Çelebi'nin AK Parti'ye geçmesi, RTÜK üyeliği için dengeleri değiştirdi

Hak İYİ Parti'deyken Çelebi'nin iktidar partisine geçmesi, üyeliğin tekrar AK Parti'ye geçmesini sağladı

Fotoğraf: AA

TBMM’ye CHP’den milletvekili seçilerek giren, daha sonra Memleket Partisi’ne geçip ardından istifa eden ve en son olarak da AK Parti’ye katılan Mehmet Ali Çelebi’nin hamlesi, Radyo ve Üst Kurulu (RTÜK) üyesi seçimindeki dengeleri değiştirdi. Çelebi’nin AK Parti’ye geçmesiyle İYİ Parti’de bulunan üyelik hakkı tekrar AK Parti’ye geçti.

RTÜK’ün CHP’li üyesi İlhan Taşçı, konu hakkında Twitter’dan şu mesajı paylaştı:

Vekil pazarlıklarıyla boş olan RTÜK üyeliği; Mehmet Ali Çelebi’nin Ak Parti’ye katılımıyla İyi Parti’den Ak Partiye geçti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin de 3 aydır boş olan üyelik için seçim yazısını “gönül rahatlığıyla” artık TBMM’ye gönderebilir.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da Çelebi'nin AK Parti'ye geçişinin "RTÜK üyeliği için olup olmadığını" sordu:

 

RTÜK’teki dağılım nasıl oluyor?

RTÜK, biri başkan, biri de başkanvekili olmak üzere toplam 9 üyeden oluşuyor. Mevcut üst kuruldaki isimler Ebubekir Şahin, Orhan Karadaş, Mehmet Daniş, ve Nurullah Öztürk AK Parti kontenjanından, Okan Konuralp ve İlhan Taşçı CHP kontenjanından, Deniz Güçer MHP kontenjanından Ali Ürküt de HDP kontenjanından seçilmişti.

RTÜK üyeliklerindeki kontenjan sayısı da partilerin Meclis’teki sandalye sayılarına göre dağıtılıyor. Bu dağıtım da tıpkı milletvekili seçimlerinde olduğu gibi D’Hondt sistemine göre yapılıyor.

Sisteme göre dağılım yapıldığında boş kalan üyelik için İYİ Parti’nin kontenjan hakkı bulunuyordu. Ancak Çelebi’nin iktidar partisine katılmasıyla üyelik hakkı tekrar AK Parti’ye geçti.

RTÜK Başkanı Şahin'in bir süredir boş kalan koltuk için TBMM'ye gerekli yazıyı göndermediği dile getiriliyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Bağımsız kalacağım" demişti

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Ağustos 2022’de Mehmet Ali Çelebi'nin AK Parti'ye katılacağını söylemişti. Bunun üzerine sosyal medyadan açıklama yapan Çelebi, şu ifadeleri kullanmıştı:

Benim ağzımdan çıkmış herhangi bir beyanı duymadan bu süreçte hakaret eden, linç eden, aileme küfreden kendini bilmezlerle yargı önünde hesaplaşacağız. Ben Silivri’de neredeysem hâlâ ordayım, sorgulanması gerekenler bugün FETÖ ve PKK ile işbirliği yapanlardır!  Bağımsız vekil olarak ülkemin çıkarlarını savunmaya devam edeceğim. Söylediklerimin arkasındayım. Çok ciddi egemenlik mücadelesi veriyoruz. FETÖ-PKK mücadelesi kararlılıkla devam etmeli. Cumhur, bu konularda tutarlı. Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti. Var olsun yüce Türk milleti!

 

Independent Türkçe, DW Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU