayına girdi. TFF'nin açıklamasında, A Milli Futbol Takımı için hazırlanan marşın tüm dijital platformlarda yayınlandığı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Tarihi bir başarıyla 24 yıl sonra FIFA Dünya Kupası'na katılma onurunu yeniden yaşatan A Milli Takımımız için hazırlanan bu özel marş, milletçe paylaşılan gururu ve heyecanı daha da büyütmeyi amaçlamaktadır. Sanatçı Sinan Akçıl imzası taşıyan "Türkler Geliyor" güçlü ritmi ve coşku dolu sözleriyle milli birlik duygusunu pekiştirirken ay-yıldızlı armamız etrafında kenetlenen milyonların da sesine dönüşmektedir. Bu anlamlı taraftar marşı, Türkiye'nin dört bir yanında hissedilen ortak heyecanı tek yürek haline getirmektedir. Türkiye Futbol Federasyonu olarak A Milli Takımımıza 2026 FIFA Dünya Kupası yolculuğunda üstün başarılar diliyor, tüm vatandaşlarımızı bu büyük coşkuyu birlikte yaşamaya davet ediyoruz.

 


Aziz İhsan Aktaş Davası'nda tahliye edilen isimler cezaevinden çıktı

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 11’i tutuklu 200 sanıklı Aziz İhsan Aktaş Davası’nda 4 sanığın tahliyesine karar verdi. Kararın ardından 3 sanık cezaevinden çıkarken, Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Yılmaz başka dosyadan tutuklu olduğu için tahliye edilemedi.

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 11’i tutuklu 200 sanıklı Aziz İhsan Aktaş Davası’nda 4 sanığın tahliyesine hükmetti.

Mahkemenin tahliye kararının ardından Rıza Akpolat’ın eniştesi Burak Kangal, kayınbiraderi Kazım Gökhan Yankılıç ve arkadaşı Rabil Artan cezaevinden çıktı.

Tahliyesine karar verilen Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Yılmaz ise başka bir dosya kapsamında tutuklu bulunduğu için cezaevinden çıkamadı.

Tahliye edilenleri cezaevi önünde yakınları karşıladı. CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik de cezaevi önüne gelerek tahliye edilen sanıkları karşıladı.


İran Dışişleri Bakanı Arakçi’den ABD’nin saldırı tehditlerine yanıt

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD’nin saldırı tehditlerine ilişkin, “40 gün boyunca bizimle savaştılar ve sonucu gördüler. İran’a saygılı şekilde konuşanlar aynı dili görür” dedi.

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de düzenlenen BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrası konuşan Arakçi, ABD Başkanı Donald Trump’ın tehditlerine alışkın olduklarını belirterek, askeri yöntemlerle sonuç alınamayacağını söyledi.

Arakçi ayrıca, Birleşik Arap Emirlikleri’nin ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarında hava sahası ve topraklarını kullandırdığını öne sürdü. İranlı Bakan, bölgesel güvenliğin yabancı ülkelerle değil, bölge ülkelerinin iş birliğiyle sağlanması gerektiğini ifade etti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU