Maraş depremlerinde 10. gün… Can kaybı 35 bini aştı

Temas sağlanan enkazlarda ekiplerin arama kurtarma çalışmaları devam ediyor

Fotoğraf: Reuters

Merkez üssü Kahramanmaraş olan, 6 Şubat’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler, 10 ili büyük bir yıkıma uğrattı. Açıklanan son verilere göre, depremde toplam 35 bin 418 kişi yaşamını yitirdi, 15 bin 505 kişi yaralandı.

Deprem Kahramanmaraş'ın yanı sıra Gaziantep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye ve Hatay'ı vurdu.

Dakika dakika neler oluyor?

23.55 | Diyarbakır'da deprem nedeniyle yıkılan binalarla ilgili soruşturmalar kapsamında 15 kişi tutuklandı.

23.30 | Kılıçdaroğlu, "Sevgili Beşli Çeteler. Bu akşamki bağış performansınız gözlerimi yaşarttı. Dekontları mutlaka saklayın; onları 418 milyar dolarlık borcunuzdan düşeceğim" paylaşımı yaptı. 


22.30 | Ortak yayınla ekranlarda ve radyolarda başlatılan "Türkiye Tek Yürek" kampanyasında saat 22.30 itibarıyla 101 milyar 101 milyon liralık bağış rakamına ulaşıldı.

21.26 | Malatya'da depremde yıkılan binalarla ilgili soruşturma kapsamında 4 zanlı tutuklandı.
 

20.20 | Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Tek Yürek Kampanyası Ortak Yayını"na telefonla katılarak, "Amacımız 1 yıl içinde, yıkılan her binanın yerine insanımızın güvenle, huzurla oturabileceği konutları teslim etmeye başlamaktır" dedi. 

20.00 | Depremzedelere yardım için "Türkiye Tek Yürek" kampanyası düzenleniyor. Ortak yayına yaklaşık 200 televizyon ile 500 radyo katılıyor. KKTC ve Azerbaycan'da da ekranlara geliyor.
 

19.14 | AK Parti Sözcüsü Çelik, “10 il olarak zikrediyorduk. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Elazığ da depremde etkilenmesi bakımından afet bölgesi olarak değerlendirecek. Bundan sonra 11 il olarak zikredeceğiz” dedi. Çelik partisinin MGK toplantısının ardından yaptığı açıklamada ayrıca, "Yağma söz konusu olduğunda vatandaşlarımızdan istirhamımız, hiç kimse kendisi müdahale etmesin, muhakkak suretle güvenlik güçlerimize haber versinler" ifadesini kullandı.

18.45 | NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından dayanışma ve taziye amacıyla Türkiye'yi ziyaret edeceği bildirildi.

18.33 | AFADöncelikli ihtiyaçlara yönelik bir paylaşım yaptı. 

18.00 | Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremin ardından yapılan çalışmalara ilişkin, "İlk etapta 30 bin konutu projelendirdik. Etap etap hasar tespitlerin tamamlanmasına müteakip vatandaşlarımıza konutlarını teslim ediyor olacağız. 105 metrekare 3 artı 1 daireler yapacağız" ifadesini kullandı.

16.28  | İş Bankası, deprem bölgesinde hayatını kaybeden müşterilerinin bireysel kredi borçlarını silme, gerçek kişiler ile KOBİ'lere verilen kredileri 6 ay faizsiz öteleme kararı aldı. Banka AFAD'a da 1 milyar liralık yardım yapacağını duyurdu. İş Bankası ayrıca,10 milyar TL büyüklüğündeki kredi destek paketleri kapsamında, depremin etkili olduğu illerde 6 ay ödemesiz, 36 aya kadar vadeli bölgeye özel, avantajlı faiz oranıyla kredi kullandıracak

16.00  | Antakya Oymak Sokak'taki Uğur Apartmanı'nın enkazından bir kadın ve iki çocuk depremin 228. saatinde sağ çıkarıldı.

14. 55 | AFAD: Kahramanmaraş merkezli depremlerde yer kabuğundaki yer değiştirmelerin 7,3 metre kadar olduğu belirlendi.

14.30 | Diyarbakır'da yıkılan Diyar Galeria İş Merkezi'nin mülk sahibi Hasibe Yıldırım ile proje sorumluları mimar Şeref Kesgün ve inşaat mühendisi Mustafa Cevat Arsız İstanbul'da yakalandı

14.15 | Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı: Depremin etkilediği 10 ilde kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği uygulanacak

13.03 Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgelerdeki hırsızlık, yağma ve nitelikli dolandırıcılık olaylarına ilişkin soruşturmalarda 124 şüpheli tutuklandı.

13.02 Depremden etkilenen 10 ilde yıkılan ya da imara aykırı değişiklik tespit edilen binalarla ilgili soruşturmalarda 24 şüpheli tutuklandı.

12.36 | Kahramanmaraş merkezli depremlerde Diyarbakır'da yıkılan Diyar Galeria İş Merkezi'nin mülk sahibi ile proje sorumluları mimar ve inşaat mühendisi İstanbul'da gözaltına alındı.

12.00 | Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, hasar tespit çalışmaları kapsamında 387 bin 346 binanın incelendiğini, acil yıkılması gereken 50 bin 576, az hasarlı veya hasarsız 279 bin 655 bina tespit edildiğini bildirdi. Kurum, "387 bin 346 bina incelendi. Şu ana kadarki tespitlerimize göre acil yıkılması gereken 50 bin 576 bina var. 279 bin 655 bina az hasarlı veya hasarsız. Acil yıkılması gerekenleri hızla yıkıp güvenli konutlar inşa edeceğiz." ifadelerini kullandı.

10.49 | Adıyaman'daki İsias Otel'in deprem nedeniyle yıkılmasına ilişkin soruşturma kapsamında otel sorumlusu 4 kişi gözaltına alındı.

10.40 | İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, depremle ilgili basın toplantısı düzenledi. Soylu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Kim eksiklik yapmışsa binanın yapımında, binanın yapımından sonra yapılanlar söz konusuysa bunların hepsinin tespit edilmeye yönelik bütün delillendirme işlemi devam etmektedir. Bunlar yapılmadan enkaz kaldırılmamaktadır.

Antakya'da 2 konuttan biri yıkık. 

Güvenlik gücünü üçe katladık.

Enkaz kaldırılarken bina sahipleri de orada olacak.

Şu anda salgın hastalık, enfeksiyon gibi bir yayılım söz konusu değil.

10.20 | MEB: 5 Mart'ta Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirileceği duyurulan 2023 MEB-EKYS ertelendi. Sınav tarihi daha sonra açıklanacak.

10.20 | Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), depremin etkilediği illerdeki "kronik hasta raporları" bitenlerin rapor sürelerini 30 Haziran'a kadar uzattı.

10. 15 | EGMSosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 613 hesap yöneticisi tespit edildi, 293'ü hakkında adli işlem başlatıldı. 78 şahıs gözaltına alındı, 20'si tutuklandı. Dolandırıcılığa yönelik hazırlanan internet sitelerinin kapatılması sağlandı.

08.10 | Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, kendisine tepki göstermek için valiliğe gelen depremzedelere güldüğü anların görüntülerinin sosyal medyada yayınlanması ile ilgili yaptığı açıklamada, "Biz insanların acılarına gülecek kadar taş kalpli değiliz depremiAdıyamanda hep birlikte yaşadık takdiri ilahi böyle tecelli etti biz hayatta kaldık yakın çalışanlarımı birçok dostumu kaybettim protestolara yapılan bir mimik acılı vatandaşa gülme olarak maksatlı şekilde yayıldı. Biz makam mevki değil Allah rızası peşindeyiz 32 yolluk meslek hayatımda halka hizmeti adaleti doğruluğu ibadet olarak kabul ettim hiç kimseyle mahkemede hesaplaşacak da değilim Aramızdaki hükmü Allah versin" dedi

08.00 | Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı'na ait afet bölgesindeki kamu çalışmalarına yönelik tedbirlere ilişkin genelgeye göre, bölgede kamu çalışanlarının 6 Şubat tarihi esas alınarak idari izinli sayılması veya uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma usullerine tabi tutulması, gerekli hizmetlerin aksatılmaması kaydıyla il valilerince değerlendirilecek.

01.00 | Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Osmaniye'de yıkılan binalarla ilgili tespit edilen yapım kusurları ve kolon kesme iddialarına ilişkin gözaltına alınan 14 şüpheliden 4'ü tutuklandı.

00.00 | Adıyaman'da Merve Apartmanı'nın enkazından 77 yaşındaki Fatma Güngör, depremin 212. saatinde kurtarıldı.

 

TIKLAYIN - Depremlerde bugüne kadar neler yaşandı?

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU