Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Başakşehir'de hemşehri derneğine silahlı saldırı: 5 yaralı

Başakşehir'de Sinoplular Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ne düzenlenen silahlı saldırıda, ilk belirlemelere göre 5 kişi yaralandı. Altınşehir Mahallesi'ndeki hemşehri derneğine kimliği henüz belirlenemeyen kişi ya da kişilerce otomatik tabancalarla ateş açıldı. Saldırıda, ilk belirlemelere göre 5 kişi yaralandı. İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralılar, sağlık görevlilerinin yaptığı ilk müdahalenin ardından çevre hastanelere kaldırıldı. Polis ekipleri dernekte inceleme yaparken, çok sayıda boş kovan bulundu. Şüphelilerin yakalanması için çalışma başlatıldı.


Sokak hayvanları konusunda İletişim Başkanlığı'ndan sonra bir araştırma da Metropoll'den

Metropoll Araştırma'nın 16-20 Eylül 2023 tarihleri arasında 28 İlde yaptığı ve 1807 kişinin katıldığı araştırmaya göre, halkın yüzde 78,6'sı sokak hayvanlarının barınaklara alınmasını istiyor. "Sokak hayvanlarıyla ilgili ne yapılmalı?" sorusuna "Uyutulmalı" yanıtını verenlerin oranı ise sadece yüzde 2,7. Bu soruya "Sokakta bakılmalı, beslenmeli" diyenler ise yüzde 16,9. 

Seçmen oranına göre "Barınaklara alınmalı" diyenlerin yüzde 83,9'u İYİ Parti, yüzde 81,4'ü CHP, yüzde 78,2'si DEM Parti, yüzde 73,9'u AK Parti, yüzde 74,7'si ise MHP seçmeni.


Biden ile Sisi, Gazze'ye insani yardım girişi konusunda anlaştı

ABD Başkanı Joe Biden ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es-Sisi, Gazze'deki son durumu ele aldıkları görüşmede, Kerem Ebu Salim (Şalom) kapısından Gazze'ye geçici olarak insani yardım girişleri konusunda anlaştıklarını belirtti. Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre Biden ile Sisi, Gazze'deki ateşkesle ilgili son durumu ele aldıkları bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Biden ile Sisi, Gazze'deki insani durumu, rehinelerin serbest bırakılması ve İsrail ile Hamas arasında bir ateşkes anlaşmasına varılmasıyla ilgili son durumu değerlendirdi. İki lider de Gazze'de acil ve sürdürülebilir bir ateşkese varılması gerektiği konusunda mutabık olduklarını bildirdi. Görüşmede Biden, Mısır üzerinden Kerem Ebu Salim (Şalom) kapısını kullanarak Birleşmiş Milletler (BM) tarafından sağlanan insani yardımların geçici olarak Gazze'ye ulaştırılmasını taahhüt eden Sisi'ye teşekkür etti ve bu adımın "pek çok hayatın kurtulmasına vesile olacağını" belirtti. Biden ayrıca, İsrail tarafından kapatılan Refah sınır kapısının yeniden açılması yönündeki çabalara da destek verdiğini vurguladı.


Ayhan Bora Kaplan suç örgütü soruşturmasında 1 komiser daha tutuklandı

Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne ilişkin iddialarda adı geçen şüphelilerle hareket ettiği değerlendirilen 1 komiser daha tutuklandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik yürütülen soruşturmada elde edilen deliller doğrultusunda, dosyada yer alan diğer şüphelilerle hareket ettiği değerlendirilerek gözaltına alınan Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde görevli komiser G.K, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Soruşturma savcısına ifade veren G.K, çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklandı.


Galata Kulesi yarın yeniden ziyarete açılacak

Kültür ve Turizm Bakanlığınca Galata Kulesi'nde gerçekleştirilen onarım ve iyileştirme çalışmaları sona erdi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, modern teknoloji ve akademisyenlerin rehberliğinde gerçekleştirilen restorasyonla kule, yarın tekrar ziyaretçi kabul etmeye başlayacak. Galata Kulesi'nde 1964-1967 yılları arasında eklenen betonarme yapılar üzerinde yapılan teknik analizler ve jeoradar raporları doğrultusunda hazırlanan projeler, modern teknolojilerle ve alanında uzman akademisyenlerin rehberliğinde uygulandı. Restorasyon çalışmaları, fen ve sanat kurallarına uygun şekilde tamamlandı. Yapı, hem kültürel mirası korunacak hem de ziyaretçilere ve göçmen kuşlara ev sahipliği yapacak şekilde düzenlendi. Çalışmalar aynı zamanda profesyonel dağcılar tarafından yapılan kapsamlı uygulamalarla desteklendi. Yarın girişlere açılacak kulede, ziyaretçi yönetim planlaması çerçevesinde saat başı en fazla 100 kişi olacak şekilde kontrollü girişlere izin verilecek.


Gazze'de can kaybı 35 bin 857'ye çıktı

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 231 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. Gazze Şeridi'nde İsrail ordusunun son 10 günde düzenlediği saldırılarda 684 Filistinlinin hayatını kaybettiği 1232 Filistinlinin de yaralandığı ifade edildi. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 35 bin 857'ye, yaralı sayısının 80 bin 293'e yükseldiği kaydedildi.


Aziz Yıldırım'dan Riyad tepkisi: Atatürk'le ne ilgisi var Riyad'daki kupanın?

Ocak ayında Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yaşanan Süper Kupa krizine dair açıklama yapan, Fenerbahçe'nin eski başkanlarından ve başkan adayı Aziz Yıldırım, Fenerbahçe yönetiminin Atatürk'ü kullandığını öne sürdü.Yıldırım'ın konuşmasının tamamı şöyle: 

Riyad'a gittiler. Bakın bu Türkiye'de en büyük hastalık ulu önderi kullanmak. Herkeste bir hastalık var. Bir şey oldu mu Atatürk. Bir şeyler olduğunda Mustafa Kemal Atatürk. Yıllar olmuş ölmüş, herkes ondan yararlanmak, onunla kendisini kurtarmak istiyor, yaptığı suçlardan dolayı veya yapacaklarından. Atatürk'le ne ilgisi var Riyad'daki kupanın? Türkiye Kupası şampiyonu, Türkiye Ligi şampiyonu maç yapacak. Atatürk'te ne ilgisi var kardeşim? Tutturuyorsunuz Atatürk tişörtü giyeceğiz. E bunları yapacaksanız daha önce de organize etsenize. Konuşun bunları. Yazılı verin. Yap. Gidiyorsun. U-19'u götürüyorsun. Ve bu sözleri kendi ifadeleriyle diyor ki ben diyor bakana işte Federasyon başkanına söyledim. Rezilliğe bak bak. Ne alakası var ya? Gittin anlaştın tamam. Gitmeyecektin o bir başka bir hikaye. Diyelim ki gittin artık, para alacaksınız, her şey de para değil ama bunlar için her şey para.
 

 


Yüksek Karlı Gizli Fon Davası: Seçil Erzan'ı getiren cezaevi aracı kaza yaptı

Kamuoyunda "yüksek karlı gizli fon" adıyla bilinen dolandırıcılık davasında Marmara Kapalı Cezaevi'nden adliyeye getirilen sanık Seçil Erzan'ın bulunduğu aracın, Büyükçekmece'de kaza geçirdiği öğrenildi.

Önde ilerleyen otomobilin patlayan lastiğinden savrulan parçaların cezaevi aracının ön camına isabet ederek kırması üzerine Erzan, cezaevinden gönderilen başka bir araçla adliyeye getirildi.


Hatay ve Adana'da hortum oluştu

Hatay'ın İskenderun ilçesi açıklarında oluşan hortumu, bazı vatandaşlar cep telefonlarının kamerasıyla görüntüledi. Hortum, bir süre sonra etkisini yitirdi. Öte yandan, Hatay'ın Dörtyol ve İskenderun ilçelerinde sağanak nedeniyle bazı cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu, ağaçlar devrildi. 
Adana'nın Yüreğir ve Karataş ilçelerinde de hortum meydana geldi. Hordum, kısa süre sonra etkisini yitirdi. Aladağ ilçesi Akören Mahallesi'nde ise sağanak etkili oldu.  Sağanak nedeniyle mahallede bazı evleri su bastı, bir piknik alanında hasar oluştu. Her iki ilde de sabah saatlerinde başlayan sağanak ve kuvvetli rüzgar etkisini sürdürüyor.


ABD Temsilciler Meclisi Netanyahu'yu ağırlayacak

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Mike Johnson, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "yakında" ortak oturumda ABD Kongresine hitap edeceğini ve kısa zaman içinde kendisine resmi davetiyeyi göndereceklerini söyledi. İsrail'e güçlü desteğiyle bilinen Temsilciler Meclisi Başkanı Johnson, İsrail'in Washington Büyükelçiliğince düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, Kongre'nin Netanyahu'ya davetini dile getirdi. Daha önce Netanyahu'yu ortak oturumda olmasa bile en azından Temsilciler Meclisinde konuşma yapmak üzere davet edeceklerini söyleyen Johnson, bu kez, Senato ve Temsilciler Meclisinin ortak oturumunda söz konusu hitabın gerçekleşeceğini açıkladı. Johnson, "Bu akşam size başka bir duyuruyu yapmaktan mutluluk duyuyorum. Yakında Kongre'deki ortak oturumda Başbakan Netanyahu'yu ağırlayacağız. Bu, tam zamanında yapılan bir davettir ve İsrail hükümetine çok da ihtiyaç duydukları bir zamanda kendilerine güçlü desteğimizi göstermektedir." şeklinde konuştu. Meclis Başkanı Johnson, Netanyahu'nun ofisi ile ziyaretin tarihi konusunda görüşmelerinin sürdüğünü ve tarihin netleşmesiyle resmi daveti Tel Aviv'e göndereceklerini belirtti.


Hamas, UAD'nin Refah kararına ilişkin açıklama yaptı: Sadece Refah'ta değil Gazze Şeridi'nin tamamına yönelik karar bekliyorduk

Hamas, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) İsrail hakkında aldığı kararların memnuniyetle karşılandığını ve "UAD'nin sadece Refah'ta değil Gazze Şeridi'nin tamamında saldırıları ve soykırımı durdurma kararı almasının" beklendiğini açıkladı. Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, UAD'nin, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırıları ile Filistinlilerin kısmen dahi yok olmasına yol açabilecek yaşam koşullarına sebep veren askeri saldırılarını ve tüm eylemlerini durdurma kararından memnuniyet duyulduğu belirtildi. Açıklamada, "UAD'nin suçlu Siyonist yapının (İsrail) Refah kentine yönelik saldırılarını derhal durdurmasını ve soykırıma yol açan tüm eylemlerine son vermesini talep eden kararını memnuniyetle karşılıyoruz." ifadesi kullanıldı. UAD'nin "İnsani yardımların Gazze'nin tüm bölgelerine ulaştırılmasını ve Birleşmiş Milletler (BM) yetkili organları tarafından soykırım iddialarını araştırmak üzere görevlendirilen uzmanların Gazze'ye girişine izin verilmesini talep eden" kararından memnuniyet duyulduğu kaydedildi. Açıklamada, "UAD'nin sadece Refah'ta değil Gazze Şeridi'nin tamamında halkımıza yönelik saldırıları ve soykırımı durdurma kararı almasını bekliyorduk. Cibaliya'da (Gazze'nin kuzeyi) ve Gazze Şeridi'nin diğer bölgelerinde yaşananlar; Refah'ta yaşananlardan daha az suç ve tehlike teşkil etmiyor değil." ifadesine yer verildi. Uluslararası topluma ve BM'ye, UAD kararlarına uyması için İsrail'e baskı yapma çağrısında bulunulan açıklamada, İsrail'in uluslararası kanunları hiçe saymasının, hesap vermekten ve cezadan kaçmasının önüne geçilmesi gerekliliğine vurgu yapıldı.


Adnan Oktar suç örgütü davasında 4 tahliye

Adnan Oktar organize suç örgütünün güncel yapılanmasına yönelik yürütülen davanın duruşmasına bugün de devam edildi. Ara kararını açıklayan mahkeme Berat Kartal, Yusuf Erkan Özoğuz, Pınar Demir ve Dilşad Kurt'un tahliyelerine karar verdi. İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya 3'üncü günde de devam edildi. Duruşmaya 8 tutuklu sanık Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. 2 tutuklu sanık ise mahkemeye getirildi. Duruşmada avukat beyanları alındıktan sonra mahkeme ara kararını açıkladı. Mahkeme ara kararında Berat Kartal, Yusuf Erkan Özoğuz, Pınar Demir, Dilşad Kurt'un tahliye edilmesine karar verdi. Adnan Oktar, Aslı Efeoğlu, Elvan Şahin, Emine Mine Kalça, Ferhunde Eda Babuna, Meltem Arıkan Daban'ın ise tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Duruşma 10-11-12 Temmuz tarihine ertelendi.


Ermenistan'ın iade ettiği 4 köye Azerbaycan bayrakları çekildi

Ermenistan'ın iade ettiği Gazah ilinin Bağanis Ayrım, Aşağı Eskipara, Heyrimli ve Kızılhacılı köylerine Azerbaycan bayrakları çekildi.

Azerbaycan Devlet Sınır Hizmetlerine bağlı birlikler, iade edilen 4 köyde tören gerçekleştirdi. Törenlerde Azerbaycan bayrakları göndere çekildi.

Azerbaycan Devlet Sınır Hizmetlerince servis edilen görüntülerde askerlerin ülkelerinin milli marşını okudukları ve göndere bayrak çekildiği görülüyor.

Kayıtlarda Vatan Savaşı Kahramanı Tümgeneral Vüsal Sultanov'un Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e hitaben, "Sayın Cumhurbaşkanı, muzaffer Başkomutan, emriniz doğrultusunda Gazah ilinin Bağanis Ayrım, Aşağı Eskipara, Heyrimli ve Kızılhacılı köylerinde, tarihi topraklarımızda kutsal sınırımız kontrol altına alınmıştır. Burada şanlı üç renkli bayrağımız dalgalanmaktadır. Yaşasın Azerbaycan. Yaşasın Başkomutan." şeklindeki sözleri yer alıyor.


AA: MİT, Irak'ın kuzeyindeki operasyonla 2 teröristi etkisiz hale getirdi

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Irak'ın kuzeyindeki Hakurk'ta Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) harekat bölgesine saldırı hazırlığındaki PKK’lı Nujiyan İsyan kod adlı Hadice Kaya ve Suriye vatandaşı Diljin Azadi kod adlı Heva Kivelçek'i etkisiz hale getirdi.

AA’nın güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde şu ifadeler yer aldı:

MİT, teröristler Kaya ve Kivelçek'in, örgüt yöneticilerinin Hakurk'taki TSK harekat bölgesine yönelik eylem talimatlarını içeren notları taşıdıklarını tespit etti. Bunun üzerine iki terörist, MİT tarafından izlenmeye başlandı. MİT'in örgüt içerisindeki ajanları sayesinde iki teröristin örgüt üst yönetiminin talimatlarını aktarmak üzere gece saatlerinde harekete geçecekleri öğrenildi. Takip sonrasında MİT tarafından teröristlere yönelik operasyon kararı alındı. Teröristler Hadice Kaya ve Heva Kivelçek nokta operasyonla etkisiz hale getirildi. Teröristler Hadice Kaya ve Heva Kivelçek'in 2015'te terör örgütüne katılarak Irak'ın kuzeyindeki Gara, Avaşin ve Hakurk'ta terörist faaliyetlerde yer aldıkları tespit edildi.


Galatasaray-Fenerbahçe derbisinin ardından yaşanan olaylara ilişkin 3 şüpheli adliyeye sevk edildi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca Galatasaray-Fenerbahçe müsabakasının ardından yaşanan olaylara ilişkin başlatılan soruşturma sürüyor. Soruşturma kapsamında, Fenerbahçe Kulübü doktoru Ertuğrul Karanlık, eski yönetici Hulusi Belgü ile Emre Kartal, ifade vermek üzere Çağlayan'daki İstanbul Adliyesine geldi.

Basın Suçları Soruşturma Bürosu'ndaki işlemleri yaklaşık 4 saat süren şüpheliler, adli kontrol talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Şüpheliler, basın mensuplarının görüntü almaması için adliyenin özel güvenlik görevlileri eşliğinde yangın merdiveninden sulh ceza hakimliğine çıkarıldı. Bu sırada adliyede yangın alarmı çalmaya başladı. İstanbul Sulh Ceza Hakimliğinde işlemleri tamamlanan Karanlık, Belgü ve Kartal hakkında, yurt dışına çıkış yasağı ve ayda iki kez karakola imza atma şeklinde adli kontrol tedbiri getirildi.

İstanbul Valiliği, Galatasaray-Fenerbahçe maçı sonrasında Basın ve Spor Savcısı talimatı doğrultusunda Stadyum Müdürü A.Ç'ye yönelik darp girişiminde bulunan 5 kişi hakkında adli işlem başlatıldığını, stat içindeki olaylara karışanların kimlik tespiti çalışmalarının devam ettiğini bildirmişti. Soruşturma kapsamında, Fenerbahçe Kulübü doktoru Ertuğrul Karanlık, eski Fenerbahçe yöneticisi Hulusi Belgü ve teknik direktör İsmail Kartal'ın oğlu Emre Kartal ifadeleri alınmak üzere savcılığa çağırılmıştı.


Moskova'daki terör saldırısıyla ilgili soruşturmada 20'den fazla şüphelinin yakalandığı bildirildi

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te düzenlenen Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Güvenlik ve İstihbarat Servisleri Başkanlar Konseyinin toplantısında konuşan Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Müdürü Aleksandr Bortnikov, Rusya'nın başkenti Moskova'daki konser salonunda 22 Mart akşamı silahlı kişilerce düzenlenen terör saldırısına değindi. Bortnikov, "Soruşturma devam ediyor ancak Ukrayna askeri istihbaratının bu saldırıyla doğrudan bağlantılı olduğunu şimdiden söylemek mümkün" dedi. Saldırıya karışanları tespit etmeyi sürdürdüklerini belirten Bortnikov, "Saldırının failleri ve suç ortakları dahil 20'den fazla kişi yakalandı. İşlenen suçun tüm detayları tespit edilecek, suça karışanlar cezadan kaçamayacak" ifadelerini kullandı. Bortnikov, bu terör saldırısıyla aynı zamanda BDT ülkeleri arasındaki ilişkilerin bozulmasının hedeflendiğini kaydetti.

144 kişi hayatını kaybetti

Moskova'daki "Crocus City Hall" konser salonunda 22 Mart akşamı silahlı kişilerce terör saldırısı düzenlenmişti. Sosyal medyadaki paylaşımlarda saldırganların otomatik silahlarla salonda rastgele ateş açtıkları görülmüştü. Terör saldırısında 144 kişinin yaşamını yitirdiği açıklanmıştı. Saldırıya ilişkin soruşturma kapsamında 12 kişinin tutuklandığı bildirilmişti.


Ramallah Belediye binasına İrlanda Norveç ve İspanya'nın bayrakları asıldı

Filistin devletini tanıma kararından dolayı şükran ve takdir ifadesi olarak Batı Şeria'nın Ramallah kentindeki belediye binasına İrlanda Norveç ve İspanya'nın bayrakları asıldı

AA-20240524-34666888-34666879-RAMALLAH_BELEDIYE_BINASINA_IRLANDA_NORVEC_VE_ISPANYANIN_BAYRAKLARI_ASILDI.jpg
Fotoğraf: AA

Avustralya mahkemesi, sosyal medya platformu X'i nefret söylemlerinden sorumlu tuttu

Avustralya Yayın Kuruluşu ABC'nin haberine göre, Queensland eyalet mahkemesi, Avustralya Müslüman Savunma Ağı'nın (AMAN) Temmuz 2022'de X'e karşı başlattığı hukuki süreçte alınan kararı açıkladı. Mahkeme, eyaletteki ayrımcılık karşıtı yasalar kapsamında X firmasının platform üzerinden yayınlanan nefret söylemlerini kaldırması gerektiğini belirten AMAN'ı haklı bularak, X'in söz konusu nefret söylemlerinden sorumlu tutulabileceğine hükmetti.

Emsal niteliğinde bir karar

AMAN'ın hukuk danışmanı Rita Jabri Markwell, yerel ayrımcılık karşıtı kanunların sosyal medya firmalarına uygulanmasına ilişkin davanın emsal niteliğinde bir karar olduğunu belirtti. Markwell, ayrımcılık mağdurlarının artık nefret söylemini yapan kişilerin yanı sıra "nefretten kazanç sağlayan firmalara karşı doğrudan hukuki süreç başlatılabileceğini" kaydetti.

AMAN, X sosyal medya platformunu, 15 Mart 2019'da Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde 2 camiye düzenlenen terör saldırılarının ardından Avustralya'daki aşırı sağcı grupların "Müslümanların dünya için varoluşsal bir tehdit olduğu" yönündeki nefret söylemlerini yaymakla suçlamıştı. Merkezi ABD'nin Delaware eyaletinde bulunan X ise Avustralya'da bir ofisi bulunmadığı için ülkenin bölgesel ve federal ölçekteki ayrımcılık karşıtı yasalarına uymak zorunda olmadığı savunmasını yapmıştı. X firması Avustralya'da ayrıca 15 Nisan'da Sydney kentinde canlı yayımlanan ayinde Piskopos Mar Mari Emmanuel'e yönelik saldırının platformdan kalıcı olarak kaldırılmamasına ilişkin davada yargılanıyor.


Pakistan, bombalı saldırıda ölen 5 Çinli'nin ailelerine 2,58 milyon dolar tazminat ödeyecek

Pakistan, bombalı saldırıda hayatını kaybeden 5 Çinli'nin ailelerine toplam 2,58 milyon dolar (yaklaşık 83 milyon 250 bin lira) tazminat ödeyecek. Ulusal basındaki haberlere göre, Pakistan Gelir ve Maliye Bakanı Muhammed Aurangzeb, 26 Mart'ta işçileri taşıyan araç konvoyuna düzenlenen bombalı saldırıda hayatını kaybedenlere tazminat ödenmesini onayladı. Bu kapsamda ölen 5 Çinli'nin ailelerine toplam 2,58 milyon dolar tazminat ödenecek. Saldırıda hayatını kaybeden Pakistanlı şoförün ailesine de 8 bin 950 dolar (yaklaşık 289 bin lira) verilecek.

4 kişi yakalanmıştı

Pakistan'ın kuzeybatısındaki Hayber-Pahtunhva eyaletinde Çinli şirketler tarafından yürütülen Dasu Hidroelektrik Santrali'nin inşaatında çalışan Çinli mühendisleri ve işçileri taşıyan araç konvoyuna, 26 Mart'ta düzenlenen saldırıda 5'i Çinli, biri Pakistanlı 6 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırının ardından Çinli yetkililerden oluşan bir ekip, saldırıyla ilgili yürütülen soruşturmaya katılmak üzere 29 Mart'ta Pakistan'a gelmişti. Pakistan Terörle Mücadele Birimi (CTD) tarafından yürütülen operasyonda, Çinli mühendisler ve işçileri taşıyan araç konvoyuna düzenlenen saldırıyla ilişkili 4 kişi, 29 Mart'ta yakalanmıştı.


Vatan Partisi Genel Başkanı Perinçek, Çin'in Ankara Büyükelçisi Liu ile görüştü

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin ile bir araya geldi. Perinçek, makamında gerçekleşen ziyarette yaptığı konuşmada, Liu'yu ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Liu'nun Türkiye-Çin dostluğuna ve ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunduğunu belirten Perinçek, Türkiye'nin güvenliğinin Çin'den, Çin'in güvenliğinin ise Türkiye'den başladığını söyledi. Liu ise Çin ile Türkiye arasında iyi ilişkiler olduğuna dikkati çekerek, desteklerinden memnuniyet duyduğunu dile getirdi ve ev sahipliğinden dolayı Perinçek'e teşekkür etti.

AA-20240524-34666558-34666554-VATAN_PARTISI_GENEL_BASKANI_PERINCEK_CININ_ANKARA_BUYUKELCISI_LIU_ILE_GORUSTU.jpg
Fotoğraf: AA

Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş'e iki koruma verildi

Öldürülen eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş'e iki yakın silahlı koruma verildi.

Haberi Sözcü TV'den İpek Özbey, sosyal medya hesabından verdi. Özbey paylaşımında, "Hayatından endişe eden Ayşe Ateş'e iki yakın silahlı koruma verildi" dedi.


İsrail, İspanya'nın Doğu Kudüs'teki konsolosluğunun Filistinlilere hizmet vermesini yasaklıyor

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, İspanya'nın Filistin'i tanıma kararı almasına ve İspanya Başbakan Yardımcısı Yolanda Diaz'ın sadece Filistin devletini tanımaya değil aynı zamanda "Filistin'i nehirden denize kadar özgürleştirmeye" yönelik açıklamasını eleştirdi. Katz, İspanya'nın Filistin'e taraf tutumuna yanıt olarak İsrail'deki İspanyol misyonu ile Filistinliler arasındaki bağlantıyı kesmeye karar verdiğini belirterek, işgal altındaki Doğu Kudüs'teki İspanyol Konsolosluğunun işgal altındaki Batı Şeria'daki Filistinlilere hizmet vermesinin yasaklanacağını kaydetti.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Filistin'i tanıma kararı alan İspanya, Norveç ve İrlanda'nın Tel Aviv büyükelçilerinin Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını açıklamıştı. İspanya, Norveç ve İrlanda 22 Mayıs'ta yaptıkları açıklamada, Filistin'i, uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uygun şekilde 1967 sınırlarıyla 28 Mayıs'ta tanıyacağını duyurmuştu.


Ermenistan 4 köyü Azerbaycan'a iade etti

Ermenistan, işgal altında tuttuğu Gazah ilinin Bağanis Ayrım, Aşağı Eskipara, Heyrimli ve Kızılhacılı köylerini Azerbaycan'a iade etti.

Azerbaycan-Ermenistan Sınır Belirleme Komisyonu Eş Başkanı, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Şahin Mustafayev'in ofisinden yapılan açıklamada, iki ülkenin uzmanlarının çalışmaları sonucu sınırın 12,7 kilometrelik hattının belirlendiği kaydedildi. Hattın belirlenmesiyle Gazah ilinin Bağanis Ayrım, Aşağı Eskipara, Heyrimli ve Kızılhacılı köylerinin Azerbaycan'a iade edildiği belirtilen açıklamada, Azerbaycan Sınır Muhafızlarının belirtilen köyleri kontrol altına aldığı bildirildi.


BTK, X'in reklam yasağının kaldırıldığını duyurdu

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), temsilci belirleme yükümlülüğünü yerine getirmeyen, eski adı Twitter olan X platformu için uygulamaya konulan reklam yasağının kaldırıldığını duyurdu.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan BTK ilanında, 19 Temmuz 2023 tarihli ve 39225 sayılı reklam yasağının kaldırılmasına karar verdiği belirtildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu önceki gün sosyal medya platformu X'in Türkiye temsilciliğini kurduğunu açıklayarak, "X, artık İstanbul merkezli temsilciliği ile Türkiye'de faaliyetlerini sürdürecek" demişti.


ABD, Gürcistan'ın "yabancı ajan" tasarısı üzerine vize kısıtlamaları getirdi ve kapsamlı inceleme başlattı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün yaptığı açıklamada, ABD'nin Gürcistan'a yeni vize kısıtlamaları getirdiğini ve Gürcistan parlamentosunun bu ay kabul ettiği "yabancı ajan" yasa tasarısı nedeniyle iki devlet arasındaki ikili iş birliğini gözden geçirmeye başlayacağını söyledi.

Fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan kuruluşların yabancı etki ajanı olarak kaydedilmesini zorunlu kılacak tasarı on gün önce Gürcistan parlamentosunda kabul edilmiş fakat daha sonra Cumhurbaşkanı Salome Zourabichvili tasarıyı veto etmişti. Öte yandan iktidardaki Gürcü Rüyası partisi, parlamentoda cumhurbaşkanının vetosunu aşacak çoğunluğa sahip.

Blinken, "İki ülke arasındaki ilişkileri gözden geçirirken, Gürcistan'ın eylemlerini dikkate alarak kendi kararlarımızı vereceğiz" dedi.


Büyükçekmece'de kadın cinayeti: Saldırgan erkek eşini öldürüp intihar etti

Büyükçekmece'de bir kişi, eşini silahla vurarak öldürdükten sonra intihar etti. Alınan bilgiye göre, Hürriyet Mahallesi Dünya Sokak'taki bir binada oturan Şinasi Ç, eşi Ayşe Ç'yi silahla vurdu, ardından aynı silahla intihar etti. Çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine söz konusu adrese polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık görevlileri çiftin hayatını kaybettiği belirledi Cenazeler, savcılık ve polisin incelemesinin ardından Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Çiftin 3 çocuğu olduğu öğrenildi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU