Lazzarini: Gazze'de kıtlığı önlemek halen mümkün

UNWRA Genel Komiseri Lazzarini, “Önemli miktarda yardım girişini mümkün kılacak ve güvence altına alacak gerçek bir siyasi irade ile kıtlığın önüne geçilebilir” dedi

Açlık, Gazze Şeridi’ndeki 2.2 milyon kişiyi tehdit ediyor / Fotoğraf: Reuters

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNWRA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, pazar günü yaptığı açıklamada ‘İsrail’in, insani yardım kuruluşlarının daha fazla yardım getirmesine izin vermesi durumunda Gazze'deki açlığın halen önlenebileceğini’ belirtti.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre Birleşmiş Milletler verileri, açlığın 2,2 kişiyi tehdit ettiğini gösteriyor. Bu da İsrail’in giriş ve çıkışları kontrol ettiği Gazze Şeridi’nin nüfusunun büyük çoğunluğunun açlıkla karşı karşıya olduğu anlamına geliyor.

Ciddi gıda eksikliğinin, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki bebek ölüm oranlarında ‘önemli bir artışa’ neden olabileceğine işaret ediliyor. Aynı kaynağa göre iki yaşın altındaki her altı çocuktan biri şiddetli yetersiz beslenme nedeniyle yaşamını yitiriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lazzarini, söz konusu durum doğrultusunda X hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Bu insan eliyle meydana gelen bir felakettir. Dünya bir daha kıtlığa izin vermemeye kararlı. Önemli miktarda yardım girişini mümkün kılacak ve güvence altına alacak gerçek bir siyasi irade ile kıtlığın önüne geçilebilir.

Gazze’deki Filistinliler, AFP’ye yaptıkları açıklamalarda, ‘son günlerde ağaç yaprakları ve hayvan yemi yemeye mecbur bırakıldıklarını ve yemek için yük hayvanlarını dahi kesmek zorunda kaldıklarını’ aktardı.

Savaştan önce Gazze Şeridi'ne her gün çeşitli mallarla dolu yaklaşık 500 kamyon giriş yapıyordu.

Ancak Birleşmiş Milletler'e göre, 7 Ekim’den bu yana, savaşın ekonomiyi ve tarımsal üretimi yok etmesinden sonra, çok büyük ve acil ihtiyaçlara rağmen bu sayı nadiren 200 kamyonu geçti.

Özellikle ‘kaos ve şiddetin’ yaşandığı kuzeyde durum endişe verici.

Dünya Gıda Programı salı günü, çatışmalar ve açlıkla mücadele eden kalabalığın kamyonları boşaltması nedeniyle, buradaki yardım dağıtımını askıya aldı.

Filistin topraklarındaki sivil faaliyetleri koordine eden, İsrail Savunma Bakanlığı Bölgesel Hükümet Faaliyetleri Koordinatörlüğü (COGAT) pazar günü, ‘245 yardım kamyonunun arandığını ve Gazze'ye nakledildiğini’ belirtti.

Filistin Şeridi'ne giren her kamyona sıkı kontrol uygulayan ‘COGAT’, açıklamasında ‘sivil nüfusa yönelik Gazze'ye girebilecek insani yardım miktarında herhangi bir sınırın olmadığını’ kaydetti.

Ancak denetim ve ön izin prosedürleri, yardımın Gazze'ye ulaşmasını geciktiriyor. Bu durum, birçok insani yardım kuruluşu tarafından kınandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU