Belirsiz bir geleceğe nasıl liderlik edilir?

Canan Duman Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: Reuters

Bugün liderler oluşturmak da onları çalkantılı sularda gezinmelerine yardımcı olacak beceri ve davranışlarla donatmakta bir o kadar zor.

İş dünyası liderleri inovasyonu, iş birliğini ve şirketin genel başarısını sağlayarak değişimin ön saflarında yer alıyorlar.

Yıllar boyunca aktif rolleri, pazar ve teknolojik zorluklardan kurtulmada ve müşteri memnuniyetini sağlamada çok önemli olsa da bugün, bu rolü yerine getirmek için gereken beceriler yeniden değerlendirilmeyi zorunlu kılıyor. 

İşin mevcut doğası ve piyasa belirsizliği, bugün liderlerin konfor alanlarından çıktıklarından ve dış değişimlere uyum sağlamaya hazır olduklarından emin olmaları gerektiği anlamına geliyor.

2023'te, şirketlerin hızla değişen tüketici tercihleri ve kötüleşen ekonomik koşullarla karşı karşıya kalmasıyla ihtiyaç daha da artıyor. 
 


Eylem her zaman endişeyi yener 

2023'ün ekonomik gerçekliği şirketler için işleri sadece şu anlamda kolaylaştırıyor; uyum sağla ya da yok ol.

Günümüzün iş dünyası liderleri için, işin ve üretkenliğin sürekli gelişen doğasına uyum sağlamak başarı için çok önemli hale geliyor.

Pandemiden bu yana önemli ölçüde değişen daha yeni, daha çevik dijital sistemler, değişen tüketici tercihleri ve işgücü davranışlarıyla günümüzün liderleri, şirketlerinin uyum sağlamasına yardımcı olmaktan sorumlu. 

Ancak uyarlanabilirliği kolaylaştırmak için liderlerin bugün çeşitli beceriler geliştirmeye odaklanması gerekiyor. Değişime liderlik etmek daha iyi insan becerileri talep ediyor.

Uyum sağlama ihtiyacı çeşitli faktörlerden kaynaklansa da bugün şirketlerin dış pazarda artan belirsizliklere nasıl tepki verdiğinin temelini oluşturuyor.

Hem yetenek hem de tüketiciler olmak üzere eski çalışma biçimlerini hızla yeniden şekillendiren teknoloji ve davranışlarla öğrenebilen, esnek ve verimli bir şekilde düşünebilen liderler daha iyi, daha geleceğe hazır beceriler sergiliyor. 

Liderlerin sürekli olarak uyum sağlamak zorunda kaldığı bir dönemden geçerken; artık psikolog, iş insanı ve organizasyon tasarımcısı olmaları gerektiği, gelecek hakkında belirsiz hissediyorlarsa birden çok senaryo için planlama yapmalarının etkisini, neyi kontrol edebilecekleri ve neyi kontrol edemeyecekleri arasındaki farkı bilmeleri, dürüstlük, etkili dinlemek, doğru soruları sormak, dayanıklılık, güven, zaman yönetimi, iletişim, yaratıcı problem çözme, öğrenmeye açıklık, tevazu, cömertlik, esneklik, empati gibi sosyal becerilere sahip olmalarının önemine tanıklık ediyoruz.  


Empati ile liderlik edilmeli

Empati, özellikle belirsizlik zamanlarında liderlik için güçlü bir araç olarak öne çıkıyor. Yalnızca çalışanları sakin tutmaya yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda müşterilerle bağlantı kurmaya da yardımcı oluyor.  


Değişime karşı dirençli olunmamalı, kucaklanmalı 

Belirsiz zamanlarda çalışanların duygularını ve endişelerini anlamak için zaman ayırmak, endişeleri nasıl giderebileceklerine dair kafa yormak, şeffaf olmak, iş hedeflerine sadık kalmak, durumsal liderliğin anahtar olacağından yola çıkmak, liderlik tarzını değiştirmek gerektiğini hesaba katmak da önemli hale geliyor.    


Önde gelen kurumsal çeviklik

Liderler ekonomiyi veya durgunluğu kontrol edemiyorlar ancak etkileyemeyecekleri her faktör için, genellikle etkileyebilecekleri başka faktörler bulunuyor. Reklamlar, personel ve daha fazlası…

Pandemi sonrası iş dünyası, çeviklik ve şirketlerin değişikliklere ne kadar hızlı yanıt verebileceği ve performansı iyileştirebileceği etrafında toplanıyor.

Değişen pazar önceliklerini yansıtan daha yeni iş modelleri oluşturmaktan, doğru becerilere sahip insanlarla çalışmaya kadar günümüzde iş çevikliğinin sağlanması çok rağbet görüyor.  

İşlerin başındaki liderler doğru tonu belirlemekten sorumlular… Ve iş çevikliğini geliştirmenin en iyi yolu, öğrenme, yeniden beceri kazanma ve iş değişikliğine yanıt verme konusunda çevik kalmaktan geçiyor.

Dolayısıyla öğrenebilmek, liderlerin sahip olması gereken temel bir beceri haline geliyor.  


Doğru liderleri oluşturmak

İş öngörülemezliğine yeterince veya doğru zamanda yanıt verecek doğru becerilere sahip liderlerle çalışmamak, şirketler için maliyetli olabiliyor.

McKinsey tarafından yapılan bir araştırma, liderlerin yüzde 50'den fazlasının öngörülemeyen bir beceri açığı nedeniyle iş sorunlarıyla karşılaştığını gösteriyor; çoğunluk, beceri geliştirme ve yeniden beceri kazandırmanın çözümün en önemli noktası olduğuna inanıyor.

Mevcut senaryo hakkında daha anlamlı olan şey, yalnızca yüzde 13'ünün bu tür bir yeniden beceri kazanmayı uygulama ve üstlenme konusunda kendinden emin hissetmesinde... 

Bir liderin işi, dalgalı sularda sakin kalmak ve gemiyi dengede tutmak iken bunu sağlamak beceri ve davranışlarla donatılmakla mümkün oluyor. Bu da belirsiz bir gelecekle baş etmeye yardımcı oluyor. 

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU