Bugüne kadarki en isabetli beyin implantı geliştirildi

Beynin daha önce incelenmeyen bir bölümünde denendi

Bilim insanları, yeni beyin implantının daha detaylı incelenebilmesi için katılımcı havuzunu genişletmek istiyor (Unsplash)

Yeni geliştirilen implant, beyinde geçen konuşmaları bugüne kadarki en isabetli şekilde aktardı.

ABD'deki Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nden (Caltech) araştırmacıların tasarladığı beyin implantı henüz sadece iki kişi üzerinde denendi. 

Hakemli dergi Nature Human Behavior'da yayımlanan çalışmaya, 33 ve 39 yaşlarında tamamen felçli iki kişi katıldı.  

Beyin-makine arayüzü (BMI), 6 gerçek kelime (savaş alanı, kovboy, piton, kaşık, yüzme, telefon) ve iki uydurma kelimeyle (nifzig, bindip) eğitildi. 

Bu kelimeler, beynine implant yerleştirilen katılımcıların önündeki ekranlarda gösterildiği gibi, kelimeler doğrudan kendilerine de söylendi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha sonra katılımcılardan aynı kelimeyi nasıl söyleyeceklerini 1,5 saniye boyunca hayal etmeleri istendi. Sonrasında kelimeleri yüksek sesle söylemeleri talep edildi.

Bilim insanları, implant sayesinde katılımcılar kelimeleri düşünürken beyin aktivitelerini takip etti. 

Araştırmanın yazarlarından Sarah Wandelt, bir katılımcıda iç konuşmanın yüzde 79 oranında doğru aktarıldığını söyledi. Diğer katılımcı içinse oran yüzde 23 oldu. 

Çalışmada, daha önceki BMI araştırmalarında incelenmeyen supramarjinal girus (SMG) bölgesine odaklandı. SMG, insan beyninin mekansal yön belirleme, tatları algılama, acı ve dokunma hisleri gibi işlevlerinden sorumlu paretal lob kısmında yer alıyor.  SMG, özellikle dili algılama ve işlemeden sorumlu.

Fransa'daki Grenoble Nörobilim Enstitüsü'nden Blaise Yvert, bu çalışmada ilk kez SMG bölgesindeki aktivitenin yüksek bir isabet oranıyla okunduğuna dikkat çekti.

Araştırmacılar, BMI'yı daha fazla kelimeyle eğiterek, katılımcı sayısını artırıp daha geniş çaplı bir çalışma düzenlemeyi planladıklarını da söyledi. 

Son dönemde beyin çip teknolojisinde Elon Musk'ın firması Neuralink'in atılımları da gündem olmuştu. Firma, 29 Ocak'ta ilk kez bir insanın beynine başarılı şekilde çip yerleştirildiğini duyurmuştu. 

Ancak firma, 8 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, operasyondan birkaç hafta sonra beyin implantındaki bazı kabloların yerinden çıkmasıyla bir miktar verinin kaybolduğunu belirtmişti. Sonrasında bunların daha sağlam şekilde yerine oturturmasıyla sorun çözülmüştü.

Bunun ardından Neuralink'in beyin çipini ikinci bir kişide denemek için izin aldığı bildirilmişti. Amerikan gazetesi Wall Street Journal, pazartesi günkü haberinde şirketin ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden onay aldığını aktarmıştı.


Independent Türkçe, IFL Science, Wall Street Journal

DAHA FAZLA HABER OKU