"CHP'yi Aleviler yönetiyor" iddiasına tepki: Kimse AK Parti, MHP ve İYİ Parti için Sünni partileri demiyor

Seçim sonuçlarının yol açtığı tartışmaya katılan bazı kişiler CHP'de Alevi hakimiyeti olduğu iddiasında bulundu. Alevi STK temsilcileri, iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade etti: "Aleviler partinin emektarı olsun ama yöneticisi olmasın istiyorlar"

Kılıçdaroğlu, bir CHP kurultayında partilileri selamlarken

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu Cumhur İttifakı Adayı Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 52,18 oranıyla kazandı. 

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise oyların yüzde 47,82'sini aldı.

Tabii ki bu sonuç muhalefet seçmeninde üzüntü ve tepkiye neden oldu.

Tepkilerin bir kısmı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelmiş vaziyette.

Kılıçdaroğlu'nun yanlış aday olduğunu ve bir an önce görevi bırakmasını isteyenler var.

Sosyal medya üzerinden yürütülen eleştirilerin bir kısmı da Cumhuriyet Halk Partisi'ne (CHP) yönelik.

Ancak bunlardan bir kısmı Kılıçdaroğlu'nun Alevi kimliğinden yola çıkarak CHP'de mezhep hakimiyeti olduğunu savunuyor.

Partideki Alevilerin başkalarına fırsat vermediği türünden paylaşımlar yapılınca bu sosyal medyada tartışmalara yol açtı.

Bu tür iddialar arasında bulunanlar arasında kamuoyunda tanınan kişiler de mevcut.

 

 

Canlı yayında CHP mezhepsel yapıya büründü iddiası

Akşam Gazetesi Ankara Temsilcisi Emin Pazarcı, 24 TV'de katıldığı programda, "CHP'de delegede problem var. Delege mezhepsel bir yapıya büründü" iddiasında bulundu.

Sunucunun "Kılıçdaroğlu tarafından dizayn edildi" sözüne Pazarcı, "Tabii. CHP seçmeni de bundan rahatsız" yorumunu yaptı. 

 

 

Gazeteci Serdar Akinan ise 31 Mayıs'ta Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Kılıçdaroğlu'nun katıldığı BabalaTV programında Kütahya CHP teşkilatında Alevilerin ayrımcılık yaptığını iddia eden bir gencin konuşmasını alıntılayarak "Yani neymiş? Alevi olduğu için ayrımcılığa maruz kalanlar CHP içinde ayrıcalığa mazhar oluyormuş. KK bu gerçeğin müsebbibidir. Zira bunun talimatını vermese de göz yumdu" görüşünü yansıttı. 

Yine "Jahrein" adıyla tanınan YouTube ve Twitch yayıncısı Ahmet Sonuç da aynı konuda Twitter hesabından tartışma yaratan paylaşımlar yaptı. Sonuç, CHP delegesinin yüzde 80'nin Alevi olduğunu, partiyi bu kesimin yönettiğini öne sürerek, "zümrecilik yapıldığını" ileri sürdü. 

Aleviler, iddialara karşı tepkili

Sosyal medyada devam eden benzeri iddiaları Alevi kamuoyunun nabzını iyi tutan 3 kanaat önderine yönelttik.

Gerçekten de Kılıçdaroğlu'nun Alevi kökenli olması nedeniyle CHP'yi bu mezhebin mensupları mı yönetiyor?

Öncelikle bu tür iddialar ciddi rahatsızlık yaratmış durumda. Bu durum kişilerin cevaplarında açık şekilde hissedildi.

 

doğanbermek.jpg
Doğan Bermek / Fotoğraf: Twitter

 

"Endişeyle izliyoruz, devamı halinde açıklama yapılacak"

Alevi Düşünce Ocağı Başkanı Doğan Bermek, Kılıçdaroğlu'nun seçimi kazanamamasının ardından özellikle sosyal medyada Alevileri hedef alan açıklamaları endişeyle takip ettiklerini belirtti.

Bermek, bunun devam etmesi halinde Alevi kitle örgütlerinin katılımıyla bir açıklama yapmayı gündemlerine aldıklarını söyledi.

Kılıçdaroğlu'nun Kurtuluş Savaşı'ndan sonra toplumun her kesiminden insanın bulunduğu en geniş cepheyi kurmayı başardığını savunan Bermek, "Burada Alevilik Sünnilik meselesi yok ki. Toplumun yarısının alışılagelmiş kötü siyasetten kurtulma isteği vardı. Bunu böyle görmek lazım. Ancak kendilerine bir yer arayan ve kabahati Alevilere, Aleviliğe bindirip CHP'de tekrar 'küçük olsun, benim olsun' dönemini yaşatmak isteyen bir kesim var. Saldırıların bir kısmı o ekibin işleri. AK Parti de Millet İttifakı'nı dağıtmak için bu tür saldırıları ve yorumları açıktan veya gizli destekliyor" diye konuştu. 

 

 

kılıçdaroğlu.jpg
Kılıçdaroğlu, İstanbul merkezli Garip Dede Cemevi'ne geçen yıllarda bir ziyarette bulunmuştu

 

"Kayıpların suçu hep Alevi ya da Kürtlere yıkılır"

Bazı kişilerin seçimi kazanamamayı Alevilere bağlamaya çalıştığını öne süren Bermek, "Zaten hep kayıpların suçu ya Alevilere ya Kürtlere yıkılır. Beyefendiler kendilerinde hiç kusur bulmazlar" dedi. 

CHP'nin bir Alevi partisi olmadığını belirten Bermek, "CHP'de Alevilerin esamesi okunmaz. CHP tabanında Aleviler kalabalıktır ama CHP'nin yönetiminde Aleviler ya yoktur ya da çok azdır. Milletvekillerine bakarsanız görürsünüz. 100 milletvekilinden Alevi sayısı 10'u geçmez hiçbir zaman" ifadelerini kullandı. 

"CHP'yi Aleviler yönetiyormuş gibi yanıltıcı algılar yaratıyorlar"

Doğan Bermek, son olarak "Bu durumu bildikleri halde CHP'yi sanki Aleviler yönetiyormuş gibi yanıltıcı algılar yaratıp hem kendi siyasal hedefleri için çirkin bir yöntem izliyorlar" dedi ve sözlerini "Hem de Alevileri ve Aleviliği hedefe koyarak halkımızın deyimi ile sütten çıkmış ak kaşık olmaya çalışıyorlar" diyerek tamamladı. 

 

ercangeçmez.jpg
Ercan Geçmez / Fotoğraf: Twitter

 

"Kimse AK Parti, MHP, İYİ Parti'ye Sünni partileri demiyor"

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez ise CHP'nin sanki bir Alevi partisiymiş gibi gösterilmeye çalışıldığını kaydetti. 

Bu duruma tepkisini "Kimse AK Parti, MHP, İYİ Parti, Yeniden Refah Partisi ve Saadet Partisi gibi siyasi oluşumları Sünni partisi olarak görmüyor" sözleriyle gösteren Geçmez, "Ancak Aleviler bir yerde siyaset yapınca orası Alevi partisi olarak adlandırılıyor" yorumunda bulundu.

"Seçim sürecinde Alevilerle görüşme gereği duymadılar"

Geçmez'e göre CHP'de Alevi ağırlığı olmadığı gibi yönetici bazında en az Alevi'nin olduğu dönemlerden biri yaşanıyor.

Kılıçdaroğlu'nun Alevileri kayırmayı bırak toplumun bütün kesimlerinden görüş aldığı halde Alevi temsilcileriyle görüşmediğini öne süren Geçmez, "Seçim sürecinde hiçbir CHP'li yetkili Alevilerle görüşme gereğini bile duymadı. Bu mu şimdi Alevi partisi? Yani toplumun bütün dinamikleriyle, hepsiyle görüşmeler yapıldı ama Alevilerle görüşme gereğini duymadılar. Bu mu şimdi Alevi partisi?" diyerek sözlerini noktaladı. 

 

aliyıldırım.jpg
Ali Yıldırım / Fotoğraf: Facebook

 

"Yüzde 80 oranında oy verirler, milletvekili sayıları 10'u geçmez"

Avukat Ali Yıldırım, Alevilik üzerine araştırmaları ve kitapları olan bir isim. Geçen yıllarda Alevi köylerindeki seçim sonuçlarına dair de bir araştırma yapmıştı.

Alevilerin CHP'ye yönelik oylarının geçmişten günümüze pek değişmediğini ve Baykal döneminde, öncesinde ne oy veriyorlarsa şimdi de aynı oranda destek verdiklerini belirten Yıldırım, ardından bu yöndeki iddialara tepki gösterdi.

Alevilerin yüzde 80, bazı yerlerde yüzde 90 oranında CHP'ye oy vermesine karşın partideki Alevi kökenli milletvekillerinin yüzde 10'u geçmeyeceğini iddia eden Yıldırım, şunları söyledi:

MYK'ya bakıyorsun yine aynı şekilde. Buna rağmen 'Aleviler, CHP'yi ele geçirmiş' deniyor bunların hepsi yalan. Aleviler geçmişten beri CHP'nin emektar kadrolarında, taşra yöneticiliklerinde vardır. Çünkü kimi yerlerde parti üyesi olarak onlardan başkası bulunmuyor. Fakat merkezi düzeyde baktığımız zaman bunun karşılığı yok."

 

chpkurultayı.jpg
Yıldırım, Alevilerin CHP yönetici kadrolarında az sayıda olduğunu iddia etti / Fotoğraf: AA

 

"Demokrat görünen kimi kişiler dahi gizli gizli bir Alevi düşmanlığı içerisindedir"

"CHP'yi Aleviler yönetiyor" iddiasının gerçeği yansıtmadığını ve bunun bilerek yayıldığını öne süren Yıldırım, "Alevi toplumu öteden beri ötekileştirildiği için demokrat görünen kimi kişiler dahi içten içe gizli gizli bir Alevi düşmanlığı içerisindeler. Yani bu atılabilmiş değil. Yeri gelir bu ruh hali solcu görünümlü insanlarda bile devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Yıldırım, Alevi karşıtı duyguların özellikle kritik zamanlarda ortaya çıktığını öne sürerek, "Kemal Bey seçilseydi bunların hiçbirisi olmayacaktı. Ancak başarısızlık olunca ve zor anlarda içlerindeki Alevi düşmanlığı, farkında olarak olmayarak biz demedik mi söylemleri başlıyor" dedi.

"Alevilere siyaset yasağı istiyorlar"

Bazı kişilerde Alevileri yönetici olarak görmemek gibi bir takıntı olduğunu iddia eden Av. Ali Yıldırım, "Alevi partinin emektarı, üyesi olsun ama yönetici olmasın isteniyor. Alevilere siyaset yasağı istiyorlar. Benim özetim bu" görüşünü paylaştı. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU