Alman kasabasında meclis liderliğine bir Neo-Nazi seçildi

Sosyal Demokratlar’ın genel başkan yardımcısı "Tahammül ve kabul edilecek gibi değil!" diye tepki gösterdi

Stefan Jagsch'ın neo-Nazi bağlantıları bulunuyor (AFP)

Neo-Nazi bağlantıları bulunan aşırı sağ parti üyesi, Almanya’da bir yerel mecliste başkan seçildi.

Almanya Ulusal Demokratik Partisi (NPD) üyesi Stefan Jagsch, Hesse eyaleti Altenstadt bölgesindeki Waldsiedlung Köyü’nde oy birliğiyle belediye yöneticisi oldu.

Jagsch karşısında aday olmadan yarıştı ve içinde Angela Merkel’in Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) ve merkez sol Sosyal Demokratlar (SPD) gibi ana akım parti temsilcilerinin de bulunduğu 7 kişilik heyet tarafından seçildi.

SPD'nin genel başkan yardımcısı Ralf Stegner ise Twitter’dan “Tahammül ve kabul edilecek gibi değil!” diye tepki gösterdi.

Bu SPD’nin en temel değerleriyle hiç bağdaşmıyor!  Sosyal demokrasinin de itibarını zedeliyor!

Deutsche Welle'ye göre CDU’nun Hesse’deki yöneticileri Sven Mueller-Winter ve Lucia Puttrich, ortak açıklamalarında seçim yüzünden “şok içinde olduklarını ve yaşananlara asla anlam veremediklerini” söyledi.

İkili ayrıca, “bu yanlış kararın” düzeltilmesi gerektiğini belirtti.

Bölgedeki SPD şefi Lisa Gnadl de olayların bu şekilde gelişmesinin onu "tamamen şaşkına çevirdiğini" söyledi.

Jagsch ise resmi Facebook sayfasında paylaştığı beyanda “kasabanın çıkarları için çalışacağını ve yapıcı biçimde, partiler arası çalışmaya devam edeceğini” iddia etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kişisel Facebook sayfasındaki bir fotoğraftaysa Jagsch, elinde "Göç diyorlar ama soykırım demek istiyorlar” yazan bir pankartla görülüyor. Bu slogan, neo-Nazi çevrelerde popüler olan, sözde bilimsel, gerçekteyse antisemitik "beyaz soykırımı" komplo teorisine açıkça atıfta bulunulan bir referans. Birleşmiş Milletler'in 2018'de düzenlenen Göç için Küresel İlkeler sözleşmesine karşı çıkmak amacıyla kullanılıyor.

Bunun yanı sıra NDP de neo-Nazi gruplarıyla bağlantıları olmasıyla biliniyor.

Jagsch daha önce 2016’da ciddi bir trafik kazasının kurbanı olmuş ve yakından geçen Suriyeli mülteciler tarafından kurtarılarak manşetlere çıkmıştı.

İddialara göre o zamanlar Facebook sayfasında “sandal tamamen dolu”, “iltica akışını durdurun” ve “bütünleşme soykırımdır” gibi ırkçı söylemler paylaşıyordu.

Öte yandan SPD’nin Altenstadt’taki başkanı Markus Brando, heyettekilerin aşırı sağ adaya oy vermek zorunda kaldıklarını çünkü görev için alternatif aday çıkmadığını söyledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU