Netanyahu hükümette İslami Hareket’e kapıları kapattı

Netanyahu, İslami Hareket’i hükümetine dahil etme olasılığını yalanladı

Fotoğraf: Şarku'l Avsat

 

İsrail’de hükümeti kurmakla görevlendirilen Binyamin Netanyahu, Mansur Abbas liderliğindeki İslami Hareket’in ana bileşeni olduğu Birleşik Arap Listesi’ni hükümetine katmaya yönelik herhangi bir isteği veya bu konuda bir ihtimalin olduğunu yalanladı.

Netanyahu’ya yakın kaynaklar “Abbas, Müslüman Kardeşler Hareketi’nin bir parçasıdır. İsrail hükümetinde bu harekete yer yok” ifadelerini kullandı.

Abbas hafta başında, Netanyahu’nun hükümet koalisyonuna katılma konusunda prensipte bir itirazı olmadığını söyledi. Bu bağlamda “Bir sonraki hükümetin politikaları netleştiği zaman eğer bizden istenirse, katılım konusuna karar vereceğiz” ifadelerini kullandı. Abbas, ‘İsrail’deki Arap kamuoyunun Netanyahu’ya 197 bin oy yani diğer tüm Arap taraflardan daha fazla oy verdiğini, çünkü Knesset’teki temsilcilerinin yönetime katılmalarını, İsrail siyasetini etkilemelerini ve halk için eşitlik ve demokrasi mücadelesinde kazanımlar sağlamalarını istediğini’ belirtti.

Bunun ardından, Abbas’ın siyasi ve mali şantaja maruz kalmaya devam etmemek amacıyla gerektiğinde müttefiklerinin fikirlerini değiştirmek üzere, Netanyahu’nun koalisyonuna katılma olasılığı olduğuna yönelik haberler yayınlandı. Ancak Netanyahu bunu yalanladı. Yakın çevresi “Likud Partisi, Birleşik Arap Listesi’nin planlanan koalisyona katılması için Mansur Abbas’a bir talepte bulunmadı ve Abbas ile bu bağlamda herhangi bir görüşme yapılmadı” açıklamasında bulundu.

Netanyahu’ya yakın kaynaklar, I24News kanalı muhabiri Razi Tatur’a “Mansur Abbas, hiçbir koşulda Netanyahu hükümetinin bir parçası olmayacak. Koalisyona girip girmeyeceğine kendisi karar vermiyor. Bu, şeytanın cennete girme duası” ifadelerini kullandı. Aynı zamanda “Netanyahu dönemindeki İsrail hükümetinde Müslüman Kardeşler’e yer yok. Mansur Abbas’ın siyasi kariyeri sona erdi. Kenarda ve muhalefette kalmasının ardından şimdi çaresizce siyasi arenada kendini yeniden konumlandırmaya çalışıyor. Biz ise, tamamen sağcı bir hükümet ilan etmeye çok yakınız” ifadelerini de sözlerine ekledi.

Netanyahu’nun 2021’de Mansur Abbas’la birkaç kez ofisinde, resmi ofisinde ve hatta Kayserya’daki özel konutunda görüşme girişiminde bulunduğu biliniyor. Netanyahu, o sırada Likud tarafından koalisyon dışında kurulan bir hükümeti desteklemesi için görüştü. Ancak daha sonrasında Abbas, Netanyahu’yu görevden alan Naftali Bennett ve Yair Lapid liderliğindeki koalisyon hükümetine katıldı.

Abbas Ortak Arap Listesi Bloğu’nda Eymen Avde, Ahmed et-Tibi ve Sami Ebu Şehade liderliğindeki muhaliflerini, değişim hükümetinin devrilmesi ve Netanyahu ile radikal yanlılarının iktidara gelmesine katkıda bulunmakla suçladı. Şimdi radikal sağın zaferi hakkında ağladıklarını, ancak bundan sorumlu olduklarını da inkar edemeyeceklerini söyledi. Abbas, Netanyahu’nun önceki hükümetin politikasını sürdürmesi ve önceki hükümetin planı çerçevesinde Arap vatandaşları için bütçeleri serbest bırakmasına yönelik temennilerini dile getirdi.

Şarku’l Avsat’ın Filistin haber ajansı WAFA’dan aktardığı habere göre Abbas aynı zamanda, Netanyahu’nun söz konusu planı ‘yüzde 100 veya yüzde 90 olmasa da, yüzde 60’ından az olmayacak’ şekilde uygulamaya devam edeceğine olan inancını da ifade etti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU