Disney 34 yıllık meşhur filmi neden sansürlemek istedi?

James Cameron'ın 1989 yapımı bilimkurgu klasiği 34 yıl sonra tartışma yarattı

Filmin başrollerinde Ed Harris, Mary Elizabeth Mastrantonio ve Michael Biehn rol alıyordu (20th Century Studios)

James Cameron'ın meşhur filminin ilk gösteriminden bu yana 34 yıl geçti ancak onca seneden sonra Disney, filmdeki tartışmalı bir sahneyi sansürlemek istedi. 

James Cameron, filmlerinin devasa ölçeği ve etkileyici gişe rakamlarıyla sinematik milatlar yaratma konusunda etkileyici bir geçmişe sahip. 

Zaman içinde değişen duyarlılıklar bazı sahneleri sorgulatıyor

Bununla birlikte, bir yönetmen olarak yöntemleri zaman zaman hem izleyicileri hem de eleştirmenleri şaşırtmıştır. Cameron'ın 1989 yapımı kült filmiyle ilgili gündemdeki sansür tartışması, bunu mükemmel bir şekilde özetliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Disney'in The Abyss'in bir sahnesini sansürlemeyi düşünmesi, izleyicilerin zaman içinde değişen algı ve duyarlılıklarının, bazı sekansları daha da sorgulanabilir hale getirdiğini ortaya koyuyor. 

James Cameron'ın bilimkurgu türündeki The Abyss filminde Monk'un, Hippy'nin beyaz evcil faresini alarak nasıl sıvı solunumu yapıldığını gösterdiği bir sahne bulunuyor.

Bu sahnede Monk, fareyi içinde sıvı bulunan bir kaba daldırıp dışarı çıkmasını önlemek için üzerine çelik bir ağ yerleştiriyor.
 


Evcil fare başlangıçta zorlansa da sonunda kaptaki oksijen açısından zengin sıvıya alışarak su altında nefes almaya başlıyor.

Bu sahnenin çekimleri sırasında 5 fare kullanıldı ve sekanstaki kesmeler, farelerin kaygıdan dışkıladığını göstermekten kaçınmak için kasıtlı olarak yapıldı.

Film başlangıçta, bu sahnesinde hayvan zulmünü tasvir ettiği için tepkilerle karşılaştı. 

"Bu sahne gerekli değildi"

Hayvanların güvenliğini sağlayan ve kâr amacı gütmeyen kuruluş American Humane, "sahnenin çekilmesi için farenin bu deneye tabi tutulmasının gerekli olmadığı" yorumunu yaptı. 

Filmin tartışmalı sahnesi uzun süredir unutulmuş olsa da The Abyss, 2023'te yeniden olumsuz tepkilerle karşılaştı. 

Britanyalı sansürcülerin, ülkenin hayvanlara eziyet tasvirleriyle ilgili katı yasaları olduğu için sahnenin kesilmesini istedikleri bildirildi.

Rafa kaldırıldı

Filmin 4K Blu-ray versiyonu satışa sunulacakken söz konusu sahnenin kesilmemesi nedeniyle proje Birleşik Krallık'ta rafa kaldırıldı.

Disney'in bu talebe uymak istediği ancak Cameron'ın Lightstorm şirketinin bunu veto ettiği söyleniyor.


Independent Türkçe, ScreenRant, Digital Bits

DAHA FAZLA HABER OKU