Sudan'da muhaliflerin oluşturduğu birlikten "milyonluk gösteri" çağrısı

Muhalefetin çağrısı sonrası yarın Sudan'ın başkenti Hartum'da büyük bir protesto düzenlenmesi bekleniyor

Sudan'da dün el-Ebyad sokaklarında gerçekleşen protestolardan bir kare / Fotoğraf: AFP

Sudan'da yargı, güvenlik ve insani durumlar dolayısıyla devrik Devlet Başkanı Ömer el Beşir’in 31 Temmuz 2019'da yapılması planlanan duruşmasının 17 Ağustos’a ertelendiğini duyurdu.

Sudan Meslek Odaları Birliği (SPA), sivil bir hükümetin kurulması hazırlıkları kapsamında Sudanlı tarafların anayasa bildirisine ilişkin doğrudan müzakerelere katılımının beklendiği bir dönemde milyonluk katılımla yürüyüş düzenlenmesi çağrısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarku’l Asvat’ın edindiği bilgilere göre Sudan Başkanlık Sarayı’ndaki konutunda yabancı para bulundurma ve yolsuzluk suçlamaları ile karşı karşıya kalan Ömer el Beşir’in duruşmasının ertelenmesi talebi mahkeme tarafından kabul edildi.

Duruşmanın 17 Ağustos’a ertelenmesinin sebepleri arasında bazı güvenlik nedenleriyle iki gün önce annesini kaybeden el Beşir’in psikolojik durumu da bulunuyor.

Ömer el Beşir’i savunmak için mahkemede 10 avukat vardı. Beşir, hapishane makamlarının kendisini götürmemesinden dolayı mahkemeye çıkamadı. Bunun yanı sıra mahkemenin halka açık olacağı, herkesin katılımına izin verileceği ve medyada yayınlanabileceği bildirildi.

Beşir Hartum’daki Başkanlık Sarayı’ndaki konutunda 100 milyon dolardan fazla para bulunmasının ardından yolsuzluk, yasa dışı döviz bulundurma ve yasa dışı yollardan servet edinme suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı.

Muhalifler, el-Beşir'in mahkemede karşı karşıya kaldığı bu suçlamaların, yönetimi boyunca işlemiş olduğu suçların en hafifleri olduğu görüşünde.

Beşir, göstericileri öldürmeye teşvik etme, seçilmiş bir sivil hükümete karşı askeri bir darbe düzenleme, anayasayı baltalama, savaş suçları ve soykırım suçu ile de karşı karşıya.

Afrika arabuluculuğu, Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) ile Askeri Geçiş Konseyi (AGK) arasında doğrudan müzakerelerin başlaması ve ülkenin kaosa sürüklenmesinin önüne geçilmesi için anayasa bildirisinin kabul edilmesi sürecinde herhangi bir gecikmenin yaşanmaması hususunda uyarıda bulundu.

Ayrıca geçen pazartesi günü öğrencilerin öldürüldüğü el-Ebyad şehrindeki olayları şiddetle kınadı ve en kısa sürede faillerin bulunarak gerekli cezaların verilmesini talep etti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Adem İpekyüz

DAHA FAZLA HABER OKU