Uluslararası Af Örgütü Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nun önünde

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi cinayetin 100. gününde açıklama yaptı: Uluslararası bir soruşturmaya konu olmalı

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın evlilik işlemleri için 2 Ekim 2018'de girdiği Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesinin üzerinden 100 gün geçti. Kaşıkçı’nın bedeni hala bulunamadı. Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, İstanbul Levent’teki Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu önünde basın açıklaması yaptı. 
 


“Kaşıkçı cinayeti uluslararası bir soruşturmaya konu olmalı”

Uluslararası Af Örgütü aktivistleri adına açıklamayı Göksu Özahıshalı yaptı.  

“Türkiye’nin Kaşıkçı cinayetinin cezai soruşturulmasına dair çabalarını memnuniyetle karışlıyoruz. Ama tüm dünyanın gözü önünde gerçekleşen cinayet ayrıca uluslararası bir soruşturmaya da konu olmalıdır. Cinayete dair göstermelik bir soruşturma başlatan Suudi yetkililerin adil ve güvenilir bir süreç yürüteceğine inanmıyoruz.”


Birleşmiş Milletler’e çağrı

Açıklamada, “Uluslararası Af Örgütü olarak Kaşıkçı cinayetinin ve bu cinayet çerçevesinde işlenen işkence ile diğer suç ve ihlaller hakkında bağımsız bir Birleşmiş Milletler soruşturması başlatılması için bir kez daha çağrıda bulunuyoruz” denildi.
 


Suudi Arabistan Başkonsolosluğunun bulunduğu Akasyalı Sokağı'nın ismi sembolik olarak "Cemal Kaşıkçı Sokağı" olarak değiştirildi

Kaşıkçı cinayeti soruşturmasında son durum

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, eski Suudi İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed el-Asiri ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın eski danışmanı Suud el-Kahtani hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı. Kaşıkçı cinayetinden Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ı sorumlu tutan tasarı, ABD Senatosu'nda kabul edildi. Olaya karışanların Türkiye'de yargılanmasına yönelik taleplere olumsuz yanıt veren Suudi Arabistan'da, Kaşıkçı cinayetiyle ilgileri olduğu gerekçesiyle 5'i idam talepli 11 kişi hakkında dava açıldı ve bu kişilerin yargılanmalarına başlandı.

DAHA FAZLA HABER OKU