Nepal, Everest Dağı'na rekor sayıda tırmanış izni verdi

Dünyanın en yüksek zirvesi olduğu söylenen yere 900'den fazla dağcının tırmanması bekleniyor

Dağcılar, 2021'de Katmandu'nun yaklaşık 140 kilometre kuzeydoğusundaki Everest Ana Kampı'ndan görüldüğü üzere Everest Dağı'nın Khumbu buzulunu geçiyor (AFP)

Everest Dağı'nın aşırı kalabalık hale gelmesi endişelerine rağmen Nepal, bu bahar rekor kırarak, dünyanın en yükseği olduğu söylenen zirveye 454 tırmanış izni verdi.

Çok sayıda dağcının zirveye giden yolda trafiğe ve darboğazlara neden olabileceğinden endişe ediliyor.

2019'da Everest'teki aşırı kalabalık uzun kuyruklara, bekleme sürelerine ve oksijen seviyesinin düşmesine yol açarak en az 11 kişinin ölümüne neden olmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkililere göre bu sezon verilen izinlerin sayısı öncekilerden daha yüksek ve gelecek haftalarda muhtemelen daha da fazla izin çıkabilir.

AFP'nin haberine göre, bu sezon 900'den fazla dağcının Everest'in zirvesine tırmanması bekleniyor ve bunların çoğunluğu tırmanışı Nepalli bir rehberin yardımıyla gerçekleştirecek.

Haber ajansının bildirdiğine göre bazı dağcılar, özellikle de elverişsiz hava koşulları nedeniyle bu sezon zirveye ulaşılması gereken sürenin kısalması halinde ortaya çıkacak muhtemel risklere ilişkin endişelerini dile getiriyor.

Bu sezon en fazla izin alan dağcılar Çin'den (96) ve ABD'den (87).

Nepal Dağcılık Derneği'nin eski başkanı Ang Tshering Sherpa, bu sezonki yüksek rakamların, Kovid pandemisinin yol açtığı aksaklıklar nedeniyle son yıllarda birçok dağcının Nepal'e seyahat edememesinden kaynaklandığını AFP'ye söyledi.

Everest'in Çin tarafındaki yeni kurallar, dağcıların önce 8 bin metrelik başka bir zirveye tırmanmış olmalarını gerektiriyor, bu da Nepal'e daha fazla Çinli dağcının gelmesine yol açıyor.

Profesyonel dağcılardan oluşan bir ekip şu anda Everest'e giden rotayı hazırlıyor ve halihazırda 7 bin 924 metredeki 4. Kamp'a kadar ipleri sabitlemiş durumda.

Yakın zamandaki kar yağışı dağlarda çığ riskini arttırdı ve üç Nepalli dağcı 12 Nisan'da tehlikeli Khumbu Buz Şelalesi'ni geçerken kayboldu.

Yetkililer, cesetlerin derin bir yarıktan çıkarılmasının mümkün olmadığı sonucuna vardıktan sonra kurtarma çalışmalarını durdurmuştu.

Nepal, dünyanın en yüksek 10 zirvesinden 8'ine ev sahipliği yapıyor ve dağlarına akın eden yabancı dağcılar ülke için önemli bir gelir kaynağı.

Hükümet, Everest izinlerinden toplam 4,86 milyon dolar topladı ve yabancı dağcı başına 11 bin dolar ücret aldı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU