Sovyetler Birliği döneminde kaybolan dağcılardan birinin pasaportu bulundu

Rusya’da 41 yıl önce dağ tırmanışı sırasında çığ altında kalarak hayatını kaybeden dağcılardan birine ait pasaport bulundu

Fotoğraf: İHA

Sovyetler Birliği döneminde 1978 yılında Elbruz dağlarına tırmanan dağcılar, 3 bin 800 metrede dinlenmek için kamp yaparken çığ altında kaldı.

Meydana gelen çığ nedeniyle karların altında kalan dağcılardan o günden sonra hiç haber alınamadı.

Eski Sovyetler Birliği kayıtlarına göre kaç dağcının çığ altında kaldığı tespit edilemedi. Çünkü dönemin şartları nedeniyle, çığ altında kalan dağcılara ulaşılamadı. 

Dağcılar 41 yıl önceki felaketten izler buldu

Bir grup dağcı Rusya’nın en büyük dağları olan Elbruz dağlarına kamp yapmaya gitti. 5 bin 642 metre yükseklikteki dağın 3 bin 800 metresine kadar tırmanan dağcılar, genelde dağcıların kamp yaptığı noktaya ulaşarak dinlenmeye başladı. 

Çadırlarını kurmaya başlayan dağcılar bu sırada Sovyetler Birliği’nin en önemli çığ facialarından biri olan 1978 yılındaki felaketten izler buldu.

Bulduklarına çok şaşıran dağcılar hemen Rusya Acil Durumlar Bakanlığına haber verdi.

Bunun üzerine bölgedeki ekipler dağcıların bulunduğu bölgeye ulaştı.

Dağcıların yönlendirdiği ekip burada bulunan eşyalar üzerinde inceleme yaptı. 

Pasaport bilgilerinden aileye ulaşılmaya çalışıldı 

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı ve dağcıların ortak çalışmasıyla bölgede yapılan aramalarda bir çanta ulaşıldı.

Çantanın içinde bir baret, kaşık, içinde 10 ruble banknot bulunan bir pasaport bulundu.

Pasaport üzerindeki isimden yola çıkılarak aileye ulaşılmaya çalışıldı.

Sovyetler Birliği’nin nüfus kayıtlarına göre pasaport sahibinin 1959 Krasnodar doğumlu Andrey Fedoroviç olduğu, o dönemde Moskova’da yaşadığı tespit edildi.

O dönem Moskova’da yaşayan dağcının ailesine ulaşılamadı. 157 yıllık evin hala kullanıldığı fakat evde başkalarının oturduğu öğrenildi. Bunun üzerine internet üzerinden Fedoroviç’in ailesine ulaşmak için ilan verildi.

Küresel ısınmanın etkisiyle gün yüzüne çıktı 

Uzmanlar ise buzulların küresel ısınma nedeniyle eridiğini, bu nedenle dağcılardan birinin çantasına ulaşılabildiğini, bölgede diğer dağcılara ait eşyaların da gün yüzüne çıkabileceği bilgisini verdi.

 

İHA

DAHA FAZLA HABER OKU