Dünya Kupası'nda son finalist belli oldu: Arjantin'in rakibi Fransa

Favorilerden İspanya ile Portekiz'i turnuva dışına iten Fas ile son şampiyon Fransa, 2022 Dünya Kupası'nda finale kalmak için karşılaşıyor. Spor yazarı Müslüm Gülhan, dev müsabakayı değerlendirdi

Katar'da gerçekleştirilen 2022 Dünya Kupası'nda son finalis belli oluyor.

Turnuvada grubunu lider bitiren, sonrasında İspanya ve Portekiz'i saf dışı bırakarak tarihi bir başarıya imza Fas, 2018 Dünya Kupası şampiyonu Fransa ile finale çıkmak için mücadele edecek.

Al Bayt Stadı'nda saat 22.00'de başlayacak müsabakayı Meksikalı hakem Daniele Orsato yönetecek.

Müsabakayı kazanacak ekip Dünya Kupası finalinde Arjantin'in rakibi olacak. Elenen taraf ise Hırvatistan ile 3.'lük müsabakasına çıkacak.

 

 

"Fas'ın futbolunun içeriği çok net, ondan taviz vermesi artık mümkün değil"

Spor yazarı ve teknik direktör Müslüm Gülhan, Fransa-Fas müsabakasını Independent Türkçe için değerlendirdi.

Turnuvada yarı finale yükselen ilk Afrika takımı Fas'ın oynadığı oyunun çok net olduğunu belirten Gülhan, "O oyundan taviz vermesi artık mümkün değil. Çünkü hem sonuç alıyor hem de kendini istediği yere taşıyabilen bir sistemde hareket ediyor. O yüzden Fransa'ya karşı da son iki maçta oynadığı sistemi oynayacak" dedi.

 

Müslüm Gülhan.jpg.jpeg
Müslüm Gülhan / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Sömürge yapısındaki kültürden paylarına düşeni bağımsızlıktan sonra çok iyi kullandılar"

Faslı oyuncuların çoğunun Avrupa doğumlu olduğunu ve yetiştikleri kültürden etkilenerek bunu futbollarına yansıttığına vurgu yapan Gülhan, "Yaklaşık 8-9'u Avrupa'da doğmuş oyuncular ve çoğu Fransa, Belçika, Hollanda ekseninde. Eski sömürge yapısının içinde geçen kültürleri bağımsızlıktan sonra da paylarına düşeni çok iyi almışlar. Bunu çok iyi kullanıyorlar. Sömürü mekanizmasını bir kenara bırakıp o zenginliği kullanmak her alanda avantaj teşkil ediyor. Futbolda ve sporda da bunu tamamen başarmış durumdalar" diye konuştu.

Fas'ın en önemli özelliğinin savunmayı çok iyi yapması olduğunu vurgulayan Gülhan, bu durumun en önemli avantajları olduğunu vurgulayan Gülhan, şu ifadeleri kullandı:

Birinci bölgede çok iyi savunma yapıyor. Özellikle kanatlar üzerindeki ikili ve üçlü sıkıştırmalarla ve ortadaki Amrabat'ın oyun disiplini, kaleye gelen toplarda filtre görevi yapıyor. Bu nedenle çok ciddi karşı akın yemiyorlar. Oyun disiplini ve kaymalarla beraber kenarlarda ve merkezde ikili ve üçlü sıkıştırmalarla içeri top almıyor, driplinge izin vermiyorlar. Bu çok önemli bir şey. Bugüne kadar bunu başardı.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransa'nın ise kadro ve kulübe açısından büyük bir avantajı bulunduğunu ifade eden Gülhan, "Giroud'nun çok dirençli ve yüksek bir santrfor olması, Mbappe, Griezmann ve Dembele'nin birebir oyuncu eksiltme yetenekleri oldukça kıymetli. Touchameni ve Rabiot'nun dışarıdan bulacakları pozisyonları değerlendirme potansiyelleri de Fransa için en büyük avantaj" yorumunu yaptı.

"Fas'ın bu noktaya gelmesi sınırlarını bilmekle başladı"

Turnuvada grubunu lider bitiren, İspanya ve Portekiz gibi takımları saf dışı bırakarak tarihi bir başarıya imza atan Fas'ın geldiği tabloyu da değerlendiren Gülhan, "Fas'ın bu noktaya gelmesi sınırlarını ve haddini bilmekle başladı. Birebir açık futbolla oynayıp, görsel bir sunum yapmaya çalışsalardı buralara gelmeleri mümkün değildi. Elindeki olanakları kullanıp, rakiplerini nasıl yenebilecekleri yönünde strateji geliştirerek bunu ortaya koydular. Burada kilit nokta bu. Başka türlü mümkün değildi" şeklinde konuştu.

 

 

"Fransa, hem oyuncu hem de kulübe kalitesi bakımından avantajlı"

Final yolunda Fransa'nın favori olduğunu düşündüğünü söyleyen Müslüm Gülhan, tur için görüşlerini paylaşarak sözlerini noktaladı:

Fransa, hem oyuncu hem de kulübe kalitesi bakımından avantajlı görünüyor. Bir de iki kültür birbirine çok geçmiş. O duygusal yoğunluğu nasıl kıracaklarını bulabilme avantajı Fransa'da daha fazla. Ama bir dirençle karşılaşacakları da gerçek. Fas'ın Fransa'yı elemesi sürpriz olur ama Fransa'nın Fas'ı yenmesi gayet normal bir sonuç olarak gözükür. Bu olasılık yok mu? Futbolda o milyonda bir olasılık her zaman olabilecek bir güce sahip. Bu da bir gerçek.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU