Trump, El Paso katliamından 3 ay önce “göçmenleri vurma” fikrini gülerek karşılamış

ABD bu yıl 250. kez silahlı katliamla sarsılırken Demokrat siyasetçiler “Trump’ın ektiği nefret tohumlarının hasat verdiğini” söyledi. Bazı kişiler de saldırganın Latin olması halinde Trump’ın tepkisinin farklı olabileceğini belirtti

ABD, 24 saat içinde El Paso ve Ohio'dan gelen saldırı haberlerinin şokunu yaşarken eleştiri okları bir kez daha ırkçı söylemleriyle dikkat çeken Başkan Donald Trump’a çevrildi.

Demokratlar başta olmak üzere farklı kesimlerden yükselen tepkilerde Trump’ın ırkçı dilinin ve eylemlerinin bu tarz olaylara kapı araladığı yorumları yapıldı. Mayıs ayına ait bir video kaydıysa, son saldırılardan üç ay önce Trump’ın göçmenlerin “vurulmasına” dair bir sloganı gülerek karşıladığını gösterdi.

Florida eyaletinin Panhandle bölgesinde çekilen görüntülerde binlerce kişiye seslenen Trump, "15 bin kişi yürüyüşe geçiyor, yüzlerce ve yüzlerce (göçmen) kişi var, cesur ve harika iki ya da üç sınır güvenlik görevliniz var, unutmayın onlara izin vermiyoruz, onların silah kullanmalarına izin veremeyiz" diyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump konuşmasının devamında “Bunu yapamayız. Diğer ülkeler yapar, biz yapamayız. Bunu asla yapamam. Ancak bu insanları nasıl durduracaksınız?” diye sorunca kalabalıktan “Onları vuralım!” sesi yükseliyor.

Bu sözler üzerine gülerek başını salladığı görülen Trump, “Yalnızca Panhandle’da bunu söylediğinizde ceza almazsınız” diyor.

Kalabalıktan kahkahalar ve alkışlar yükselirken Trump da “Yalnızca Pandhandle’da!” diye tekrarlıyor.

Katliamdan kısa süre sonra bir düğünde boy gösterdi

Diğer taraftan Trump, 20 kişinin öldürüldüğü El Paso’daki saldırının hemen sonrasında, sahip olduğu golf kulüplerinden birinde katıldığı düğünde gülümserken görüntülendi. Instagram’da paylaşılan fotoğrafta New Jersey’de Trump’ın uğradığı bir düğünde davetlileri tebrik ettiği görüldü. Düğün fotoğrafçısı Jennifer Lam’in yaptığı bir paylaşımda Donal Trump ve eşi Melania Trump’ın gelin ve damatla poz verdiği belirtildi.

 

 

“Saldırgan Latin olsaydı 14 tweet atmıştı”

Öte yandan Trump’ın katliamlara dair ilk paylaşımlarının arasında Amerikalı boksör Colby Covington’la ilgili de tweet atması tepkiyle karşılanıyor.

Tweet’in altına yapılan yorumlardan birinde “Ah şuna bakın, başkanımız El Paso saldırısını çoktan atlatmış. Fazla sürmedi” ifadesi kullanıldı.

Bir diğeri de “Saldırgan beyaz olduğu için. Saldırıyla ilgili tweet attıktan yalnızca dakikalar sonra hayatına devam ediyor. Şayet katil Latin kökenli olsaydı bu işte Demokratları ve sınırların açık olmasını suçlayan 14 tweet görmüştük” dedi.

 

 

Bayrakların yarıya indirilmesi talimatını verdi

Bu arada El Paso ve Dayton saldırısı sonrası paylaştığı son tweet’lerde 8 Ağustos’a kadar Beyaz Saray’da bayrakların yarıya indirileceğini belirten Trump, “El Paso ve Dayton’da yaşanan trajedilerin kurbanlarının onuruna federal hükümete ait tüm binalarda bayrakların yarıya indirilmesi talimatını verdim (…) Melania ve ben, bu tarifsiz kötülükten etkilenenler için dua ediyoruz” dedi.

Bu yıl 250. kitlesel katliam yaşandı

Kanlı eylemlerin yankısı sürerken Dayton Belediye Başkanı Nan Whaley ise ABD’de bu yıl gerçekleşen saldırılara dair çarpıcı bilançoya dikkati çekti. Yaşadıkları şehirde neden böyle bir olayın gerçekleştiğini sorgulayan Whaley, “Dayton neden ABD’nin 250. silahlı katliamını yaşamak zorundaydı? Bu yıl El Paso 249. ve Dayton 250. yer oldu” diye konuştu.

Şiddet Politikaları Merkezi Direktörü Josh Sugarmann da ABD’de silahlı saldırı sayısının 1980’den bu yana arttığını kaydederken, Trump’ın söyleminin ülkede tehlike arz eden öfkeli eğilimlerin üzerindeki perdeyi kaldırdığını söyledi.

 

El Paso sakini AP.jpeg
Saldırı sonrası gözyaşlarına hakim olamayan bir El Pasolu (AP)

 

Demokratlar: ABD beyaz milliyetçi terör saldırısı altında

Bu arada saldırı sonrası bazı siyasetçiler Trump’ın ırkçı söylemini ve Kongre’nin silah kontrolü konusunda başarısız olmasına dair tepkilerini dile getirdi.

2020 ABD başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’nin aday adayları arasında yer alan Pete Buttigieg, ülkenin “beyaz milliyetçi terör saldırısı altında olduğunu” belirtti.

Saldırganın “silah yasalarından cesaret bulduğunu” kaydeden Buttigieg, “Şayet ulusal güvenliği cidden önemsiyorsak bu kötülüğün adını koyma ve bunu yenme cesaretini göstermeliyiz” dedi.

“Trump’ın ektiği nefret tohumu şimdi ayaklarının dibinde”

NBC’ye konuşan New Jersey Senatörü Cory Booker da şu ifadeleri kullandı:

Ne ekersen onu biçersin ve Trump bu ülkede nefret tohumları ekiyor. Şu an gördüğümüz nefret dolu şiddetin hasadı, Trump’ın ayaklarının dibinde yatıyor. Sorumlu kendisidir.

Katliamın yaşandığı El Paso’dan eski Kongre üyesi Beto O’Rourke ise ABD Başkanı’nın 20 kişinin öldüğü saldırıda sorumluluğunun olduğunu dile getirdi.

Trump için “O bir ırkçı ve bu ülkede ırkçılığı körüklüyor” diyen O’Rourke, “Bu durum duyarlı olduğumuz hususlara zarar vermekle kalmıyor, bu ülkenin karakterini temelde değiştiriyor ve şiddete yol açıyor” diye konuştu.

 

AP Dayton.jpg
Dayton'daki saldırı sonrası cesetler olay yerinden çıkarılırken (AP) 

 

Yaralı göçmenler sınır dışı korkusuyla hastaneye gitmiyor

Diğer taraftan El Paso saldırısında yaralanan bazı kişilerin göçmenlik statülerinden dolayı tıbbi yardım için sağlık kuruluşlarına başvurmaya çekindiği öğrenildi.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nda bir dönem Hükümetlerarası İlişkiler Müsteşarı olarak görev yapan Juliette Kayyem, CNN kanalına yaptığı açıklamada “Göç durumlarından dolayı hastanelere gitmeyen yaralı kişiler oluyor. El Paso’da da bunun yaşanması mümkün” dedi.

Sınır Devriye yetkilileri “hastanelerde, aile birleşme merkezlerinde ya da sığınma alanlarında operasyon yapmayacaklarını” söylese de birçok kişi “insanlık dışı” davranmakla suçladıkları birimin bu teminatına şüpheyle yaklaşıyor.

Sosyal medyada yapılan bir paylaşımda, “El Paso’da belgesi olmayan ve göçmenlik statüleri nedeniyle tıbbi yardıma başvurmayan kişileri düşünmeden edemiyorum. Kimse ailesinden tamamen ayrılma riskini göze almak zorunda kalmamalı” ifadesi kullanıldı.

Trump yönetiminin aldığı sıkı önlemlerin ardından Göçmenlik ve Gümrü icra memurları üç hafta önce göçmenlerin evine toplu baskınlar düzenlemişti.

El Paso katliamının faili beyaz üstünlük yanlısı

ABD'de cumartesi günü beyaz bir erkeğin gerçekleştirdiği ve en az 20 kişinin ölümüyle sonuçlanan El Paso katliamında polis birimleri yaşamını yitirenler arasında en az 3 Meksikalı olduğunu açıklamıştı. Olayın faili olduğu belirtilen Patrick Crusius’un da beyaz üstünlük yanlısı olduğu iddia edilmişti.

Ohio saldırganı kendi kardeşini de öldürmüş

El Paso’daki kanlı saldırının üzerinden 24 saat geçmeden Ohio eyaletinin Dayton kentinden de bir saldırı haberi gelmiş ve 9 kişinin yaşamını yitirdiği silahlı saldırıda 27 kişi yaralanmıştı. Saldırgan olduğu kaydedilen 24 yaşındaki Conner Betts’in polisin açtığı ateş sonucu öldüğü açıklanırken, zanlının öldürdüğü kişiler arasında kendi kız kardeşinin ve kadının erkek arkadaşının da olduğu ifade edilmişti.

The Independent ve ajanslardan da yararlanılmıştır

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU