Arap Ekonomik Birliği Konseyi’nden entegrasyon çağrısı

Küresel sorunlarla mücadele edebilmek için Arap entegrasyonuna yönelik yapılan çağrı, Kahire’deki 115’inci olağan oturum toplantısı sırasında geldi

Arap Ekonomik Birliği Konseyi’nin 115’inci oturumunun açılışı dün yapıldı. Fotoğraf: Şarku’l Avsat

Arap Ekonomik Birliği Konseyi dün, küresel ekonomik zorluklarla mücadele edebilmek için Arap ekonomik entegrasyonunu sağlamanın önemini vurguladı. Konsey Genel Sekreteri Büyükelçi Muhammedi Ahmed en-Ney, “Gıdada kendi kendine yetme aşamasına gelmek için ortak Arap pazarına ulaşma yönünde çaba gösterilmeli ve herkes omuz omuza vermeli” dedi.

Kahire’deki Arap Birliği genel merkezinde Arap Ekonomik Birliği Konseyi’nin bakanlar düzeyindeki 115’İnci olağan oturumunun çalışmaları sırasında konuşma yapan Ney şu ifadeleri kullandı:

“Toplantı, dünyanın çehresini değiştiren bir dizi küresel gelişme ve değişimin ardından gerçekleşiyor. Bu durum, Arap ülkelerinin aktif ve etkili bir ortak olmasını gerekli kılıyor. Arap ülkelerinin imkanları ve kaynakları, rekabet ve hamle kabiliyetine sahip güçlü bir Arap ekonomik bloğunun oluşturulması için umut veren güç faktörleridir.”

Arap Birliği’ne bağlı Ekonomik Birliği Konseyi Genel Sekreteri, ‘Konsey’in ülkeleri Ekonomik Birliği Konseyi’ndeki koltuklarına geri döndürmek ve yeni ülkeleri katılmaya teşvik etmek için çaba sarf ettiğini’ belirtti. Genel Sekreter ‘mevcut oturumun Libya ve Suriye’nin dönüşüne ve Komor Adaları’nın katılımına tanık olduğunu’ açıkladı.

Arap Ekonomik Birliği Konseyi’nin 115’inci oturumunun açılış konuşmalarında Suriye’nin, 2011 yılındaki olayların ardından üyeliği askıya alınmasının üzerinden 12 yıl geçtikten sonra Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi’nin aldığı karara göre Arap Birliği’ndeki koltuğuna dönüşünden duyulan memnuniyet vurgulandı.

Şarku’l Avsat’In edindiği bilgilere göre Arap Ekonomik Birliği Konseyi Genel Sekreteri, ‘Arap ekonomik entegrasyonunun inşa edilmesi için tüm temel bileşenlerin olmasına rağmen, girişimin halen yavaş adımlarla ilerlediğini’ kaydetti. Ney “Arap Ekonomik Birliği Konseyi Genel Sekreterliği, bir sonraki oturumda sunulacak olan ortak Arap eylemini teşvik etme planına son dokunuşları yapıyor” dedi.

Somali’nin Arap Birliği temsilcisi ve Arap Ekonomik Birliği Konseyi’nin 115’inci oturum başkanı Büyükelçi İlyas Şeyh Ömer Ebu Bekir, ‘Arap bölgesinde meydana gelen çatışmaların daha fazla kaosa ve ekonomik yıkıma sebep olduğunu ve bunun da bölgedeki durumu kötüleştirdiğine’ dikkat çekti. Büyükelçi ‘daha iyi bir gelecek için bu çatışmalara son verilmesi gerektiğini’ vurguladı. Ayrıca ‘Rus-Ukrayna savaşının ve iklim değişikliklerinin ülkeler üzerindeki etkisine’ işaret etti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU