Pakistan ile Afganistan arasındaki balayı sona mı eriyor?

Pakistan ordusu, özellikle aşiret bölgelerinde silahlı unsurlarla mücadele için baskısını artırıyor

Terör tehdidine karşı yapılan güvenlik uyarısının ardından başkent İslamabad'da güvenlik tedbirleri artırıldı. Fotoğraf: EPA

 

Pakistan hükümetinin üst düzey yetkilileri ile Kabil'deki “Taliban” rejimi arasındaki hararetli açıklamalar, diplomatik çevrelerde Pakistan ile Afganistan arasındaki balayının sona erip ermediğine dair spekülasyonlara yol açtı.

Taliban yönetimindeki Afganistan Savunma Bakanlığı, Pakistan İçişleri Bakanı Rana Sanaullah'ın özel bir haber kanalına yaptığı açıklamada, ülkesinin uluslararası hukuka göre Pakistan Talibanı’nın sığınaklarını ve Afganistan'daki üslerini vurma hakkına sahip olduğunu söylemesinin ardından İslamabad’a sert uyarıda bulundu.

Pakistan İçişleri Bakanı’nın açıklamaları, Pakistan ordusunun Afganistan içinde bir saldırı başlatabileceğine dair bir uyarı olarak değerlendirildi.

Rana Sanaullah, “Uluslararası hukuka göre haklarımızı kullanırız” dedi. Pakistan'ın Afganistan'daki Pakistan Talibanı hareketinin sığınaklarına saldırıp saldıramayacağı sorulduğunda, İçişleri Bakanı kararın doğru zamanda ve net bir bağlamda ele alınacağını söyledi.

Buna yanıt olarak Taliban yönetimi altındaki Afganistan Savunma Bakanlığı, Pakistan Talibanı’nın sığınaklarının Pakistan'ın içindeki Veziristan'da bulunduğunu iddia ederek Sanaullah'ın açıklamasını ‘asılsız ve kışkırtıcı’ olarak nitelendirdi. Taliban açıklamasında, Sanaullah'ın açıklamalarının yalnızca ‘kardeş komşu ülkeler’ arasındaki ‘iyi ilişkilere’ zarar vereceği belirtildi.

Taliban rejiminin açıklamasında Afganistan'ın kendini savunacak kudreti bulunduğu ve Taliban Hareketi’nin ülkenin toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını savunmaya hazır olduğu vurgulandı. Ülkeyi savunmada diğerlerinden daha iyi deneyime sahip olunduğu uyarısında bulunuldu.

Pakistan Talibanı, 2022 yılında Pakistan genelinde 300'den fazla saldırı gerçekleştirdiğini açıkladı. Pakistan ordusu, özellikle aşiret bölgelerinde silahlı unsurlarla mücadele için baskısını artırıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU