Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı: Beni izlemeye devam edin

Celalettin Can Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: Doğuş Öztürk/Independent Türkçe

2007 yılı… 78'liler Girişimi'nin, Diyarbakır 5 No'lu Askeri Cezaevi'nde binlerce siyasi tutuklunun 1980-84 döneminde maruz kaldığı vahşete varan uygulamaları kayda dökme, kamuoyunun gündemine taşıma, hesaplaşma ya da yüzleşme üzerinden suçluların ve güçlülerin yargılanma koşullarını yaratma kararı aldığı tarih…

İlk elde 18 Nisan 2007'de "ünlü" Sultanahmet Cezaevi önünde bir basın açıklamasıyla ilan ettiğimiz "Diyarbakır Askeri Cezaevi Dosyasını" açıyoruz.

İlan etmek, açmak yetmiyordu. Bu çalışmaya emek verecek, sahada yürütme kapasitesine sahip özverili insanlarımıza olan ihtiyaç meselesini çözmemiz lazımdı.

Bu insanlarımızdan ilk aklımıza gelen isimlerden biri Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı idi. Hemen aradım. Galata Kulesi'nin hemen yanındaki kafede buluşma kararı aldık.

Oturmuş bekliyordum, görüşmeye adeta koşa koşa geldi. Konuşurken sadece bir akademisyenle değil, meselenin esasıyla ilgili kararlı bir yoldaşla konuştuğumu görmek bana ne kadar da iyi gelmişti

Diyarbakır Cezaevi Gerçeğini Araştırma ve Adalet Komisyonu'nun kuruluşuna ve 12 Eylül 2007'de cezaevi ve Koşuyolu Parkı önünde komisyonun kuruluşu ve amacının ilanı toplantılarına da gelmişti.

Komisyonun aylar süren bütün iç hazırlık toplantılarında olsun, komisyonun çalışma tarzının ve ilkelerinin saptanmasında olsun hep vardı.

Urfa Suruç'tan, Mardin'e vd. nasıl da heyecanla koşturdu.

Beraber çıktığımız TV programları yanı sıra, Diyarbakır, Ankara ve İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin iki salonunda aynı anda yapılan büyük sempozyumlarda, Diyarbakır Askeri Cezaevi'nde yaşanan insan hakları ihlallerinin insan bünyesi üzerinde yarattığı yıkıcı sonuçları anlatımı ile hafızalarda iz bıraktı…  

78'liler Girişimi'nin güncel siyasi, toplumsal konularla ilgili düzenlediği Yuvarlak Masa toplantılarının başta gelen konuşmacılarındandı.

18 Mayıs 2018'de Silivri Cezaevi'nde konduğum dönemde ve tedavi ve salıverilme dahil, sürecin her aşamasında dayanışma içinde oldu. O herkes için dayanışmaya koşanlardandı.


Hakikate katkı…

Profesör Şebnem Korur Fincancı, Türkiye'de verdiği işkence raporları nedeniyle Adli Tıp Başkanlığı görevinden alınmıştı.

Ancak işkenceciler, insanlık suçu işleyenler onun önünü alamadılar; Bahreyn'den Yeni Zelanda'dan Mısır'a, Filipinler'den İsrail'e uzanan koca bir coğrafya da işkence mağdurlarını muayene ediyor, insanlık suçlarını takip ediyor, kanıtlarını ortaya çıkarmaya çalışarak, "dünyada işkence yapan, insanlık suçu işleyen bütün devletlerin düşmanı" 1 olmaya devam ediyor.

"Türk Silahlı Kuvvetleri'nin PKK'ya karşı kimyasal silah kullandığı iddiası hakkında yaptığı yorum sonrası "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan tutuklanan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, cezaevinden gönderdiği mesajında, bilimsel çalışmasını tamamlayamadan tutuklandığını belirterek, hakikate katkı sunmaya devam edeceğini söyledi;

Bilimsel değerlendirme uygulamamızla ilgili algoritmayı da içeren bir ayrıntılı bilgilendirme hazırlığı içindeyken ne yazık ki tamamlayamadan gözaltı ve tutukluluk süreci ile karşılaştım. Bu bilimsel çalışmayı tamamlayabilmek için var olan BM kılavuzları ve bilimsel kaynakları meslektaşlarımdan istedim. Gelir gelmez bu çalışmayı tamamlayıp sizlerle paylaşacağım. Hakikatin izini sürmenin yollarına ışık tutacak böylesi bir algoritmanın gelecekte de bizler gibi hakikat peşinde suçlulaştırılanlara katkım olacağını umuyorum. Beni izlemeye devam edin. 2


Ezcümle…

Artvin, Ankara, Batman, Çanakkale, Dersim, Denizli, Diyarbakır, Gaziantep, İstanbul, İzmit, Ege-İzmir, Kırklareli, Maraş, Mardin, Mersin, Osmaniye, Kıbrıs, Avrupa 78'liler, Karşı Sanat Çalışmaları, Ege 78'liler Edebiyat, Tükenmez Dergisi…

Şebnem Hoca'yı sevgi ve saygıyla selamlıyorlar… sabırsızlıkla izliyorlar…

 

 

1.  Tükenmez Dergisi, sayı:11, Kanıtları Türkiye'ye kaçırıp işkenceyi belgeledi, Celal Başlangıç, istanbul-2012  
2.  6 Kasım 2022, T24

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU