Türkiye'ye F-16 satışını engelleyen senatör Menendez: Türk askeri Kıbrıs'ı terk etmeli

ABD'de New Jersey Senatörü Bob Menendez katıldığı bir etkinlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı sert sözlerle eleştirdi

ABD'li Senatör Bob Menendez, Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışlarını durdurma taahhüdünü yineledi. 

Son askerine kadar tüm Türk askerlerinin Kıbrıs'ı terk etmeye çağırdı.

ABD'de düzenlenen ara seçimlerin ardından Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı görevini sürdürmesi beklenen Menendez, KKTC'nin 39. kuruluş yıl dönümü nedeniyle  düzenlenen çevrimiçi bir etkinlikte konuştu. Söz konusu etkinlik Kıbrıslı Rum yanlısı PSEKA tarafından KKTC'nin tek taraflı deklarasyonunu kınamak amacıyla organize edildi.

Çevrimiçi münazaraya Menendez'in yanı sıra Güney Kıbrıs Rum Kesimi Dışişleri Bakanı Ioannis Kasoulides ile diğer ABD'li senatörler Chris Van Halen ve John Sarbanis'in de katıldığı belirtiliyor.

Menendez, KKTC'yi Türkiye'nin işgali altındaki bir bölge olarak niteleyip, "Bu bir tehdittir" yorumu yaptı. ABD'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eline F-16 savaş uçağı vermemesi gerektiğini savundu. Menendez, "Türkiye tüm bölgedeki saldırgan kampanyasını durdurana kadar hiçbir F-16 satışını onaylamayacağım" diye konuştu.

Kıbrıslı Türkler ile olan anlaşmazlıklarında Rum tarafına verdiği destekle bilenen Demokrat Parti'li senatör Menendez, Kıbrıs davasının destekçisi olmaktan gurur duyduğunu belirtip sözlerini şöyle sürdürdü: 
 

Herkesten son Türk askerinin Kıbrıs'ı terk etmesini sağlamasını istiyorum. Bölge genelindeki saldırılarını durdurana kadar Türkiye için herhangi bir F-16'yı onaylamayacağım. Komşusuna karşı böyle davranan saldırgan bir ülke ödüllendirilmemeli.  Hepimizin bildiği gibi Erdoğan zor biri. Kendisi baskıcı ve dengesiz biri. Ülkesi ekonomik sorunlar yaşıyor. Gelecek yıl seçimlere gitmeye hazırlanıyor ve Türk insanının dikkatini başka bir yöne çekmeye çalışıyor. Erdoğan'ın otoriter güçlerini Kıbrıs'a ve dünyaya yaymaya yönelik devam eden istekliliği, Amerika'nın Kıbrıs Cumhuriyeti ile omuz omuza olmasının her zamankinden daha önemli olduğu anlamına geliyor. Kıbrıs davasının ve Doğu Akdeniz'de onlarca yıllık güvenlik ve demokrasi mücadelesinin uzun süredir destekçisi olmaktan gurur duyuyorum. Bildiğiniz gibi Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenliğine tamamen bağlıyım.


Türkiye'ye F-16 satışına "Yunanistan hava sahasına yönelik ihlallerde kullanılmaması" şartı getirilmesini öneren Menendez daha önce de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı bölgede saldırganlık kampanyası yürütmekle itham etmişti. Erdoğan, "Tek başına Menendez’in karşı çıkması bu işi engellemez. Herkes teklif verebilir ama yasa tasarısının Kongre’den geçmesi gerekir. Yani bir kişinin karşı çıkmasıyla olmaz. Diğer taraftan yönetim de zaten olumlu istikamette gerekli adımları atıyor." diye konuşmuştu. 

ABD Senatosu ekim ayı ortası 2023 savunma bütçesini içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının son halinden Türkiye’ye F-16 satışını bazı koşullara bağlayan eklemeleri çıkarma kararı almıştı. Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı ve New Jersey Senatörü Bob Menendez’in sunduğu eklemelere göre ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye’ye satılacak savaş uçaklarının Yunanistan hava sahasını ihlal etmeyeceğine ve ABD’nin çıkarlarına uygun olacağına dair garanti vermek mecburiyetindeydi.

ABD'de New Jersey Senatörü Bob Menendez hakkında 26 Ekim'de yeni bir federal soruşturma başlatılmıştı. Menendez, 2015'te kendisine lüks hediyeler veren Floridalı bir göz doktoruna yardım etmek için yetkilerini kötüye kullanmakla suçlanmıştı. Jüri 2017’de suçlamalar konusunda çıkmaza girmiş, savcılar Menendez'i yeniden yargılamayı reddetmişti. Suçlamalardan aklanan Menendez, 2018'de yeniden seçilmişti. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU