Suudi Arabistan film endüstrisi ve beklenen Nolan filmi

Fotoğraf: Şarku'l Avsat

Yaklaşık bir hafta sonra, 'yüksek standartlı' sinema severlerin heyecanla beklediği bir film gösterime girecek.

Ünlü ABD'li yönetmen Christopher Nolan'ın büyük filmi. Film, nükleer bombanın asıl babası olan Alman asıllı Amerikalı fizikçi Robert Oppenheimer'ın hayatını konu alıyor.

Film, Kai Bird ve Martin J. Sherwin'in ilgi uyandıran bilim insanı Oppenheimer'ın hayatını kaleme aldığı 'American Prometheus' adlı Pulitzer Ödüllü biyografi kitabından uyarlandı.

Bu filme duyulan ilginin büyük bir kısmı, aydın yönetmen Nolan'ın ortaya koyacağı yapıtın kaliteli ve eşsiz olacağına duyulan büyük güvenden ve Nolan'ın izleyiciye görsel, zihinsel ve kültürel bir şölen sunacağı beklentisinden geliyor.

Telefon ya da tabletlerin ekranları arkasında hafif nefes alışverişler ve isteğe göre dijital platformlardan bir yudum su almak yerine klasik sinema salonlarına dönülmesini kutlamanın da bunda payı var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünyanın sonu hikayeleri ve büyük uluslararası çatışmaların getirdiği felaketler ile tanışılması da bu ilginin arkasında yatan başka bir etken.

Zira dünya başta Rusya ve Ukrayna-Batı savaşı olmak üzere büyük savaşların etkisiyle gergin bir atmosferden geçiyor.

Allah'ın dünyaya nasıl merhamet edip de bizi bu savaştan kurtaracağını bilmiyoruz. Bu savaşta, kutsal ateşi çalan ABD'li Prometheus'un kıvılcımlarını başlattığı korkunç nükleer bombaların kokusu duyuluyor.

Bu durum, gerçek dram ve sinema endüstrisinin ne kadar güçlü olduğunu ortaya koymaktadır.

Bu bağlamda, Suudi Arabistan Kültür Bakanı ve Film Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Prens Bedr bin Ferhan'ın geçtiğimiz günlerde Sollywood film projesi ile ilgili yaptığı açıklamalar sevindiriciydi.

İddialı genç Bakan, Suudi Arabistan'ın film endüstrisinde bölgesel ve uluslararası bir merkez olmak için tüm bileşenlere sahip olduğunu söyledi.

Ayrıca Suudi perspektifinden bu endüstrinin 'temel' hedefini açıkladı: Suudi hikayelerinin ve filmlerinin en prestijli uluslararası film festivallerine ve platformlarına ulaşması.

Peki, bu hedefe nasıl ulaşacağız?

Bakan tarafından duyurulduğu üzere bir dizi teşvik, eğitim ve yurt dışına öğrenci gönderimiyle. İşte bunlardan bazıları:

  • Film yapımcılığı alanında dört bin Suudi kadın ve erkek stajyere ulaşmayı hedefleyen Film Yapımcıları Eğitim Programı'nın dördüncü versiyonunu başlatmak.
  • Uluslararası ortaklarla iş birliği yaparak Diriye'deki kültürel faaliyetlerin yapıldığı Jax bölgesinde uluslararası film stüdyoları kurmak.
  • Suudi Arabistan üniversitelerinde film yapımcılığı alanında akademik bölümlerde bin 558 erkek ve kız öğrenciye eğitim vermek ve Kültür Bakanlığı tarafından 109 öğrencinin dünyanın en iyi üniversitelerinde eğitim almaya göndermek.


Bunlar umut verici şeyler. Bununla birlikte, romanlardan filmlere, dizilere ve olgun tiyatral metinlere kadar yazma 'endüstrisinde' kültürel bir kalkınma ve refah olmazsa, sinema endüstrisi kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde başarılı olamaz.

Yazıdaki bu kalkınma ancak, örneğin Suudi Arabistan hikayelerini, efsanelerini, destanlarını (merhum Abdulkerim el-Cuheyman'ın destanları gibi) ve modern sosyal hikayelerini başarılı bir romana veya olgun, eğlenceli bir piyese dönüştürebilen bilinçli ve farkındalık seviyesi yüksek yazarların yetiştirilmesiyle gerçekleşebilir.

Profesyonel yazarlık olmadan drama ve sinema endüstrisi başarılı olamaz ve yetenekli bir yazar olmadan yaratıcılık gemisi kalkamaz.

Bunun delillerinden biri, Nolan'ın son 'beklenen' filminin, Robert Oppenheimer'ın biyografisini konu alan derin ve profesyonel başarılı bir kitaba dayanmasıdır.

Öyleyse başarı, birbirine bağlanan zincir halkaları gibi birbirine bağlı halkalardan oluşur. Bunların hepsi ayrı bir varlık oluştururken ortaya bütüncül bir hikaye çıkarır.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Sema Sevil

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU