Davutoğlu Financial Times'a konuştu: AK Parti'de genel bir mutsuzluk var, eski başbakan olarak ben korkarsam vatandaş konuşamaz

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, İngiliz gazetenin Ankara muhabiri Laura Pitel'e konuştu

Fotoğraf: AA

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu AK Parti, yeni parti hazırlıkları, Dışişleri ve Başbakanlık döneminde izlenilen dış politika, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğu konularında İngiltere merkezli ekonomi gazetesi Financial Times'tan Laura Pitel'e konuştu.

Davutoğlu, son üç yıl içinde AK Parti'nin temel değerlerini göz ardı ettiğini belirtti, partiye genel bir mutsuzluk havasının hakim olduğunu söyledi:

AK Parti bir zamanlar adalet, özgürlük, düşünce ve ifade özgürlüğüne değer verirdi. Ancak son üç yılda gözlemlediğim kadarıyla hayatımız boyunca saygı duyduğumuz bu temel değerler göz ardı ediliyor Hala bir AK Parti üyesiyim. Partide reform yapılması için  sorumluluk hissediyorum ancak çok umutlu değilim. 

Davutoğlu bilinçli olarak yozlaşma ve nepotizm (akraba kayırma) ile ilgili bir tartışma başlatmayı hedeflediğini belirtti: 

Çünkü eski bir başbakan olarak ben korkarsam vatandaş konuşamaz" dedi. Davutoğlu sözlerine, "Konuşmak ve düşünmekten korkarsan bir çözüm bulunamaz.

Financial Times haberinde Davutoğlu'nun kuracağı konuşulan yeni parti için bir takvimin belirlenmediğini aktardı.

Başkanlık sistemi eleştirisi: Erdoğan'ın elindeki güç Türkiye'nin temel yapılarına zarar veriyor

Davutoğlu Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemini de eleştirdi.

Eski Başbakan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elindeki gücün Türkiye'nin temel yapılarına zarar verdiğini söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkedeki siyasi kurumların zayıflamakta olduğunu dile getirdi.

Dış politika ve basın hürriyeti

Financial Times'ın Türkiye muhabiri Pitel, eski başbakanın Türkiye'nin şu anki dış politikasının mimarı olmakla eleştirildiğini ve muhalefetteki bazı isimlerin Davutoğlu'nun başbakanlığı bıraktığı zaman insan hakları ile ifade özgürlüğüne sert engeller koyulmuş olduğunu söylediğini yazdı.

Davutoğlu, kendisine yöneltilen eleştirilere, "Ben birçok gazeteciyi korudum. Fikirlere ve entellektüel özgürlüğe saygı duyulması gerektiğini söyledim" diye yanıt verdi.

"İhtiyacımız olan açıklık, saydamlık, özgürlük ve korkmadan konuşabilme üzerine kurulmuş yeni bir psikoloji" diyen Davutoğlu, "sesini ilk yükseltmeye karar verdiğinde" hiçbir ana akım medya organının kendisinin kanallara çıkmasına izin vermediğini yine vurguladı. 

Davutoğlu, kendisini konuk eden Yavuz Oğhan, İsmail Saymaz ve Akif Beki'nin Sputnik ile RS FM'deki programlarına son verildiğini hatırlattı.

Demirtaş'ın tutukluluğu

Edirne Cezaevi’nde yaklaşık 3 yıldır tutuklu bulunan eski HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş hakkında da konuşan Davutoğlu, "Demirtaş ben istifa ettikten 6 ay sonra tutuklandı, bu benim sorumluluğum değil" dedi ve ekledi: "Bu yasal bir süreç, yapabileceğim bir şey yok."

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU