"Cambridge Analytica" ve "Yurtdışından ekip getirildi" iddialarının ardından Muharrem Erkek'ten yeni açıklama: İçişleri Bakanlığı, paralel bir yapı kurdu

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek'in açıklamasına göre İçişleri Bakanlığı, valilik ve kaymakamlıklara sandık sonuç tutanaklarını takip eden bir ekibin kurulması için talimat gönderdi

CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Kılıçdaroğlu'nun "Adalet Bakanlığı" planı nedeniyle 14 Mayıs seçimlerinde milletvekili adayı olmadı/ Fotoğraf: CHP Basın Birimi

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Twitter hesabından yaptığı "seçimlere müdahale uyarısının" ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, bugün bir basın toplantısı gerçekleştirdi. 

Twitter üzerinden yaptığı paylaşıma "Ben son uyarımı yapayım" diyerek, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve ekibine seslenen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: 
 

Fahrettin Altun, Serhat ve ekip arkadaşları Çağatay ile Evren; anlaşmaya çalıştığınız dark web dünyası, sizi yabancı istihbaratın eline düşürür. Cambridge Analytica'cılık oynamak sizin kapasitenizi aşar çocuklar. Son uyarımdır!

 

 

İş dünyası ve siyasi partilere hizmet sunan bir veri analiz şirketi olan Cambridge Analytica ile ilgili skandal, 2018'da patlak vermişti. 90 milyon Facebook kullanıcısına ait verilerin usulsüz kullanıldığı, 2016 ABD seçimlerinde oy verecekler üzerinde algı yaratıldığı ortaya çıkmıştı. 

Kılıçdaroğlu'nun bu açıklamasının ardından CHP İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan da "Yurtdışından ekip getirmişler. Sesleri birleştiriyorlar, görüntüleri birleştiriyorlar. İsim isim belgeler var" demişti. 

"İçişleri Bakanlığı'nda paralel bir yapı kurulduğunu tespit ettik"

Bugün CHP Genel Merkezi'nde konuşan Muharrem Erkek'in iddiası ise İçişleri Bakanlığı'nda bir "seçim takip modülü" kurulduğu. 

"İçişleri Bakanlığı'nda paralel bir yapı kurulduğunu tespit ettik" diyen Erkek, bu yapıyı şöyle açıkladı: 

Tüm valiliklere, kaymakamlıklara yazdığı yazıyla şunu talep ediyorlar: Nüfusu 20 bine kadar olan ilçelerde en az 3, 20-100 bin arası olanlarda en az 5, 100 bin ve üstü olanlarda en az 10 personel görevlendirilecek.

Görevlendirilen personel kadar bilgisayar temin edilecek. Görevlendirilen personelin hızlı veri girişi yapabilecek nitelikte bilgisayar kullanmayı bilen kişiler olmasına özen gösterilecek. Bu yapıyla birlikte tüm sandık sonuç tutanakları ve seçim sonuçları takip edilecek. 


Seçim tutanakları, yalnızca yetkili seçim kurulları ile paylaşılır

Erkek'in açıkladığı bu yapı, yasaya aykırı. 

Zira, seçimlerde seçimin başlangıcından bitimine kadar tüm işlemleri yürütmeye yetkili organ seçim kurulları. 

Yüksek Seçim Kurulu, il seçim kurulu, ilçe seçim kurullarının seçimlerde siyasi partilerle birlikte çalıştığını hatırlatan Muharrem Erkek de konuşmasında, "Seçim günü sandıklar açıldıktan sonra düzenlenen sandık sonuç tutanakları, yalnızca ve yalnızca siyasi partilerin ve adayların müşahitlerine verilebilir. İlçe seçim kurullarında birleştirme tutanakları düzenlenirken orada da yalnızca ve yalnızca seçim kurulu üyeleri, siyasi partilerin ve adayların müşahitleri olur" ifadelerini kullandı. 
 

seçim sandık AA müşahit
Fotoğraf: AA


Kiraz ilçesine giden yazı

Millet İttifakı'nın muhtemel iktidarında Adalet Bakanı olması beklenen Muharrem Erkek, söz konusu yapıyla ilgili olarak İzmir'in Kiraz ilçesini örnek verdi. 

Kiraz Kaymakamlığı'nın Kiraz İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'na bir yazı yazdığını söyleyen Erkek, "Demiş ki İçişleri Bakanlığı'ndan gelen yazı uyarınca bana sandık sonuç tutanaklarını birer örneklerini anlık olarak vereceksin" açıklamasını yaptı. 

Kiraz İlçe Seçim Kurulu'nun da bunu, Yüksek Seçim Kurulu'na sorduğunu belirten Erkek, şöyle devam etti: 

"Benden böyle bir talepte bulunuluyor. Ne yapacağım?" diye sorulmuş. Tabii ki Yüksek Seçim Kurulu da oy birliğiyle bu talebi reddederek sandık sonuç tutanaklarının yasada kimlere verileceğinin açıkça yazıldığını, kaymakamlık ya da başka bir idareye sandık sonuç tutanaklarının verilmesinin yasal olarak mümkün olmadığını, kararında vurgulamış. 


Tuncay Özkan'ın iddiasından farklı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ayrıca, Independent Türkçe'nin sorusu üzerine söz konusu "seçim takip modülü"nün, Tuncay Özkan'ın "Yurtdışından gelen ekip" iddiasından farklı olduğunu söyledi. 

"Kendisi bu paralel yapıları çok iyi bilir"

Basın toplantısı sırasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "suç işleri bakanı" gibi hareket ettiğini söyleyen Muharrem Erkek, şunları söyledi: 
 

Yüksek Seçim Kurulu'nun karşısına İçişleri Bakanlığı'nı, ilçe seçim kurullarının karşısına da kaymakamlıkları koymuş, paralel bir yapı oluşturmuş. Çünkü kendisi bu paralel yapıları çok iyi bilen biri. 

Yasalar, İçişleri Bakanı'na böyle bir görev mi veriyor? Görevini kötüye kullanan bir İçişleri Bakanı ile karşı karşıyayız. 

İçişleri Bakanlığı'nın bürokrasisini, kamu görevlilerini, memurlarını buradan uyarıyoruz: Bu kanunsuz emir ve talimatlara uymayın. Bu suçlara ortak olmayın. 

YSK da kendisi dışında hiçbir kurulun bu şekilde seçimlere müdahale edemeyeceğini yüksek sesle ortaya koymalı. 


"İçişleri Bakanı, görevini yapamadığı için uyuşturucu baronları cirit atıyor ülkemizde"

Muharrem Erkek, Süleyman Soylu'nun "14 Mayıs Batı'nın siyasi darbe girişimidir", Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Benim milletim Kandil'den aldığı destekle Cumhurbaşkanı olana bu ülkeyi teslim etmez" ve MHP lideri Devlet Bahçeli'nin "Nereye geliyorsunuz, kiminle gelmeyi düşünüyorsunuz? Biz bir yere gitmiyoruz" açıklamalarını da değerlendirdi. 

Soylu'nun açıklaması ile ilgili olarak "Gerçekten artık akıllarını kaybetmişler" diyen Erkek, "14 Mayıs, Erdoğan'ın tek imzayla aldığı erken seçim tarihi. Bu, milli iradeye büyük bir güvensizlik ve saygısızlık" dedi. 
 

Erdoğan AA Ankara
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 30 Nisan'da Ankara'da büyük bir miting gerçekleştirmişti/ Fotoğraf: AA


Bahçeli'nin açıklamalarına "Onları 14 Mayıs günü milli irade gönderecek, uğurlayacak sandıkta. Ne demek, "Biz gitmiyoruz"? Kendilerini halkın iradesi üzerinde mi görüyorlar. Demokrasiden bu kadar mı uzaklaştılar?" cevabını veren Erkek, Erdoğan'ın çıkışı ile ilgili de şunları söyledi: 
 

Millet İttifakı'nın verdiği mücadele bir demokrasi mücadelesidir. Önümüzdeki ilk seçim, referandum niteliğinde bir seçim olacak. Sistemden beslenenlerle sistemi değiştiremezsin. Bu sistem devam mı etsin, değişsin mi?

Bu memlekette Kandil'le, PKK'yla Oslo'da görüşen tek iktidar, Erdoğan iktidarıdır. İktidara geldiklerinde bir tek şehidimiz dahi gelmiyordu. 

Biz terör örgütleriyle, yeraltı ve yerüstü suç örgütleriyle kararlılıkla mücadele edeceğiz. 

Bugün İçişleri Bakanı, görevini yapamadığı için, hukuk dışı işlerle uğraştığı için uyuşturucu baronları cirit atıyor ülkemizde. 

Hiç kimsenin endişesi olmasın, 14 Mayıs'ta sandıkları açıldığında 85 milyon rahat bir nefes alacak, ülkemize baharlar gelecek.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU