Çankırı'da ikisi peş peşe, 3 orta şiddetli deprem meydana geldi

Çankırı peş peşe yaşanan iki orta şiddetli depremle sarsıldı. Merkez üssü Çerkeş ilçesi olan 4.7 ve 4.8 büyüklüğündeki depremlerin ardından 4.3 şiddetinde bir sarsıntı daha yaşandı

Fotoğraf: İHA

Çankırı, 3 dakika arayla iki depremle sallandı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın verdiği bilgiye göre, merkez üssü Çerkeş ilçesi olan 4,7 büyüklüğündeki ilk sarsıntı saat 09.00’da meydana geldi.

3 dakika sonra yaşanan ikinci depremin büyüklüğünün ise 4,8 olduğu açıklandı.

İlk depremin 13,66 kilometre, ikinci depremin ise 4,13 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.

20190914_2_38208709_47565839.jpg
Depremin ardından kendilerini dışarı atan Çerkeşliler uzun süre evlerine giremedi Fotoğraf: AA

Çankırı Valisi Hamdi Bilge Aktaş, "Köylerimizde zarar gören binalarımız oldu ama önemli bir hasar söz konusu değil. Halkımızdan da herhangi bir şekilde panik olmaması, günlük hayatlarına devam etmelerini rica ediyorum" dedi.

Çerkeş'in Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde olduğunu hatırlatan Aktaş şunları söyledi:

Türkiye şartlarında 6 büyüklüğündekilerin altındakilerin tehlike uyandıracak bir sarsıntı olmadığını düşünüyoruz. Bunlar uzmanlarımızın görüşleri ama binalarımızın birçoğu deprem yönetmeliğinden önce yapıldığından köylerimizdeki derme çatma yapılar zarar görebiliyor.

Çerkeş Belediye Başkanı Hasan Sopacı da belediyede kriz masası oluşturduklarını söyledi. Sopacı şu ifadeleri kullandı:

Köylerimizle telefonla irtibat kurduk. İnsanlar ilk başta panikledi. Şu an vatandaşlarımız evlerine döndü. İlçemizde herhangi bir yaralanma söz konusu değil. Metruk evlerde baca yıkılması, sıva dökülmeleri gibi hasarlar var. Belediye ile alakalı su hatlarımızda patlaklar meydana geldiğini biliyoruz. Bunların da tamiratını en kısa sürede tamamlayacağız. İlçemizde su ve elektrik kesintisi gibi ciddi olumsuzluklar tespit edilmedi.

İki depremin ardınan saat 14.46'da yine merkez üssü Çerkeş olan 7 kilometre derinlikte ve 4,3 büyüklüğünde deprem daha yaşandı.  Sarsıntılar başta Ankara olmak üzere çevre illerde de hissedildi.

75 yıl önce 7.4 ile yıkılmıştı

1 Şubat 1944 tarihinde, saat 05.20’de yaşanan 7,4 büyüklüğündeki deprem; Çerkeş, Gerede ve  Bolu’da büyük yıkıma neden olmuştu. Depremde resmi rakamlara göre 4.611 kişi hayatını kaybetmişti.

Ege aynı gün iki depremle sarsılmıştı

8 Ağustos’ta da peş peşe yaşanan iki deprem Ege bölgesini korkutmuştu.

Saat 11.30’da Kuşadası açıklarında 4.8 şiddetinde bir deprem meydana gelmiş,  saat 14.20’de ise Denizli’nin Bozkurt ilçesi merkezli 6.0 şiddetindeki deprem, tüm bölgeyi sallamıştı.

Can kaybı yaşanmayan depremlerde, Denizli’nin Çardak ilçesinde 80’i ağır 502, Bozkurt ilçesinde ise 264’ü ağır, 929 bina görmüştü. .

 

Independent Türkçe, Ajanslar

 

DAHA FAZLA HABER OKU