Adıyaman'da muhalefet iddialı... "Adıyamanlılar sürpriz yapacak ve iktidarı cezalandıracak"

Kentin deprem gölgesindeki seçim havasını muhalefet adayları ile konuştuk. Yeşil Sol Parti adayı Ali Kenanoğlu, kentte seçim havasının olmadığını söyledi. CHP adayı Abdurrahman Tutdere de zor şartlar altında seçim çalışmaları yürüttüğünü dile getirdi

6 Şubat'ta yaşanan depremden ağır yara alan Adıyaman'da, 14 Mayıs'a az bir süre kala şehrin gündeminde hâlâ seçimler yok.

Farklı noktalarda kurulan konteynerlerde açılan seçim lokallerinde veya kentin başka yerlerinde müzik veya anons sesi duymak imkânsız.

Partilerin belirlediği adayların seçim çalışması da hasta ve taziye ziyareti şeklinde sürüyor ve seçim sohbetleri kapsamında yaralar sarılmaya, ileriye dönük nelerin yapılması gerektiği konuşulmaya çalışılıyor. 
 

Siyasi partiler, yıkımın yaşandığı kentte konteynerlerde seçim çalışması yürütüyor  2.jpg
Siyasi partiler, yıkımın yaşandığı kentte konteynerlerde seçim çalışması yürütüyor / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Kurulduğu günden bu yana kentte iktidar olan AK Parti, yenilediği listesiyle seçimlere giriyor.

Resul Kurt, İshak Şan, Mustafa Alkayış, Hüseyin Özhan ve Ziya Polat'ı aday gösteren AK Parti, kentteki gücünü korumaya çalışıyor.

MHP ise ayrı liste ile yarışacak. Hatta Dr. Abdurrahman Bakır gibi seçimlerin sonuçlarını değiştirecek potansiyel taşıyan bağımsız adaylar da var. 
 

detay foto  (2).jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Muhalefet oldukça iddialı 

Millet İttifakı kent için oldukça iddialı ve listenin birinci sırasına, CHP'nin kenttin tek vekili olan Abdurrahman Tutdere'yi bıraktı.

İkinci sırada ise İYİ Parti İl Başkanı Kenan Doğan bulunuyor. Kentte hummalı bir çalışma yürüten ittifakın hedefi ise en az 3 vekil. 

Kentte iddialarını büyüten bir başka parti ise Yeşil Sol Parti.  HDP adıyla girdiği 2018 Haziran seçimlerde yüzde 15'lerde bir oy oranı yakalayan Yeşil Sol Parti'nin bu seçimlerdeki hedefi en az 2 vekil.

İlk açıklanan listeyi revize eden Yeşil Sol Parti, ikinci listede Besni ve Kahta gibi AK Parti'nin güçlü olduğu yerlerden adaylara yer verdi.

Listenin başında ise HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu bulunuyor. Listede eski İHD Adıyaman Şube Başkanı Bülent Çınar, kentin deneyimli siyasetçisi Hüseyin Karadağ'a da yer verildi. 

Kentin deprem gölgesindeki seçim havasını muhalefet adayları ile konuştuk. Yeşil Sol Parti adayı Ali Kenanoğlu, kentte seçim havasının olmadığını söyledi. CHP adayı Abdurrahman Tutdere de zor şartlar altında seçim çalışmaları yürüttüğünü dile getirdi.

Her iki isim de AK Parti'nin güç kaybettiğini ve kendilerinin kentte eskisinden daha iddialı olduğunu belirtti. 


Kenanoğlu: İktidar sahaya çıkamıyor, iki vekile bile razı 

Deprem yaşayan Adıyaman'da seçim çalışmasının oldukça zor olduğunu belirten Ali Kenanoğlu, "Müzik, halay veya anons falan göremezsiniz burada. Kentte şu an bir seçim havası yok. Taziye ve hasta ziyaretleri şeklinde oluyor. Yaraları olan insanların yaralarına nasıl merhem oluruz veya bundan sonra neler olabilir üzerine kurulu sohbetlerle geçiyor" dedi.
 

Yeşil Sol Parti Milletvekili Adayı Ali Kenanoğlu.jpg
Yeşil Sol Parti Milletvekili Adayı Ali Kenanoğlu

 

Adıyaman'ın iktidara helallik vermeyeceğini savunan Kenanoğlu, şu ifadeleri kullandı:

Adıyaman, depremde unutulmuş bir şehir. Bu unutulmuşluk hissi bir kırılmaya neden olmuş. Halkta bir öfke var. İktidarın burada milletvekili çıkarması şaşılacak bir durum olur. Şu an dört milletvekilleri var ama ikiye razı olduklarını biliyoruz. Bu denli bir öfke birikmesi var. Sahaya bile çıkamıyorlar. Ne diyecekler? Biz sizi unuttuk mu diyecekler? Adıyamanlılar helallik vermeyecekler.
 

İnsanların seçim sürecinde yaşananları unutmadığını, iktidara karşı bir öfkenin olduğunu dile getiren Tutdere de "Zor şartlarda hem seçim çalışmalarımızı yürütüyoruz hem de buradaki depremzede yurttaşlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Depremin başından beri yaraları sarmak adına elimizden gelen çabayı gösterdik" şeklinde konuştu.
 

detay foto  (1).jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Deprem sonrası kentten göç edenlerin sayısı ve oy kullanma durumu belirsizlik yaratıyor 

Şu an seçimin kaderini belirleyecek önemli konulardan biri de deprem sonrasında kenti terk etmek zorunda kalan seçmenlerin sayısı ve oy kullanmak için kente dönme durumu.

Kenanoğlu, bu durumun büyük bir belirsizlik yarattığına dikkati çekti:

En büyük belirsizlik kenti terk eden insanların ne kadarının geri döneceğidir. 400 bin seçmen var ama bunun ne kadarının dışarda olduğuna ilişkin bir veri yok. Köylere giden, şehri terk edenler var. Siyasi partinin bu verileri ortaya çıkarması çok kolay değil. Devletin ilgili kurumları bu yönlü çalışma yapmalı. 
 

Depremden sonra il dışına giden seçmenlerin dönme durumlarına ilişkin bir belirsizlik var.jpg
Depremden sonra il dışına giden seçmenlerin dönme durumlarına ilişkin bir belirsizlik var / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Abdurrahman Tutdere de kentten ayrılmak zorunda kalan Adıyamanlılara çağrıda bulundu:

Burayı zorunlu olarak terk etmek zorunda kalan seçmenlerimize bir çağrımız vardı. Seçmenleri getirmek için bizim çalışmalarımız var. Büyükşehir belediyelerimizin de katkısı olacak. Ancak seçme hakkı anayasal bir haktır. Hükümetin bu hakkı kullanması için gerekli zemini oluşturması lazım. Hükümeti bu anlamda göreve davet ediyorum. 
 

CHP Adıyaman Milletvekili Adayı Abdurrahman Tutdere.jpg
CHP Adıyaman Milletvekili Adayı Abdurrahman Tutdere 

 

Yeşil Sol'un hedefi en az 3 vekil almak 

Peki, iktidarın kurulduğu günden bu yana neredeyse her seçimden galip ayrıldığı kentte, süregelen bu tablo değişir mi?

Muhalefetin adaylarına göre bu sorunun cevabı, "evet".

Kenanoğlu, Yeşil Sol'un kentte daha büyük bir karşılık bulduğunu ve en az üç vekil çıkarma hedefi taşıdıklarını dillendirdi:

Depremde iktidarın unuttuğu bu kentte imdada koşanlar, ekmeğini aşını getiren HDP'lilerdi. Urfa'dan Diyarbakır'dan HDP'liler gelerek burada çadırlar kurdular. İlk olarak bizim gençlerimiz burada çalıştılar. Bunu biz değil, gittiğimiz insanlar teşekkür ederek söylüyor. Yeşil Sol Parti'nin burada beklenenden daha fazla bir karşılığı var, bunu görüyoruz. Oy kullanacak seçmen sayısını bilmiyoruz ama şu an hedefimiz en az 3 vekil çıkarmak. 


Yeşil Sol'da liste revizyonu 

Yeşil Sol Parti, birinci sıra hariç kentteki aday listesini değiştirme yönünde bir karar aldı.

Kenanoğlu, değişim ihtiyacına ilişkin "Buranı ihtiyaçlarına ve halkın temsiliyet talebine uygun olarak yeniden revize edildi. İlçelerin durumuna, kendin etnik ve inançsal farklılıklarına göre revize ettik. Çok renkli ve demokratik bir liste oldu ve bu listeyle seçimlere gireceğiz" şeklinde konuştu.
 

Siyasi partiler, yıkımın yaşandığı kentte konteynerlerde seçim çalışması yürütüyor  3.jpg
Siyasi partiler, yıkımın yaşandığı kentte konteynerlerde seçim çalışması yürütüyor / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Millet İttifakı'nın iddiası vekillerin tamamına yakınını almak 

Tutdere de kentte bir sürprize imza atarak "AK Parti'yi sandığa gömeceklerini" söyledi:

Çürümüş ve liyakatten yoksun bu sistem Adıyaman'da binlerce insanımızın hayatını kaybetmesine neden oldu. Adıyamanlılar bu sistemin değişmesini itiyor ve sandıkta bunun iradesini ortaya koyacaklardır.

Ekonomik kriz ve depremdeki tutumla ilgili olarak halk bu iktidara sandıkta bir fatura kesecektir. Halk, kendini afette unutan, yalnız bırakan ve binlerce evladının soğukta ölmesine neden olanları asla unutmayacaktır.

Millet İttifakı olarak AK Parti'yi sandığa gömeceğiz. 14 Mayıs'ta da buradaki vekillerin tamamına yakınını alacağız. Büyük bir taban hareketi var ve iktidar burada milletin tokadıyla karşı karşıya kalacak. Adıyaman seçimlerde sürpriz yapacak ve iktidarı cezalandıracak. 

 

detay foto  (3).jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Kılıçdaroğlu'na saldırı yorumu: "Halk kınadı ve Kılıçdaroğlu'na sahip çıktı "

Bayramın birinci günü kenti ziyaret eden cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na dönük yaşanan saldırı girişimlerine de değinen Tutdere, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun depremin ilk gününde burayı ziyaret etmesi büyük bir ilgi uyandırdı. Provokatörler burada da iş başındaydı. Birilerinin görevlendirilmesiyle gelmişlerdi büyük ihtimalle. Arkasında kimler olduğunu biliyoruz, bu halk da biliyor. Kötü eylemi yapanların Adıyamanlılar bir ilgisinin olmadığını bu halk biliyor. Halk bunu kınadı ve sayın Kılıçdaroğlu'nu sahiplendi. Adıyaman genel başkanın etrafında kilitlendi ve 14 Mayıs'ta bunun cevabını verecek" şeklinde konuştu. 
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU