Körfez ve ABD ortak eylem ve koordinasyonunu yoğunlaştıracak

Blinken: Körfez ülkeleri daha istikrarlı, güvenli ve müreffeh bir Ortadoğu vizyonumuzun özünü temsil ediyor

Körfez ülkeleri dışişleri bakanları ve ABD dışişleri bakanı, Riyad'da toplantı öncesi hatıra fotoğrafı çektirdi. Fotoğraf: Körfez İşbirliği Konseyi

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinin dışişleri bakanları ve ABD dışişleri bakanı) Riyad'da, iki taraf arasındaki stratejik ortaklığı görüştü. Toplantı, ortak bakanlar toplantısı ve ortak bir bildiri yayınlanmadan tamamlandı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’nın dün (Çarşamba) yaptığı açıklamaya göre toplantı katılımcı bakanların "ABD-Körfez eyleminin yoğunlaştırılması ve birçok bölgesel ve uluslararası meselede ortak koordinasyonun görüşülmesinin yanı sıra, ortak Körfez eylemini güçlendirme ve çeşitli alanlarda geliştirmenin yollarını" ele aldı. Toplantıda ayrıca "Körfez ülkeleri ve ABD'yi ilgilendiren birçok siyasi ve güvenlik konusuna" değinildi.

Riyad’daki toplantıda, “Ortadoğu ve dünyanın içinden geçmekte olduğu birçok krize adil çözümler bulmak için gösterilen çabalar ve uluslararası barış ve güvenliğin güçlendirilmesine katkıda bulunmak” gibi konular da masaya yatırıldı.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken toplantı sırasında yaptığı konuşmada, ülkesinin Körfez ülkeleriyle "hala derinden ortaklıklar içinde " olduğunu vurguladı. Blinken, "KİK ülkeleri, daha istikrarlı, güvenli ve müreffeh bir Ortadoğu vizyonumuzun çekirdeğini oluşturuyor. Yemen'deki çatışmaya bir çözüm bulma ve Körfez sularında son zamanlarda petrol tankerlerine el konulması da dahil olmak üzere İran'ın istikrarı bozan davranışlarına karşı koymak için birlikte çalışıyoruz" dedi.

Blinken, Suriye dosyasıyla ilgili olarak, Washington'ın "Suriye'nin birliğini ve egemenliğini koruyan ve halkının özlemlerini karşılayan siyasi bir çözüm bulmaya" kararlı olduğunu belirtti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı ve ABD’li mevkidaşı, bakanlar toplantısının oturum aralarında ikili bir görüşme gerçekleştirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, “İki bakan, terörle mücadele, Yemen'de kalıcı barışı sağlama çabalarını destekleme, istikrar ve güvenliği artırma, gerilimi azaltma ve bölgede bütünleşme için birlikte çalışmayı sürdürmeye kararlı. İki taraf ayrıca Sudan'daki çatışmayı sona erdirmek için güçlü iş birliğini sürdürme sözü verdi.” ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında ise “Suudi Arabistan ile ABD arasındaki stratejik ortaklığın çeşitli yönleri ve farklı alanlarda ikili işbirliğini geliştirme yolları gözden geçirildi. Bölgesel ve uluslararası arenadaki gelişmeler ve bu konudaki çabalar ele alındı. İki taraf ayrıca ABD-Körfez görüşmesinde gündeme getirilen en önemli konuları ve çeşitli alanlarda ABD-Körfez ilişkilerini güçlendirmenin yollarını görüştü.” ifadeleri yer aldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından dün (Çarşamba) erken saatlerde yapılan açıklamada, "Bakan Blinken, Suudi ve Körfez ortaklarımızla görüşmek için Riyad'da. Suudi Arabistan ile 80 yıllık ortaklığımız bölgede istikrar ve sükûneti artırırken; DEAŞ ile mücadele, Sudan'daki çatışmayı durdurmak ve Yemen'deki çatışmayı sona erdirmek için birlikte çalışıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU