Baltimore'da köprüyü yıkan geminin mürettebatı endişeli

Singapur bandıralı Dali, geçen salıdan bu yana çoğunluğu Hintli mürettebatıyla köprü altında mahsur kalmış durumda

Dali yük gemisi (Reuters)

Bir yetkili, Baltimore'daki Francis Scott Key Köprüsü'ne çarpan yük gemisinde bir haftadır mahsur kalan mürettebatın dünyanın kendileri hakkında ne düşündüğünden endişe ettiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güney Asya ülkesine giden Singapur bandıralı Dali, güç kaybederek köprünün bir destek kolonuna çarpıp çökmesine yol açmasının ardından geçen salıdan bu yana 4 bin konteyner ve çoğunluğu Hintli mürettebatıyla birlikte mahsur kaldı.

Yetkililere göre, aralarında hafif yaralar alan biri dahil 20 Hintli ve bir Sri Lankalı denizcinin sağlık durumları iyi.

Kar amacı gütmeyen Baltimore Uluslararası Denizciler Merkezi'nin icra direktörü Joshua Messick, "sarsılmış" denizcilerin gemide yeterli yiyeceğe sahip olduklarını ancak süregelen soruşturma nedeniyle durumları hakkında sessiz kaldıklarını söyledi.

Messick, BBC'ye, "Kendileriyle temas kuran hiç kimseye fazla bir şey söylemiyorlar" diye konuştu.

Cumartesi gününe kadar kablosuz internetleri yoktu ve dünyanın geri kalanının algısının ne olduğunu bilmiyorlardı. Suçlanıp suçlanmadıklarından ya da şeytanlaştırılıp şeytanlaştırılmadıklarından emin değillerdi. Ne beklemeleri gerektiğini hiç bilmiyorlardı.

Ayrıca çok hassas bir durumdalar. Söyleyebilecekleri şeyler şirkete yansıyabilir. Şu an için göze batmamalarının tavsiye edildiğini tahmin ediyorum.

Yetkililer mürettebatın durumu ya da geçmişleri hakkında çok az bilgi paylaşıyor.

Denizciler, kazadan dakikalar önce yardım çağrısı yaparak yetkililerin araçların köprüye her iki taraftan girmesini engellemesini ve sayısız insanın hayatını kurtarmasını sağladıkları için övgüyle anılıyor. Bununla birlikte, Hintlileri tektipleştiren karikatürlerde yer alarak internette ırkçı esprilerin de hedefi oluyorlar.

ABD'li yetkililer, işçiler köprünün enkazını Patapsco Nehri'nden temizlemek için zamana karşı yarışırken mürettebatı karaya çıkarmaya yönelik acil bir plan bulunmadığını söyledi.

Denizciler muhtemelen devam eden soruşturma tamamlanana kadar gemide kalacaklar.

Geminin sahibi Grace Ocean Pte Ltd sözcüsü, PTI haber ajansına yaptığı açıklamada, "Mürettebat gemideki normal görevleriyle meşguldü ve Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu (National Transportation Safety Board/NTSB) ve Sahil Güvenlik dedektiflerine yardımcı oluyorlardı" dedi.

Halihazırda soruşturma sürecinin ne kadar süreceğini bilmiyoruz ve bu süreç tamamlanana kadar mürettebat gemide kalacak.

Gemiyi işleten Synergy Group yaptığı açıklamada, ABD yönetiminin bağımsız soruşturma kurumu NTSB'nin çarşamba günü gemiye çıktığını ve soruşturma kapsamında belgeleri, seyir veri kaydedici kayıtlarını topladığını ve denizcilerle görüşmeye başladığını söyledi.

Baltimore Liman İşletmesi pazartesi günü geçici bir kanal açarak köprünün çökmesi nedeniyle mahsur kalan bazı römorkör ve mavnaları serbest bıraktı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU