Bakan Turhan açıkladı: Şimdiye kadar 61 uçak hava şartları yüzünden pas geçti

Ulaştırma Bakanı Turhan, İstanbul Havalimanı’nda şimdiye kadar 179 uçağın pisti pas geçtiğini, 13 uçağın ise başka meydanlara gönderildiğini belirtti. Bakan Turhan, yurt dışındaki örneklere bakıldığında karşılaşılanın normal bir durum olduğunu ileri sürdü

Fotoğraf: AA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, CHP İstanbul Milletvekili Gamze İlgezdi’nin '17 Mayıs’ta İstanbul Havalimanı'nda şiddetli rüzgar etkisiyle iniş yapamayan bazı uçakların, başka havalimanlarına yönlendirilmesine' ilişkin soru önergesine yanıt verdi.

 Yeni havalimanın standartlara uygun olduğunu belirten Bakan Turhan, !7 Mayıs’ta uçakların pisti pas geçmesine ya da başka meydanlara gönderilmesine meteorolojik olayların neden olduğunu belirtti. Turhan sözü edilen gün, 8 uçağın başka meydanlara gönderildiğini bu uçuşların 5’in yurt dışından gerçekleşen uçuşlar olduğunu ifade etti. 

179 uçak pas geçti

Bakan Turhan, hava şartlarının etkilerine açıklamasında şu şekilde değindi:

Havalimanı ve yakın çevresinde özellikle ilkbahar ve sonbahar gibi mevsim geçişlerinde oluşan kötü hava şartları nedeniyle trafik akışında uzun süreli beklemeler, pas geçme ve devamında yanan divertler (uçakların başka meydana yönlendirilmesi) gibi olumsuzluklar yaşanabilmektedir.

Nisan, mayıs ve haziranın ilk 15 günü değerlendirildiğinde, toplam 179 pas geçme olayının yaşandığını belirten Bakan Turhan, bu olaylardan 61’inin meteorolojik olumsuzluklar nedeniyle yaşandığını ifade etti.

Bakan Cahit Turhan açıkladığı verilere göre, İstanbul Havalimanı'nın iniş ve kalkışlara açıldığı nisan ayında 59, mayıs ayında 89, haziran ayının ilk 15 gününde ise 31 uçak pisti pas geçmek zorunda kaldı.

13 uçak başka meydanlara gönderildi

Bakan Turhan, havalimanın açıldığı günden bugüne kadar, 13 uçuşun başka meydanlara gönderildiğini belirterek, “Yurt dışındaki örneklere bakıldığında, karşılaşılan durumun normal bir durum olduğunun bilinmesinde fayda vardır dedi. Turhan, havalimanının açıldığı günden beri, yakıt kritiği rapor eden bir uçuşun olmadığını da sözlerine ekledi.

Maliyetler seçimde etkili oldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan yanıtında, havalimanın yerinin seçilmesi ile ilgili de açıklamalar yaptı. Havalimanının düşük kamulaştırma bedeli nedeniyle mevcut yerde yapıldığını belirten Turhan, şu ifadeleri kullandı:

Proje alanının seçilmesinde, planlanan alanının denize yakın olması, bu büyüklükte bir proje alanı için kamulaştırma maliyetinin oldukça düşük olması, şehir merkezine yakın olması ve Atatürk Havalimanı’nın güncel kapasiteyi karşılamaması en önemli unsurlar arasındadır. Seçilen yerde maden ocakları, kum ve kil ocaklarının bulunduğu, bu nedenle de kamu dışında başka bir yatırımın veya yerleşimin de kolay olamayacağı değerlendirildiği gibi, söz konusu bölgenin aynı zamanda ıslah edilerek ekonomiye kazandırılması da önemli bir husustur.

Bakan Turhan, havalimanın yer tespitinin ICAO (Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü) ve Annex-14 (ICAO’nun hazırladığı yeni inşa edilecek havaalanlarının tasarımı, mevcut havaalanlarının geliştirilmesi ve onarımı ile işletilmekte olan havaalanlarının işletme standartlarına yönelik kılavuz) kriterleri çerçevesinde, topografik ve seyrüsefer koşullar göz önünde bulundurularak yapıldığını belirtti.  

 

Independet Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU