Rus basınında Gazze savaşı: "ABD, İsrail'in en değerli varlıklarına el koydu"

Gazze savaşının 188. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Görsel: RİA Novosti

Gazze savaşının 188. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 10 Nisan Çarşamba günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:


BBC Rusça Yayınlar Servisi:
 

 

Avustralya Dışişleri Bakanı: Barışa doğru ilerlemeyi hızlandırmak için Filistin devletini tanıyabiliriz

Avusturalya Dışişleri Bakanı Penny Wong bölgede barışa doğru hareketlerin hızlanması için ülkesinin,Filistin'i Bağımsız Devlet olarak tanıyabileceğini belirtti.

Bakan, "Ancak bu devletin yönetiminde Hamas'ın hiçbir rolünün olmaması gerekir" diye ekledi.

Avusturalya'nın siyasi muhalefetinin yanı sıra, Avusturalya Siyonist Federasyonu da bu adımı erken diye nitelendirdiler.

Avusturalya Dışişleri Bakanının sözleri Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Cameron'un bu yılın başlarında sarfettiği "İsrail'in onayı olmadan Londra'nın Bağımsız Filistin Devleti'ni tanıyabileceğine" ilişkin sözleriyle örtüşüyor.

Salı akşamı yaptığı konuşmada Penny Wong İsraillilerle Filistinlilerin iki farklı ülkede omuz omuza yaşayabilecekleri iki devlet kurulmasına ilişkin kararının "sonsuz şiddetler zincirinin kırılması yönünde tek ümit olduğunu" ifade etti.

Bakan, "On yıllarca bu yaklaşımın tüm taraflarca uygulanamama yeteneksizliğinin yanı sıra, Netanyahu hükümetinin hatta Bağımsız Filistin Devleti'nin kuruluşunun gelmesini reddetmesi geniş hayal kırıklığı oluşturdu. Onun için şimdi uluslararası camia Filistin Devletinin kurulması konusunu çift devlet oluşturulması yönündeki sorunun çözümüne dinamizm kazandırma unsuru olarak görüyor" diye görüş belirtti.


RİA Novosti:

Sergey Savçuk'un haberi özetle şu şekilde:
 

 

ABD, İsrail'in en değerli varlıklarına el koydu

İsrail'in ABD omzuna yaslanmasının öncelikli nedeni ABD'nin İsrail devletinin yaşamasına izin veren gerçekten en büyük jeopolitik aktör olmasıdır. İkincisi ağırlığına ve kalibresine göre Yahudilerin diğer müttefiklerinin yokluğudur. Bunu öncelikle Tel Aviv'i yaşam damarından tutan Washington olmak üzere herkes çok iyi anlıyor.

Müttefiki gibi görünmesine rağmen ABD sürekli askeri-mali desteği kesmekle tehdit ve şantaj ederek İsrail'e Filistin meselesini ebediyen çözme izni tanımıyor. Husiler ve arkasındaki İran sözüm ona düşman ve hatta teröristler ancak sadece Süveyş Kanalı'nda ticaret kervanlarının geçmesi için Washington görüşmelere hazır olmasına ilişkin onlara doğrudan mesajlar gönderiyor.

Kaynayan Ortadoğu kazanındaki ısıyı düşürmek için ABD'nin her tür enstrümanı vardır ancak onlar için durumu kırılgan bir dengede tutmak çok daha yararlı. Bunun anlamı ise savaşın ve devamı ve kandır.


Детали (Detaylar):

Beyaz Saray, İsrail'in Gazze'de yeni bir ateşkese hazır olduğunu söyledi

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, brifingde, "İsrail, Filistinli Hamas terör grubuyla ateşkes imzalamaya hazırdır, şimdi Filistinlilerin bir sonraki adımı atmaları gerekir" diye açıkladı.

Sullivan'e göre, Hamas'ın rehineleri salıvermeyi kabul etmesi gerekir.

Muhtemelen önümüzdeki haftalarda başlaması ve Hamas'ın bir kısım rehineyi salıvermesi durumunda sürmesi gereken bir ateşkes anlaşması imzalanacak. Onun için biz dikkati bu konuya çekiyoruz. Sullivan, "Şimdi dünyanın ‘Hamas, adım atma zamanıdır. Ateşi durduralım' demesi gerekir" diye vurguladı.

Sullivan'e göre, İsrail anlaşmayı imzalamaya hazırdır ve Hamas'ın da görüşmelere hazır olması gerekir.

 

Biden, Hamas'a karşı askeri harekatından dolayı İsrail'i eleştirdi ve ateşkes çağrısı yaptı

Gazze Şeridi'nde yaptıklarından dolayı İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun unvanın eleştiriler yöneten Joe Biden o hareketleri hatalı adlandırdı askeri hareketleri sona erdirmeye çağırdı.

ABD Başkanı, Netanyahu'nun yaklaşımını tasvip etmediğini ve onu hatalı bulduğunu belirtti.

Biden, İsrail'in askeri hareketleri sona erdirmesinin ve insani yardım ulaştırması gerektiğinin altını çizdi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU