Soylu'dan "polis intiharları" açıklaması: Vakalar azaldı

“2021 ve 2022 olaylarında, ilk sırada evlilik çatışmaları ve ailevi sebepler olduğunu görüyoruz”

Fotoğraf: AA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, son günlerde tartışma konusu olan “polis intiharları” hakkında açıklama yaptı ve emniyet personeli sayısında artış olmasına rağmen "vakaların" azaldığını söyledi. İçişleri Bakanı Soylu, İstanbul Kadıköy'de yaşanan patlamada şu ana kadar terör bağlantısının tespit edilemediğini de açıkladı.

Soylu, Ankara’da Emniyet Genel Müdürlüğü’nde yaptığı açıklamada polislerin yaşamına son vermesiyle ilgili olarak şunları söyledi:

1 Ocak- 10 Ekim tarihleri arasındaki dönemler kıyaslandığında 2016 yılındaki söz konusu vakaların sayısı 51, 2022’de ise 44 olmuştur. Yani toplam personel sayımız arttığı halde, bu vakalarda azalış yaşanmıştır. Tam yıl olarak kıyaslarsak da 2016’da vaka sayısı 63, 2020 yılında vaka sayısı 39’dur. Burada sadece 2021 yılında pandemi sonrasında vaka sayılarında bir artış yaşanmış, diğer yıllardan ayrı olarak 2021 yılının tamamında 89 vaka görülmüştür. 2021 yılının 01 Ocak-10 Ekim dönemi vaka sayısı 70, bu yıl ise 44’dür. Yani burada da bir azalma, önceki yılların seviyesine dönüş söz konusudur.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İntiharların sebebi ne?

Soylu şöyle devam etti: 

Bu olayların sebeplerine baktığımızda 2021 ve 2022 olaylarında, ilk sırada evlilik çatışmaları ve ailevi sebepler olduğunu görüyoruz. Geçen yıl ve bu yıl toplam 133 vakanın 30’u, evlilik ve ailevi sebeplerden kaynaklanmıştır. İkinci sıradaki sebep, ekonomi sebeplerdir, 39 vaka da bu şekildedir. Buradaki ekonomik sebeplerin detayında ise kripto para ve sanal bahis ve bunlara bağlı kayıplar, göze çarpmaktadır. Dördüncü sebep, psikiyatrik rahatsızlıklardır, bunun sayısı 17’dir. Beşinci sebep duygusal sebeplerdir, yani karşı cins tarafından reddedilme, ilişkinin yürümemesi gibi konulardır. Burada da toplam 9 vaka vardır.

Kadıköy'deki patlama: Terör bağlantısı bulamadık

Soylu, İstanbul Kadıköy’de 3 kişinin hayatını kaybettiği patlamayla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Olay terör de olabilir, olmayabilir de. Biz olayı 360 derece irdelemek zorundayız. Maalesef 1959 doğumlu M.K. yakınlarının ve akrabalarının şizofren hastası olduğunu söyledikleri, son 3 ayda evden birkaç kez çıktığının değerlendirildiği, bir sol ayağının kesik olduğu ve evinin son 1-1,5 ayda ziyaret edilenler tarafından tespit edilip çöp eve döndüğü, evde birçok metal parçalarının bulunduğu ve evinde toz halinde 1 yıldır bulundurduğu, maytap gibi havai fişek gibi… Ama evinde bir sanki kuru sıkıdan bozma bir tabanca da bulunduğu… Geçmiş dönemlerde 1980 öncesi aşırı sol örgütlerle bir irtibatının olduğu… Ondan sonra herhangi bir irtibatına rastlanmadı. İsviçre’de adam öldürmeden dolayı Türkiye’de yakalanmış ve cezaevinde yattığı… Bu konuda aile bireylerini suçladığı. Elektriğe çok meraklı. Terör örgütü bağlantısı göremedik şu ana kadar.

EGM'den "polis intihar olaylarının önlenmesine yönelik atılan adımlar" ile açıklama

Emniyet Genel Müdürlüğü, polis intihar vakalarını engellemek için aldığı tedbirlere ilişkin açıklama yaptı.

Sosyal medyadan paylaşılan açıklamada, alınan tedbirler ve polis memurları için yapılan rehberlik hizmetlerine ilişkin şunlar kaydedildi:

1- 3 Mayıs 2021 tarihli Emniyet Teşkilatı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Uygulamaları Yönetmeliği ile düzenli bireysel görüşmeler zorunlu hale getirildi. 

2- 2021 yılı itibariyle "Öğren—Fark Et—Yardım Et Projesi" hayata geçirildi. Bu proje ile; Polislerimizin psikolojik iyilik halini arttırmak, rehberlik ve psikolojik destek uygulamaları hakkında bilinç oluşmasını sağlamak, rehberlik ve psikolojik destek birimlerinde yürütülen hizmetlerin sonuçlarını ölçülebilir hale getirmek, polisimizin aile ve iş yaşantısına, sosyal çevre uyumuna ve ilişkilerine, stresi yönetebilmesine ve iletişim becerilerine olumlu yönde katkı sağlaması amaçlandı. Hazırlanan "Değerlendirme Raporu" doğrultusunda; gerek Teşkilatımızda görevli psikologlar tarafından gerekse Üniversiteler ve ilgili diğer kurumlar ile iş birliği yapılarak; ruh sağlığı, iletişim becerileri, empati, stres yönetimi, öfke kontrolü, aile içi iletişim, problem çözme becerileri, bütçe yönetimi, finansal okuryazarlık vb. konularda eğitimler düzenlendi.

Bu konularda, 2018 yılından itibaren yaklaşık 700.000 civarında broşür, afiş, kitapçık, bülten ve cd hazırlanarak personelin bilgisine sunuldu.

3- Polis Akademisi Başkanlığınca "Polis Meslek İntiharları Mesleki Farkındalık Seminerı" adıyla Genel Müdürlüğümüz Merkez ve Taşra Teşkilatında görev yapan 21.052 personele akıllı sınıf üzerinden eğitim verildi. 

4- 2010 yılında 105 olan psikolog sayısı, 2020 ve 2021 yıllarında yapılan yoğun psikolog alımları ile 296'ya yükseldi. 

5- 2020 yılında hayata geçirilen "Psikolojik Danışma Hattı" ve "Nöbetçi Psikolog" uygulamalarıyla Polislerimize telefon üzerinden psikolojik destek hizmeti sağlanıyor. 

6- Evlilik yıldönümlerinde polislerimize, bir gün izin hakkı sağlandı. Uygulamaya geçilen 2020 yılından itibaren; 2020 yılında 43 bin 874, 2021 yılında 54 bin 996, 2022 yılında 56 bin 741 olmak üzere polisimize evlilik yıldönümlerinde izin kullandırıldı.

7- Tüm illerde vardiyalı grup sistemi ile çalışan birimlerde 12/24 sisteminden vazgeçilerek, 12/36 ve 8/24 sistemine geçildi. 

8- Pandeminin bitmesi ile birlikte bütün illerimizde ve genel müdürlükte haftada bir gün Genel Müdür Yardımcısı/İ I Emniyet Müdürü/Daire Başkanı tarafından Personel Görüş Günü uygulaması tekrar başlatıldı. 

9- Tüm Polislerimizin yıllık izinleri, yaz ve kış aylarında olmak üzere iki dönem halinde kullandırılıyor. 

10- Polis Radyosu'nda, Emniyet Teşkilatımızda görevli psikologların katılımı ile düzenli olarak, ruh sağlığı konularında programlar düzenleniyor. 

11- Polislerimize tedavi, vefat, doğal afetler gibi zor zamanlarında, sosyal destek fonu ve Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı imkanlarıyla destek olunuyor. 

12- Polislerimizin, moral ve motivasyonunu artırmak ve aileleri ile birlikte kaliteli zaman geçirmeleri amacıyla son 4 yıl içerisinde, 10 yeni sosyal tesis, Türk Polis Teşkilatımıza kazandırıldı.  Son 5 yılda pandemiye rağmen, 1 Milyon 472 bin Polis ve Polis yakını, Sosyal Tesislerimizde konakladı. 

13- Polislerimizin psikolojik sağlamlığını artırmak amacıyla Psikoloji, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Psikiyatri Hacettepe ve Gazi Üniversiteleri Öğretim Üyelerinden oluşturulan "Bilimsel Danışma Kurulu" kuruldu. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU