Bakan Çavuşoğlu: Bülent Keneş'in iadesi yönündeki talebimizin reddedilmesi çok olumsuz bir gelişme

FETÖ soruşturmasının firari şüphelisi Bülent Keneş'in iadesinin reddedilmesi ile ilgili Konuşan Çavuşoğlu, "Biz artık İsveç'ten Finlandiya'dan güzel sözler işitmek istemiyoruz. Somut adımlar görmek istiyoruz" dedi

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gambiyalı mevkidaşı Dr. Mamadou Tangara ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Türkiye ile Gambiya arasında askeri konularda köklü ilişkiler olduğunu ve iki ülkenin terörle mücadelede iyi bir dayanışma sergilediğini söyleyen Çavuşoğlu, "FETÖ'yle mücadelemizde bize ilk desteği veren kardeş Gambiya oldu ve FETÖ okullarını ilk kapatan ülke oldu. O nedenle bir kere daha Gambiya'ya ve kardeşim Mamadou'ya çok çok teşekkür etmek istiyorum. Maarif Okulları tabii çok başarılı. Maarif Okulları ilk mezunlarını verdi ve başarılı bir şekilde devam ediyor" diye konuştu.

"Bülent Keneş'in iadesi yönündeki talebimizin reddedilmesi çok olumsuz bir gelişme"

Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği gündeme geldiği günden bu yana söylenecek sözlerin söylendiğini, söylenenleri bir ahitnameye dönüştürdüklerini ve tarafların imzalanan muhtıra belgesinin yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin söz konusu ülkelerden taleplerinin gayet açık olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, İsveç'te yeni hükümetin göreve gelmesinden sonra daha olumlu mesajlar geldiğini ve ziyaretlerin gerçekleştirildiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakan Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın somut adım atması gerektiğini belirterek şunları kaydetti:

En son uzmanlar toplantısı, üçlü toplantı ve bizim üçlü dışişleri bakanları toplantılarımız bu bakımdan da faydalı geçti. Bükreş'te gerçekleştirdiğimiz toplantıdan bahsediyorum. Bülent Keneş'in iadesi yönündeki talebimizin reddedilmesi çok olumsuz bir gelişme. Biz artık İsveç'ten Finlandiya'dan güzel sözler işitmek istemiyoruz. Somut adımlar görmek istiyoruz. Ve bu belgede de FETÖ net bir şekilde yer alıyor. Sadece PKK, YPG, PYD değil, FETÖ'de yer alıyor. Dolayısıyla bu darbecilerin, oradaki mensuplarının Türkiye'ye iade edilmesi gerekiyor.

Çavuşoğlu, söz konusu ülkelerin Türkiye'nin beklentilerini karşılaması gerektiğini, İsveç'in bir kişiyi iade ettiğini, o kişinin Türkiye'nin iadesini talep ettiği listede olmadığını ama Türkiye'nin bu adımı memnuniyetle karşıladığını ifade ederek şöyle konuştu:

Ama öyle bir kişiyi iade ettik, ondan sonra işte bu işi kapatalım gibi bir beklenti varsa bu gerçekçi bir beklenti değildir. Üçlü ahitnamede ne varsa her iki ülke de bunları yerine getirmekle yükümlüdür. Biz de değerlendirmelerimizi ona göre yapacağız. İsveç Dışişleri Bakanı da perşembe günü Ankara'ya geliyor. Kendisiyle görüşmelerimizi gerçekleştireceğiz. Orada son gelişmeler hakkında yine ne görüştüğümüzü sizlere de basın toplantısında anlatma imkanımız olacak.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU