Elon Musk'ın SpaceX'i, neredeyse gerçekleşecek çarpışma için "yazılım hatasını" sorumlu tuttu

İnternet uydularından oluşan Starlink takımuydusu, Dünya'ya yüksek hızlı genişbant internet sağlamak için yörüngede

Musk, daha önce böyle bir girişimde bulunulmadığı için gönderilen ilk uydularda sorunlar olabileceği konusunda uyarmıştı (Reuters)

Elon Musk'ın SpaceX'i, Dünya yörüngesindeki uydularla son anda atlatılan ve feci sonuçları olabilecek çarpışmadan bir "yazılım hatasını" sorumlu tutuyor.

Pazartesi günü özel uzay firması tarafından işletilen takımuydu, Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) uydularından biriyle çarpışma rotasındaydı. ESA uydunun motorlarını ateşleyerek, çarpışmayı son anda engellemişti.

ESA, Twitter'da yaptığı bir dizi paylaşımda manevranın muhtemel çarpışmadan sadece yarım yörünge önce ve ajansın ABD Hava Kuvvetleri'nden aldığı bir uyarı neticesinde gerçekleştiğini söyledi.

SpaceX dünyada internet hizmetinin yetersiz olduğu bölgelere internet sağlamak amacıyla bu sene uzaya gönderdiği, 60 uydudan oluşan Starlink takımuydusunu bekleyen bu tehlikeye dair uyarılmadığını iddia etti.

SpaceX yaptığı açıklamada, "Mevcut çağrı sistemimizdeki bir hata, Starlink operatörünün bu olasılık artışına ilişkin bilgilendirmeleri takip etmesini engelledi" dedi.

Açıklamada, “Starlink operatörü yazışmaları görseydi, manevralarına devam etmeleri veya bizim bir manevra yapmamız arasında en iyi yaklaşımı belirlemek için ESA'yla birlikte hareket ederdik” ifadeleri yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzay şirketi konuyu araştırdığını ve "düzeltici eylemler uygulayacağını" söyledi.

SpaceX, dünya çapında küresel genişbantlı internet sağlamak için yörüngeye toplam 12 bin Starlink uydusu göndermeyi umuyor.

Musk, daha önce böyle bir girişimde bulunulmadığı için gönderilen ilk uydularda sorunlar olabileceği konusunda uyarmıştı.

Mayısta attığı bir tweette, "İlk görevde yanlış giden çok şey olacak" demişti. Musk ayrıca, "dar bir kapsama alanı için her biri 60 uydu taşıyan 6 görev, orta dereceli bir kapsama içinse 12 kalkış daha gerektiğini" belirtmişti.

Elon Musk uzaydan sağlanan internetin ekonomik açıdan uygun olması içinse en az bin Starlink uydusu gerektiğini eklemişti.

İlk 60 uydunun fırlatılışından kısa bir süre sonra, Hollanda'daki yıldız gözlemcileri gece gökyüzünde “UFO'lar” gördüğünü bildirmişti.

 

marco langbroek.jpg
Hollandalı gökbilimci Marco Langbroek'in SpaceX'in Starlink'inin fırlatışından kısa bir süre sonra kaydettiği görüntü (Marco Langbroek)

 

ESA, 2018'de 28 çarpışma engelleme manevrası yaptığını ama büyük çoğunluğun "ölü uydular veya daha önceki çarpışmaların parçalarından" kaçınmak adına gerçekleştirildiğini belirtti.

Şimdilik aktif uydular arasında kaçınma manevraları nadiren görülse de, ESA bu vakaların SpaceX tarafından gönderilen Starlink gibi dev takımuyduların gelişiyle olağanlaşacağı konusunda uyarıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren:  Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU