Almanya ve Fransa arayı tekne gezisiyle düzeltecek

Programda balık pazarı ziyareti bile var

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron liderliğindeki ekiplerin, yapay zekadan savunma sanayisine kadar birçok farklı meseleyi görüşeceği belirtildi (AFP)

Birleşik Krallık'ın tanınmış gazetelerinden Telegraph, Alman ve Fransız bakanların iki ülke arasındaki ilişkileri düzeltmek için kamp yapacağını yazdı.

Almanya'nın Hamburg şehrinde 9-10 Ekim'de düzenlenecek kamp programı kapsamında, bakanların tekne gezisine çıkacağı, burada siyasetçilere yemek ve içki ikram edileceği, daha sonra da balık pazarının ziyaret edileceği belirtildi.

Haberde, gayriresmi kamp programıyla iki ülke arasında tıkanan ilişkilerin yeniden canlandırmasının hedeflendiği ifade edildi. 

Telegraph'a konuşan ve kimliğini paylaşmayan üst düzey bir Fransız yetkili, programın Almanya'nın teklifiyle oluşturulduğunu ve bunun, Berlin hükümetinin “iki ülke arasında bağ kurma isteğinin göstergesi olduğunu” söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde, ortak kamp etkinliğinin Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı David McAllister'ın iki ülke arasındaki iletişim problemlerine dikkat çekmesinin ardından geldiğine de işaret edildi.

Almanya'da ana muhalefetteki Hristiyan Sosyal Birlik Partileri'nden (CDU-CSU) McAllister, BK'nin önde gelen gazetelerinden Guardian'da dün yayımlanan söyleşisinde, "Paris ve Berlin arasında ciddi bir koordinasyon eksikliği var. Bu hiç iyi bir şey değil” demişti

McAllister, Avrupa Birliği'ndeki (AB) iki önemli güç arasında yaşanan iletişimsizliğin, özellikle Ukrayna'ya askeri destek sağlanmasında güçlük yarattığına işaret ederek, “Nihayetinde Paris ve Berlin'in anlaşmazlıkları gidermesi lazım” ifadelerini kullanmıştı. 

Almanya ve Fransa'nın, askeri sanayide ABD'den bağımsızlaşmak için 2017'de ortak başlattığı Geleceğin Savaş Uçağı Muharebe Sistemi (Scaf) de birçok engele takıldı. Benzer bir durum, Alman üretimi Leopard 2 ve Fransa yapımı Leclerc'in yerine geçecek bir Fransız-Alman tankı olan Ana Kara Muharebe Sistemi'nin (MGCS) üretim sürecinde de yaşandı. 

Her iki projede de Alman ve Fransız şirketlerin birbirleriyle rekabet etmesi ve hükümetlerin farklı stratejiler izlemesi, sürecin tıkanmasına neden oldu.

Bunlara ek olarak Paris ve Berlin arasında AB'nin genişlemesi için hayata geçirilmesi öngörülen reformlarda, özellikle vergilendirme, maliye ve dış ilişkiler gibi meselelerde de anlaşmazlıklar yaşanıyor. 


Independent Türkçe, Guardian, Telegraph

DAHA FAZLA HABER OKU