Yüzde 100 yerli "trafik gözetmeni" İsviçre sokaklarında

İstanbul merkezli Ekin Teknoloji'nin ürettiği yüz ve plaka tanımlayan, hız ve park ihlallerini belirleyen teknolojinin ilk siparişi İsviçre'den geldi

Trafik ışıklarına benzeyen Ekin Spotter teknolojisi, 7 gün 24 saat kayıt alabiliyor. Fotoğraf: Ekin Teknoloji

Bir şehrin trafiğindeki birçok soruna çözüm olabilecek hız tespiti, akıllı kavşak kontrolü, park ihlâli belirlemesi, yüz ve plaka tanıma gibi teknolojileri üreten İstanbul merkezli Ekin Safe City Technologies (Güvenli Şehir Teknolojileri)’in son ürünü Ekin Spotter, İsviçre sokaklarında göreve hazırlanıyor. 

İlk kez Temmuz 2018’de tanıtılan ve çeşitli Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinde test edilen, “Akıllı Şehir Yönetimi” teknolojisini ilk sipariş eden ülke İsviçre oldu. 

Şirketten yapılan açıklamaya göre kurulacak teknoloji ile 4K çözünürlüğündeki kamera kırımızı ışık ihlali, hız ihlali, plaka tespiti yapabilecek. 

 

 

Akıllı şehir ışıklandırması olarak da hizmet veren ürün, etrafında hareket eden tüm unsurları 7 gün 24 saat kayıt altına alıp, trafik yoğunluğu haritasının çıkarılmasında etkin rol oynuyor.

Ürün, Ekin Teknoloj'inin geliştirdiği yüz tanıma modülünü de içeriyor.

Denizli’den New York’a başarı öyküsü 

Almanya’da uzay ve uçak mühendisliği okuyan Denzilili iş adamı Akif Ekin, “Türkiye’nin yazılım alanında bir başarı hikâyesi olmalı” diyerek İstanbul’a döndü ve 1998’de Ekin Teknoloji’yi kurdu. 

Türkiye’de ilk MOBESE sistemini kuran şirket, kısa sürede bu kamera sistemi piyasasının yüzde 75 ila 80’ine sahip oldu. 

Şirket bugün, yüzde 100 Türk mühendislerinin eseri olan güvenli şehir teknoloji ürünlerinin yüzde 90’ını yurt dışına satıyor. Ankara ve İstanbul’un yanı sıra New York, Stuttgart, Zürih, Abu Dabi, Bakü ve Dubai’de de birer ofisi bulunuyor. 

2004 NATO Zirvesi ve 2006 yılında Almanya FIFA Dünya Kupası’nın güvenlik teknolojilerini geliştiren Ekin Teknoloji, dünyada 500’den fazla Şehir Güvenlik Komuta Kontrol merkezi kurdu. 

 

 

Yerli “Robocop”, Google’ı geçti 

Yerli teknoloji devi, akıllı trafik ışıkları sisteminin yanı sıra “Robocop”a benzetilen akıllı devriye aracı yazılımı yapıyor. 

“Ekin Patrol (Devriye)” adı verilen bu sistem, polis araçlarının tepesine takılıyor, plaka okuyabiliyor, yüz tanıyabiliyor. 

Şirket bu ürünüyle, 2014’te New York’ta düzenlenen ve rakipler arasında Google’ın akıllı gözlüğü “Google Glass”ın da olduğu Dünya Teknoloji Ödülleri’nde (WTN) “Ezber Bozan” unvanını aldı. 
 

DAHA FAZLA HABER OKU