Gannuşi'nin tutuklandığı gece

Tunus'un güvenlik ve istikrarını korumak ve ülkeyi büyük tehlikeye atanların pusulasını kontrol etmek için harekete geçmek gerekiyor

Fotoğraf: AA

Tunus'taki askeri mahkeme onu diğer 'İslamcı' liderlerle birlikte devlet başkanına karşı 'komplo' kurma suçlamasıyla ömür boyu hapis cezasına çarptırdıktan sonra, 1991 yılında hapis cezasından kurtulmak için ülkesi Tunus'tan Londra'ya firar eden ve orada 20 yıl kalan Gannuşi, bugün de benzer bir suçlamayla (şiddeti teşvik ve toplumsal barışı tehdit ederek devlet yapısını değiştirmeye tahrik) karşı karşıya ve aynı adreste tutuklu bulunuyor.

Tunus İçişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Gannuşi'nin kışkırtıcı söylemleriyle ilgili bir davada soruşturma altında kalacağını doğruladı.

Nahda Hareketi Lideri Raşid el-Gannuşi hakkında, geçen iki gün içinde, devletin iç güvenliğine karşı komplo kurmak, devletin yapısını değiştirmeye teşebbüs etmek ve halkı birbirine saldırmaya zorlamak suçlarından yakalama kararı çıkarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

'İç savaş' çağrısı yapmak ve ima etmekle suçlanan Gannuşi, parlamentoyu kendisine siper ederek bariz noktaları olan kışkırtıcı bir konuşmayla "Nahda Hareketi siyaset sahnesinden dışlanırsa, 'iç savaşın' elinin kulağında olacağı tehdidinde" bulundu.

Bu yasal olarak tam teşekküllü bir tahrik suçu olarak kabul edilir. Özellikle 'Müslüman Kardeşler', bu söylemlere ve destekçilerine verdiği mesajlara alıştığından, salt siyasi 'analiz', 'fikir' veya 'siyasi söylem' olarak kabul edilemeyecek olan (Gannuşi'nin tahrikinde de belirtildiği gibi) kavgayı kışkırtmak ya da iç savaş hazırlığı yapmak apaçık bir tahriktir.

Gannuşi'ye yöneltilen suçlamalar, İçişleri Bakanı tarafından da onaylandığı üzere Tunus anayasasına uygun olarak geldi:

Özgürlüğü kısıtlama kararı, kamu güvenliği ve kamu düzenine tehdit oluşturabilecek kişi veya kurumlara karşı alınır ve bu kararlar saçma değil, hukuki bir metne göre verilir.


Ancak Müslüman Kardeşler'in tüm başarısızlıklarında tekrarlanan 'mazlum' söyleminin arkasına saklanma alışkanlığı, Tunus'un güvenliği, istikrarı ve 'demokrasi' adı altındaki sloganlara bağlılıktan önce geliyor.

Olayın başlangıcındaki kriz, Gannuşi'nin daha sonra feshedilen parlamentoyu kötü yönetmesiydi ve bu da Tunus'u son parlamento seçimleri öncesinde siyasi bir çıkmaza sürükledi.

Gannuşi'nin kendisini meclis başkanı konumundan daha üstün görmesi, dış temsil de dahil olmak üzere cumhurbaşkanının bazı yetkilerini almak için Tunus anayasasında yazılı bulunan meclis başkanının yetkilerini aşmasına neden oldu.

Gannuşi, anayasayı ve cumhurbaşkanlığının yetkilerini tehdit eden tehlikeli bir emsalde, paralel bir cumhurbaşkanlığı yaratma girişiminde bulundu.

2013 yılında Muhammed Brahmi ve Şükri Belaid'in öldürülmesine ilişkin dosyadaki suçlamalar da dahil olmak üzere Nahda Hareketi'ne karşı yargı önünde başka davalar da mevcut.

Bugün Nahda, hareketin Tunus'a zarar vermeye çalıştığı netleştikten sonra popüler ve siyasi bir tecrit durumunda.

Bu nedenle, Gannuşi'nin tutuklandığı gece bile onlarca kişiyi gösteri yapmak için seferber edemeyen, destekçisi olduğunu düşündüğü kişiler arasında dahi onun durumuna üzülen yok.

Özellikle Genel Sekreter Ziyad el-Azari'nin istifasından bu yana Nahda saflarında süregelen krizler Gannuşi'yi ve hareketini halen kuşatıyor.

Ve Nahda hareketi içindeki nesil mücadelesinde, hareketin yaşlı kuşağı ile yeni genç nesil arasında kendi iç işlerinde sıkıntılar ve bölünmeler yaşanıyor.
 


Özellikle 2011 yılından 2013'e kadar olan dönemde Gannuşi ve grubunun karşı karşıya olduğu ağır ve büyük dosyalar, Nahda'yı gençleri silah altına almak ve devam eden savaşlarda kullanılmak üzere Suriye, Libya, Irak ve Yemen'deki çatışma bölgelerine nakletmekle suçluyor.

Bu dosyalardan en ağırı, eski Cumhurbaşkanı el-Bâci Kaid es-Sibsi'nin öldürülmesine veya ölümüne neden olmakla suçlanan gizli servis dosyası.

'İç savaş' iması ve tehdidinde bulunmak bir dil sürçmesi ya da Gannuşi'nin politik bir analizi değildir.

Daha ziyade, Gannuşi'nin tehdit ettiği, Nahda'nın dışlanması durumunda uyuyan hücrelere ve kaos destekçilerine hareket etmeleri için kodlanmış bir mesaj gibi duruyor.

Bu nedenle Tunus'un güvenlik ve istikrarını korumak ve ülkeyi büyük tehlikeye atanların pusulasını kontrol etmek için harekete geçmek gerekiyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Asasmedia

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU