Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Küçükçekmece'de bir işyerine ses bombası atıldı, 2 kişi yaralandı

Küçükçekmece'de motosikletli ve maskeli 2 şüphelinin ses bombası attığı iş yerindeki 2 kişi yaralandı. Alınan bilgiye göre, İnönü Mahallesi Hakan Caddesi'nde tütün mamulleri satılan iş yerinin önüne akşam saatlerinde motosikletle gelen maskeli 2 şüpheli, içeriye ses bombası attıktan sonra kaçtı. Patlamada iş yerinde bulunan Ş.A. (28) ile F.S. (58) yaralandı. İhbar üzerine bölgeye polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık görevlilerince hastaneye kaldırılan Ş.A'nın hayati tehlikesinin bulunmadığı, F.S'nin de ayakta tedavi gördüğü öğrenildi. Olay yerine güvenlik şeridi çeken polis, iş yeri ve çevresinde inceleme yaptı.

İş yeri sahibinin eşi Yonca Türkmen, olay sırasında evde, eşinin ise iş yerinde olduğunu söyledi. Türkmen, "Bombayı attıklarında eşim yere yattı. Burada duramıyoruz, tehdit altındayız. Rica ediyorum bulsunlar artık. Burada bir kişi ölebilirdi. Daha önce de arabamı ve tekel bayisini kurşunladılar." diye konuştu. Görgü tanığı Mahir Çok da motosikletin üstünde maskeli 2 kişi gördüğünü, iş yerine bir cisim atıp kaçtıklarını söyledi. Öte yandan, patlama anı iş yerinin güvenlik kamerası tarafından kaydedildi. Polisin şüphelileri yakalamak için başlattığı çalışma sürüyor.


Burdur'da 23 hasta diyaliz sonrası fenalaşarak, başka hastanelere sevk edildi

Burdur Devlet Hastanesinde diyaliz tedavisi almasının ardından rahatsızlanan 23 hasta, çevre kentlerdeki hastanelere ve diyaliz merkezlerine sevk edildi. Burdur Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, Burdur Devlet Hastanesi Diyaliz Ünitesi'nde bugün 31 hastanın diyalize girdiği belirtildi. Diyaliz işleminin ardından eve gönderilenlerden bazılarının baş dönmesi, mide bulantısı, şuur bulanıklığı gibi şikayetler yaşadığı kaydedilen açıklamada, bunun üzerine gün içinde diyalize giren tüm hastaların hastaneye geri çağrıldığı bildirildi. Açıklamada, "Geri çağrılan 31 hastaya Burdur Devlet Hastanesi Acil Servisi'nde ilk müdahaleleri yapılarak, hastalardan 8'i Antalya'ya, 4'ü Afyonkarahisar'a, 3'ü Isparta'ya, 4'ü Bucak ilçesine ve 4'ü de şehir merkezindeki özel diyaliz merkezine ve hastanelere sevk edilmiştir." ifadelerine yer verildi. Diğer hastaların durumunun takip edildiği belirtilen açıklamada, önlem olarak Burdur Devlet Hastanesi Diyaliz Merkezi'nin kapatıldığı, adli ve idari tahkikat başlatıldığı kaydedildi.


CHP'nin büyük emekli mitingi yarın Ankara'da

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul’da düzenlenen 'Büyük Eğitim Mitingi'nin ardından yarın Ankara’da 'Büyük Emekli Mitingi düzenliyor. Ankara Tandoğan Meydanı'nda emeklilerle bir araya gelecek olan Özel, "Artık CHP’nin tematik mitingleri olacak. Biz her derdi olan için, haksızlığa uğrayan için sokakta olacağız. Onların demokratik haklarını meydanda dile getireceğiz" ifadelerini kullanmıştı. CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ise miting için İstanbul'un 39 ilçesinden otobüs kaldırılacağını belirtti. CHP Lideri Özgür Özel de, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Emeklinin hakkını Cumhuriyet Halk Partisi alacak! #BüyükEmekliMitingi" ifadelerine yer verdi.


Cannes Film Festivali: Altın Palmiye "Anora" filminin

77. Cannes Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu. Altın Palmiye Ödülü'nü Sean Baker yönetmenliğindeki "Anora" filmi kazandı.

En İyi Yönetmen: Miguel Gomes, Grand Tour

En iyi Erkek Oyuncu: Jesse Plemons, Kinds of Kindness.

En İyi Kadın Oyuncu: Adriana Paz, Zoe Saldaña, Karla Sofía Gascón, Selena Gomez / Emilia Pérez

En İyi Senaryo: Coralie Fargeat, The Substance

Jüri Ödülü: Emilia Pérez


Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ı taşıyan helikopter hava şartları nedeniyle zorunlu iniş yaptı

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ı taşıyan helikopter, olumsuz hava şartları nedeniyle Vanadzor kentine zorunlu iniş yaptı. Ermenistan'ın resmi haber ajansı Armenpress'in haberine göre, Başbakan Paşinyan, konu hakkında Facebook üzerinden açıklama yaptı. Açıklamada, olumsuz hava şartları nedeniyle helikopterinin Vanadzor kentine planlanmamış bir iniş gerçekleştirdiğini belirten Paşinyan, her şeyin yolunda olduğunu ve yolculuğuna kara yoluyla devam ettiğini bildirdi.


İsrail, Hamas'la esir takası müzakerelerine gelecek hafta devam edileceğini açıkladı

İsrail, Hamas'la esir takası ve ateşkes müzakerelerinin gelecek hafta yeniden başlayacağını duyurdu. İsrail resmi televizyonu KAN'da yer alan haberde, Mossad Direktörü David Barnea'nın Paris'te yaptığı görüşmeler sonrasında İsrail'e  döndüğü belirtildi. Barnea'nın, Paris'teki bir toplantıda ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns ve Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani'ye İsrail müzakere ekibi tarafından hazırlanan yeni bir esir takası anlaşması teklifi sunduğu aktarıldı. Toplantının ardından İsrail'in, esir takası ve ateşkes müzakerelerine gelecek hafta devam edileceğini duyurduğu aktarıldı. Katar, Hamas ve ABD tarafından konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.


ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı: Gazze'de geçici limana destek veren 4 gemi akıntıya kapıldı

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Gazze'de ABD'nin geçici limanına destek veren 4 geminin akıntıya kapıldığını bildirdi. Gemilerin denizdeki fırtınadan etkilendiği kaydedilen açıklamada, demirlemiş 4 geminin akıntıya kapıldığı belirtildi. Açıklamada, akıntıya kapılan 4 gemiden 2'sinin İsrail yakınlarında karaya vurduğu, İsrail ordusunun kurtarma çalışmalarına destek verdiği duyuruldu. Diğer 2 geminin ise geçici limana yakın bir yere tekrar demirlediği aktarılan açıklamada, olay sonucu herhangi bir yaralanma olmadığı kaydedildi. Açıklamada, "Geçici liman tüm işlevselliğini koruyor." ifadesine yer verildi. Yapımı 2 aydan fazla süren ve yaklaşık 320 milyon dolara mal olan geçici liman, 1000 ABD hizmet personeliyle 17 Mayıs'ta göreve başlamıştı.


Sinan Ateş'in yakın arkadaşı Ömer Zengin 4 kişinin saldırısına uğradığını açıkladı

2022 yılında öldürülen eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in yakın arkadaşı Ömer Zengin, evinden çıkarken 4 kişinin saldırısına uğradı. Zengin'in bu akşam Halk TV'de canlı yayın konuğu olarak ilk kez, soruşturmaya dair bazı soruların cevaplarını açıklayacağı duyurulmuştu. Saldırıyı sosyal medya hesabından duyuran Ömer Zengin canlı yayına da çıkamayacağını belirtti.

Zengin geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Sinan Ateş suikastının dört isim tarafından organize edildiğini iddia etmişti. Zengin, Sinan Ateş’in, Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım, MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter, MHP eski milletvekili Olcay Kılavuz ve MHP MYK Üyesi Nevzat Ünlütürk tarafından organize edilen bir suikast sonucu öldürüldüğünden emin olduğunu söylemişti.


İBB Bağdat Caddesi'ni yeniliyor: Kaldırımlar genişletilecek, yeni bisiklet yolları yapılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesince (İBB), Kadıköy Bağdat Caddesi'nin yenilenmesi amacıyla yürütülecek çalışmanın ilk etabı başladı. İBB'den yapılan açıklamaya göre, Bağdat Caddesi 1. Kısım Düzenleme Projesi ile cadde; oturma-dinlenme alanları, sergi salonları ve bisiklet yollarıyla yeniden canlandırılacak. Caddeye nefes aldıracak ve toplam 32 bin metrekarelik alanda yürütülecek çalışmanın ilk etabı başladı. Cadde için 6 temel hedef öncelikli olarak hayata geçirilecek. Bu hedefler; kaldırımların genişletilmesi, kot farklılıklarının giderilmesi, karşıdan karşıya geçişlerin kolaylaştırılması, cadde üzerindeki kültürel değerlerin korunması ve yeniden düzenlenmesi, yeni sanat odaklarının kazandırılması, somut olmayan kültür varlıklarının kaybolmadan önce kayıt altına alınması ve ulaşılabilir kılınması olarak belirlendi. Açıklamada görüşlerine yer verilen İBB Genel Sekreter Yardımcısı Arif Gürkan Alpay, "Bağdat Caddesi, modern İstanbul'un yüzü olacak. Yeni bisiklet yolu, daha geniş kaldırımlar, iyileştirilmiş yaya geçişleri ve yeni modern kent mobilyaları ile tasarlanan projenin ilk etabının yapımına başlıyoruz. Projede sosyalleşilebilecek toplanma alanlarının yanında mevcut yeşil doku korunurken, yeni yeşil alanlar da kazandırıyoruz. Ayrıca caddenin tüm altyapısını baştan sona yeniliyoruz." ifadelerini kullandı.


Yeniden Refah lideri Erbakan Yozgat'taydı: Başkanımız burada adaleti tesis edecek

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Yozgat'ta belediyeleri ziyaret etti. Erbakan, Yozgat Belediyesi ziyaretinde, Başkan Kazım Arslan'a "hayırlı olsun" temennisinde bulundu.  Ziyarette gazetecilere açıklama yapan Erbakan, Belediye Başkanı Arslan'ın tecrübeli olduğunu belirterek, "Daha önce de Yozgat'ı hayırlı hizmetlerle buluşturan, Yozgat'ın, Yozgatlının derdini bilen, derdiyle dertlenen tecrübeli ve Yozgat'ın has evladı olan bir başkanımız. Yeni dönemde de inşallah Milli Görüş belediyeciliği, ahlaklı belediyecilikle Yozgat'ta dertlere derman olacağına inancımız tamdır." dedi. Erbakan, ahlaklı belediyeciliğin iki boyutunun olduğunu anlatarak, "Bir tanesi işin ehline verilmesi, adam kayırmanın, torpilin, adaletsizliğin ortadan kaldırılması, diğeri de hizmetlerin adil bir şekilde en öncelikli, en çok ihtiyaç duyan yerden başlamak üzere bütün bir şehre iletilmesi. İnşallah bu adaleti başkanımız burada tesis edecek. Bununla beraber ahlaklı belediyecilik demek, bereket demek. Bereket demek de borcun ve faizin olmadığı denk bütçenin gerçekleştirildiği bir belediye demektir." diye konuştu.


Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 5 yıllığına Tunceli Belediyesi'ne otobüs hibe etti: Otobüsü eşbaşkan Serra Bucak teslim etti

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kendi meclisinden çıkarttığı karar ile 2018 model şehiriçi yolcu otobüsünü Tunceli Belediyesi’ne 5  yıl süreyle hibe etti. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak’ın da katıldığı törende hibe edilen otobüs yeraltı çarşısı üstünde teslim edildi. Devir teslim sırasında konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak, “Toplumcu ve halkçı belediyecilik mümkün diyenler için 31 Mart önemli bir seçimdi. Bundan sonra önümüzdeki 5 yılda halklarımızla birlikte karar alarak, şeffaf ve katılımcı bir anlayışla önemli çalışmaları açığa çıkartacağız. Bugün buraya sadece Amed’in selamlarını getirmedik. Aynı zamanda bir protokol eşliğinde bir adet belediye otobüsü de getirdik” dedi. Tunceli Belediye Eşbaşkanı Cevdet Konak, “Bu hibeye yaklaşık 2 ay önce karar vermişlerdi. Bugün toplu taşımada yaşadığımız sorunları kısmen hibe edilen otobüsle çözeceğiz" diye konuştu.


Tonya Belediye Başkanı Beşel, makam odasında darbedilmesine ilişkin ifade verdi

Dün makam odasında bir süre tartıştığı 2 belediye personeli tarafından darbedilen Trabzon'un Tonya ilçesi Belediye Başkanı Osman Beşel, emniyetteki ifadesinde, daha önceden haklarında yazılı savunma istediği H.U. ve H.K'nin makam odasına girdikten sonra bu kişilerden birinin protokol kapısını arkadan kilitlediğini belirtti. Bu kişilerin savunma yazısını kendisine sert şekilde uzatarak "Bu yazı nedir?" şeklinde söylemde bulunarak yazıyı yırtıp attıklarını aktaran Beşel, ifadesinde şunları kaydetti:

Ben kendilerine 'oturun konuşalım' dedim. Şahıslar bana, 'oturmuyoruz' dediler. Ben de 'siz hesap mı sormaya geldiniz?' dedim ve ikisi birden 'evet hesap sormaya geldik, aha da soruyoruz' diyerek benim üzerime yürüdüler. Şahısların ikisi de vurma amacıyla geldiler, makam koltuğuma kadar gelerek bana yumruklarla vurmaya çalışarak saldırdılar.

Beşel, yardım istemesi üzerine odaya giren 2 belediye personelinin saldırganları kendisinden uzaklaştırmaya çalıştığı sırada şüphelilerden H.U'nun yüzüne kafa atarak elini belindeki silaha doğru uzattığını ancak odadakilerin H.U'nun silaha davranmasını engellediğini kaydederek, şüpheliden şikayetçi olduğunu bildirdi.


İsrail'in 232 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 35 bin 903'e yükseldi

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 232 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda 5 katliam gerçekleştirdiği ve bu saldırılarda 46 Filistinlinin daha yaşamını yitirdiği, 130 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 35 bin 903'e, yaralı sayısının 80 bin 420'ye yükseldiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı aktarıldı.


Şili'de 137 kişinin öldüğü orman yangınlarını kasıtlı çıkardıkları şüphesiyle 2 kişiye gözaltı

Şili'de şubatta ülkenin orta ve güney kesiminde etkili olan ve 137 kişinin hayatını kaybettiği orman yangınlarını kasıtlı başlattığı şüphesiyle biri itfaiyeci, diğeri ormancı 2 şüpheli gözaltına alındı.

BBC'nin haberine göre, polis yetkilisi Eduardo Cerna, şubattaki orman yangınlarıyla ilgili soruşturmaya ilişkin basına açıklama yaptı. Cerna, yangınları kasıtlı çıkardıkları şüphesiyle 2 kişinin gözaltına alındığını belirtti. Gözaltına alınanlardan birinin Ulusal Ormancılık Kurumunun yangın söndürme çalışmalarında görev aldığını, diğerinin de itfaiyeci olduğunu aktaran Cerna, bu kişilerin "can kayıplarına yol açan kundaklama" ile suçlandığını kaydetti.

Savcı Osvaldo Ossandon da bölgede çıkan yaklaşık 4 yangının birbirine eşit uzaklıkta olduğunu ve yangın çıkarmak için kullanıldığı düşünülen araçların şüphelilerden birinin evinde bulunduğunu ifade etti. Şili'de şubatta Valparaiso kentine yaklaşık 20 kilometre mesafedeki Penuelas Gölü Doğal Parkı'nda yangın çıktığı belirtilmişti.

Şiddetli rüzgarın etkisiyle hızla yayılan yangında 137 kişi hayatını kaybetmişti. İçişleri Bakanı Carolina Toha, bazı yangınların "kasıtlı" çıkarıldığını düşündüklerini açıklamıştı.


HAKSEN, scooterlı “Servisime dokunma” açıklaması

Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (HAKSEN) üyeleri, kamuda uygulanan tasarruf tedbirleriyle ilgili scooterlı basın açıklaması yaptı. Kızılay'da Sakarya Caddesi'nde toplanan konfederasyon üyeleri, "Servisime dokunma", "Üniversite memurlarına tayin hakkı istiyoruz", "Devletin koruma ve güvenlik görevlileri, özel güvenlik değildir", "Seyyanen ödemeler emekli aylığına dahil edilsin", "Yardımcı hizmetler sınıfı kaldırılsın" yazılı pankart ve dövizler taşıdı.

Grup adına konuşan HAKSEN Genel Başkanı Ayhan Çivi, servis hizmetlerinin kaldırılmasının çalışanların motivasyonunu ve çalışma verimini olumsuz etkileyeceğini söyledi. Açıklamanın ardından konfederasyon üyeleri, "Personel aracı" yazılı elektrikli scooterlara bindi.

AA-20240525-34676308-34676307-HAKSEN_SKUTERLI_BASIN_ACIKLAMASI_YAPTI.jpg
Fotoğraf: AA

İsrail, UAD'nin saldırıların durdurulması kararına rağmen Refah'a ikinci kez saldırdı

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre İsrail ordusu, Refah şehrinin Avni Dahir Caddesi'ni hedef aldı. Saldırı sonucu bir Filistinli hayatını kaybetti. İsrail savaş uçaklarının, Gazze'nin güneyindeki Sabra Mahallesi'nde Şireytih ailesine ait bir evi bombalaması sonucu bir kadın öldü, çok sayıda kişi yaralandı.

UAD, yeni tedbir kararlarında, İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarını derhal durdurmasına, insani yardımları engellememesine ve suçlarını araştıracak BM görevlilerinin Gazze'ye girişine izin vermesine hükmetmişti. UAD'nin İsrail hakkındaki yeni tedbir kararlarını açıklamasından kısa süre sonra İsrail ordusuna ait savaş uçakları, dün Refah kentinin merkezindeki birçok bölgeyi yoğun şekilde bombalayarak çok sayıda Filistinliyi yaralamıştı.


Can Atalay'dan Cumartesi Anneleri'ne 1000'inci hafta mesajı: Kaybedenler kaybedecek, bundan emin olalım

Tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelmelerinin 1000'inci haftası için bir mesaj paylaştı.

Mesajına ' Merhaba değerli dostlar, Merhaba yılmak bilmeyen anneler, çocuklar, aileler. Merhaba dayanışmanın fedakâr insanları,” diye başlayan Atalay şunları aktardı:

Hasan Ocak’ın anası ile babası haftalarca yerlerde sürüklendi ama memleketin gündemine taşıdı kayıpları, adaleti bulamasalar da Hasan Ocak’ın mezarını buldular…  İsmail Bahçeci’den Rıdvan Karakoç’a “kayıp” haberlerinin ardı arkası kesilmiyordu. Galatasaray’a çıkan ve boyun eğmeyen o bir avuç insanın karşısında “kaybedenler kaybetti”  Ellerindeki fotoğraflara bakın, gözaltındaki bilebildiğimiz ilk kayıp tütün işçisi Salih Bozışık’tan ardı arkası gelmeyen sayısız kayıplarımızın fotoğrafları var ellerinde…  Ve onların, yaz-kış, baskı-zülüm demeden direnenlerin, kabullenmeyenlerin yüzü suyu hürmetine ayakta duruyor bir dünya…  Kaybedenler kaybedecek, bundan emin olalım. Hep birlikte mücadele edecek hep birlikte kazanacağız.

 


40 bin ton petrol taşıyan tankerin dümeni kilitlendi

İstanbul Boğazı'nda Haydarpaşa açıklarında dümen arızası yaşayan tanker karayı doğru sürüklenmeye başladı. 183 metre boyunda ve 40 bin 696 ton petrol ürünü yüklü olan tankere Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne bağlı 3 kurtarma römorkörü müdahale etti. 3 saat süren çalışmalar ardından tanker Küçükçekmece açıklarına çekildi.  Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden olayla ilgili yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:

Rusya’dan Mersin’e seyir halindeyken Haydarpaşa açıklarında dümen arızası nedeniyle karaya sürüklenen OSAKA isimli 183 metre boyundaki 40696 ton petrol ürünü yüklü tanker römorkörlerimizce anında müdahale edilerek emniyete alındı. Gemi, İstanbul Gemi Trafik Hizmetleri Merkezimiz koordinasyonunda; Kılavuz Kaptanımız refakatinde, KURTARMA-7, KURTARMA-10 ve KURTARMA-11 Römorkörlerimizce çekilerek Küçükçekmece Demir Sahası’na emniyetle demirletildi.

 


Bakan Göktaş kasaya geçti

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "Belçika'ya Türk göçünün 60. Yılı" kapsamında düzenlenen etkinliklere katılmak üzere geldiği Brüksel'de Schaerbeek ilçesinde Türk nüfusun yoğun olarak yaşadığı mahallede vatandaşları ziyaret etti.

Ailesine ait markete de giden Bakan Göktaş, burada yeniden kasaya geçti. Göktaş kasa başında gazetecilere yaptığı açıklamada, liseye gittiği dönemde ailesinin bu marketi devraldığını belirterek, "1998 yıllarıydı, annem kardeşime hamileydi. Hafta sonu olduğunda burada çalışıyor, aileme destek oluyordum" dedi.

24 sene sonra tekrar kasaya geçmenin kendisini duygulandırdığını, geçmişe götürdüğünü anlatan Bakan Göktaş, "Vatandaşlarla sohbet ederek, görüşerek, onları dinleyerek bir bakıma siyaseti burada öğrendim. Üniversiteyi bitirene kadar da cumartesi ve pazar burada çalışmaya devam ettim. Burası benim için çok kıymetli, buralara gelmemde önemli bir adım oldu" ifadelerini kullandı.

AA-20240525-34673713-34673711-BAKAN_GOKTAS_BRUKSELDE_CALISTIGI_AILE_MARKETINDE_24_YIL_SONRA_YENIDEN_KASAYA_GECTI.jpg
Fotoğraf: AA

Tonya Belediye Başkanı Beşel makam odasında darbedildi

Osman Beşel, makamında bir süre tartıştığı 2 belediye personeli tarafından darbedilirken, ihbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralanan Beşel, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından tedavi altına alındı. İki şüpheli, polis ekiplerince gözaltına alındı.

AK Parti İl Başkanı Sezgin Mumcu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, saldırıyı kınayarak, "Bu saldırı aynı zamanda Tonya halkının iradesine saldırıdır. Saldırganların hukuk içerisinde hak ettikleri cezayı alması için ne gerekiyorsa yapacağız. Olayın sonuna kadar takipçisi olacağım. Başkanımıza çok geçmiş olsun." ifadelerini kullandı.


Güney Afrikalı siyasetçi Mandela, İsrail'in Paris 2024 Olimpiyatlarından men edilmesi çağrısı yaptı

Güney Afrika Ulusal Meclisi Milletvekili Nkosi Zwelivelile Mandela, İsrail'in Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'ndan men edilmesi çağrısında bulunurken, tüm aktivistleri bu çağrıya destek olmaya davet etti. Nelson Mandela'nın torunu ve Milletvekili Nkosi Zwelivelile, dün Lozan'da bulunan Uluslararası Olimpiyat Komitesini ziyaret ettiklerini hatırlatarak, "İsrail'in Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'ndan ihraç edilmesi çağrısında bulunan dünya çapındaki milyonlarca kişiyle seslerimizi birleştiriyoruz." dedi. Olimpiyatlarda "soykırım"ın yeri olmadığına vurgu yapan Mandela, dünyanın dört bir yanındaki gencin bu konuda harekete geçmesinin kendilerini cesaretlendirdiğini ve İsrail'in yaptıkları karşısında susmayacaklarını söyledi. Mandela, tüm aktivistlere İsrail'in olimpiyatlardan men edilmesi yönündeki çabalarına destek olma çağrısında bulunurken, FIFA'dan da soykırım devam ettiği ve ateşkes sağlanmadığı sürece İsrail'in müsabakalardan men edilmesi yönünde karar almasını beklediklerini kaydetti.


Putin'den Ukrayna ile müzakere mesajı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ile olası barış müzakerelerine ilişkin, "Müzakerelere dönebilirler ancak bunu tek bir ülkenin isteklerine göre değil, Belarus ve Türkiye'de yapılan müzakerelerde varılan temel nitelikteki anlaşmalar ve sahadaki gerçeklerden yola çıkarak yapabilirler. Biz buna hazırız." dedi. Kremlin Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre, Belarus'u ziyaret eden Putin ile Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, başkent Minsk'teki Bağımsızlık Sarayı'nda bir araya geldi. Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakere konusuna değinen Putin, müzakerelerden Rusya'nın hiçbir zaman vazgeçmediğini, İngiltere'nin Ukrayna'yı vazgeçirdiğini söyledi.

Putin, müzakere konusunun tekrar gündeme getirildiğine dikkati çekerek, "(Ukraynalılar) Müzakerelere dönebilirler ancak bunu tek bir ülkenin isteklerine göre değil, Belarus ve Türkiye'de yapılan müzakerelerde varılan temel nitelikteki anlaşmalar ve sahadaki gerçeklerden yola çıkarak yapabilirler. Biz buna hazırız." dedi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin görev süresinin sona erdiğine işaret eden Putin, şunları kaydetti:

Kiminle müzakere ederiz, bu basit bir soru değil. Elbette mevcut devlet başkanının meşruiyeti sona erdi ve bunun farkındayız. İsviçre'de düzenlenecek konferansın amaçlarından biri de Kiev yönetimini destekleyen Batılı toplumun, görevi sona eren devlet başkanının meşruiyetini onaylamasıdır. Ancak göstermelik adımların yasal belgeler açısından hiçbir önemi yok. Barış müzakerelerinin ültimatomlarla değil, sağduyuyla yeniden başlatılması gerekiyor. Ancak iş müzakere noktasına gelirse elbette yasal olarak bağlayıcı belgelerin imzalanması için kiminle anlaşabileceğimizi anlamamız gerekiyor. Meşru yönetimle iş yaptığımızdan emin olmalıyız. Bu soruya, Ukrayna'da öncelikle parlamentonun, Anayasa Mahkemesinin veya diğer bazı hükümet organları tarafından yanıt verilmesi gerekiyor. Ukrayna Anayasası'nda ne yazılı bakmak gerekiyor.


ABD’li komedyen Chappelle: Gazze Şeridi'nde soykırım yaşanıyor

Amerikalı ünlü komedyen Dave Chappelle, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) gösterisinde, Gazze’de “soykırım” yaşandığını dile getirdi. BAE’nin başkenti Abu Dabi’de seçkin davetlilerin katıldığı bir programda sahneye çıkan Chappelle, İsrail’in ağır silahlarla saldırdığı Gazze Şeridi'nde sivillerin içinde bulunduğu insani duruma dikkati çekti. Chappelle, Gazze’de bir "soykırım" yaşandığını söyledi. ABD’li komedyen, seyircilerden büyük alkış topladı. Yaklaşık 33 yıl önce İslam dinini seçen siyahi komedyenin gösterisinde, seyircilerden bir kadın "Filistin'i özgürleştirin" diye bağırırken, kalabalık da bu çağrıya destek verdi. Yaklaşan ABD seçimlerine de değinen Chappelle, İsrail'e destek sözü veren ABD Başkanı Joe Biden'dan  bahsederken salondan yuhalama sesleri yükseldi. 50 yaşındaki Chappelle, 2019'da Mark Twain Amerikan Mizah Ödülü'nü kazanmıştı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU