İstiklal Caddesi’ndeki patlamayla ilgili son detaylar… Şüphelinin kimliği açıklandı, ifadesi paylaşıldı

Emniyet, saldırı şüphelisinin isminin Ahlam Albashir olduğunu açıkladı. Açıklamada Albashir'in "PKK tarafından özel olarak yetiştirildiği" ifade edildi

İstanbul Beyoğlu'nda dün akşam saatlerinde meydana gelen ve 6 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıda, bombayı bıraktığı ifade edilen kişi İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, patlamanın hemen ardından başlatılan çalışmalar sırasında, güvenlik kameralarınca kaydedilen görüntüler üzerinden şüphelinin eşkalini tespit etti.

Daha sonra kaçış güzergahı belirlenen zanlı, gece saatlerinde Küçükçekmece'de saklandığı evde Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanarak gözaltına alındı.

Anadolu Ajansı bombalı çantayı bıraktığı belirtilen kişinin polisler tarafından evinde yakalandığı ve polis merkezine götürüldüğü görüntüleri yayımladı.

Emniyet kimliğini açıkladı, "Talimat PKK'dan" dedi

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, gözaltına alınan kişinin isminin Ahlam Albashir olduğunu açıkladı. Emniyetin açıklamasında Albashir'in "PKK tarafından özel olarak yetiştirildiği" ifade edildi:

Olayı gerçekleştiren Suriye uyruklu Ahlam Albashir isimli şahıs sağ olarak ele geçirilmiştir. Şahıs yapılan sorgusunda, PKK/PYD/YPG Terör örgütü tarafından özel istihbarat elemanı olarak yetiştirildiğini ve Afrin üzerinden ülkemize eylem yapmak için kaçak yollarla giriş yaptığını beyan etmiştir. – PKK/PYD/YPG terör örgütünün Suriye Kobani'deki merkezinden İstanbul'da eylem talimatı alarak 13.11.2022 Pazar günü saat 16:20 sıralarında Bombalı eylemi gerçekleştirdiğini ve kaçtığını beyan etmiştir. Olayla ilgili başlatılan çalışmalar çok yönlü olarak devam etmektedir.

Emniyetin açıklamasında ayrıca 46 kişinin olayla ilgili gözaltına alındığı bildirildi.

"Patlayıcının TNT olduğu tespit edildi"

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı İstanbul Bölge Laboratuvarı'ndaki incelemede, Beyoğlu'ndaki saldırıda kullanılan patlayıcının TNT olduğu tespit edildi.

Soylu’dan açıklama

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şüphelinin yakalanmasıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Patlamanın gerçekleştiği bölgede konuşan Bakan Soylu'nun açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

Teknik dinlemede çok açık bir şekilde terör örgütünün talimatı teröristin öldürülmesine yönelikti.

Bombacı yakalanmasaydı Yunanistan’a kaçacaklardı.

ABD Büyükelçiliği’nin taziye dilemesini kabul etmiyoruz, reddediyoruz. Bu kalleşliklere tahammül edecek gücümüzün kalmadığını ifade etmek istiyorum.

Nasıl yakalandı?

Soylu, şüphelinin yakalanması süreciyle alakalı şunları paylşatı:

Küçükçekmece'de yakalandı. Daha önce Esenler'de bir atölyede, Kobani'den gelen bir telefonla muhafaza edildi. Ardından patlattıktan sonra yine Esenler'e gitti. Ardından Esenler'den bir başka araçla Küçükçekmece'ye intikal etti. Biz, İkitelli'de 112 civarına kadar takip ettik. Sonra kaybettik kamera kayıtlarını. Sonra tekrar onu götüren şahsı yakalayıp, bu networkün bir parçası olan şahsı yakalayıp onu sorgulayınca bir sokakta olduğunu öğrendik ve o sokağa yaptığımız operasyon çerçevesinde de kıskıvrak, o evde ele geçirilmiş oldu. Onunla beraber bu olayı tertipleyen, terör örgütü belki buna üzülecek ama ona 'Öldür' talimatı verdiği kişiyi de yakaladık. Yani esas itibarıyla terör örgütünün tam bağlantısını da burada yakaladık. Birkaç operasyon daha var. Operasyonlar devam ediyor. Ben özellikle milletimize geçmiş olsun ve başsağlığı diliyorum. Emniyet Teşkilatımıza da patlama sonrası, yakın bir zaman dilimi içerisinde bu gayreti, tüm istihbarat birimleriyle ortaya koyarak gerçekleştirdiği sonuç için de minnettarız.

“IŞİD’i tamamen ihtimal dışı tutmuyoruz”

Reuters'a değerlendirmede bulunan üst düzey bir yetkili, saldırının Türkiye'nin Suriye'de yaptıkları nedeniyle gerçekleştirildiğini düşündüklerini söyledi.

Aynı yetkili, saldırıyı yapan kişinin PKK ile bağlantılı olduğunu düşünmekle birlikte, IŞİD’i de tamamen ihtimal dışı tutmadıklarını ekledi.

 

AA, Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU