İran, Reisi'nin ölümündeki "komplo teorilerini" reddetti

İran Devrim Muhafızları Ordusu ve Dışişleri Bakanlığı politika değişikliğini reddediyor

Fotoğraf: AP

İran, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin pazar günü ülkenin kuzeybatısında meydana gelen helikopter kazasında hayatını kaybetmesiyle ilgili ‘komplo teorilerini’ ilk etapta reddetti. Silahlı Kuvvetler İletişim Merkezi, perşembeyi cumaya bağlayan gece geç saatlerde olayla ilgili bir ‘ön rapor’ yayınladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raporda, ‘doğrulanabilir’ bilginin helikopterin ‘planlanan rotasında devam ettiği ve rotasından sapmadığı’ yönünde olduğu belirtildi. Raporda ayrıca, “Helikopterin parçalarında herhangi bir mermi ya da benzeri ize rastlanmadı. Helikopter yere çarptıktan sonra alev aldı” ifadeleri yer aldı.

Raporda, helikopterin bulunmasındaki saatler süren gecikme, “bölgenin karmaşıklığı, sis ve düşük sıcaklık, arama çalışmalarının gece boyunca uzamasına neden oldu” şeklinde açıklandı. Şarku’l Avsat’ın ulaştığı raporda, “olay yerindeki gerçekler hakkında doğru bilgiye sahip olmadan spekülasyona dayalı olarak ya da bazen sanal ortamda yabancı medya kuruluşlarının yönlendirmesiyle yayınlanan uzman olmayan yorumlara itibar edilmemesi” çağrısında bulunuldu.

İranlı yetkililerin ‘komplo teorileri’ akışını kontrol etmeye çalıştığı görülürken, İranlı gazeteler resmi bir açıklamanın olmamasının gizemi arttırdığını belirtti.

İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Reisi ve Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın ayrılmasından sonra İran'ın ‘bölgesel açılımını durdurmayacağını’ ve ‘herkese açık olmaya devam edeceğini’ ifade etti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU