Qet: 'Vatansız Ahmet'in hayatı film oldu

Filmin yönetmenliğini Fuat Bulut yaptı

Fotoğraf: Independent Türkçe

İçişleri Bakanlığı tarafından askerden firar ettiği gerekçesiyle 1994 yılında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarılan ve Diyarbakır İl Göç İdaresi tarafından verilen ‘Vatansız” belgesiyle yaşayan 56 yaşındaki Ahmet Önder’in hayatı film oldu.

Yönetmenliğini Fuat Bulut’un yaptığı “Qet” (Hiç) isimli kısa filme, Avrupa Birliği Sivil Düşün ile Diyarbakır’daki sivil toplum örgütleri destek verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

15 dakikalık belgesel film için Diyarbakır’da özel gala yapıldı. Sur’da bir otelde gerçekleşen tanıtım galasına, HDP Milletvekili Garo Paylan, yerlerine kayyım atanan Bismil Belediyesi Eş Başkanı Orhan Ayaz ve Gülşen Özer’in yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

Açılış konuşmasını yapan yönetmen Bulut, filmi bir sosyal sorumluluk projesi olarak gördüğünü ifade ederek, “Qet ismini verdiğimiz filmde Diyarbakır’da doğmuş, Diyarbakır’da büyümüş, Diyarbakır’da evlenmiş, bu memlekette evlatları doğmuş bir babanın trajik hikayesi var” dedi.

“Arzumuz, bu film ile Ahmet Önder’in 28 yıllık mücadelesine bir katkı sunmak, duyulmayan çığlığına bir ses katmaktır” diyen Bulut, filmin yapım aşamasında duyarlılık gösteren Sivil Toplum Örgütlerine ve Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’na teşekkür etti.

“Bana özgürlüğümü geri versinler”

Film gösteriminin ardından konuşan Ahmet Önder, 1986 yılında henüz 20 yaşındayken askere gittiğini, hamile eşinin ortada kalması nedeniyle 6 günlük asker iken birliğinden firar ettiğini söyledi.

O tarihten sonra kimliğinin elinden alındığını ifade eden Önder, “Hiçbir işe giremiyorum, hiçbir sosyal güvencem yok ve hiçbir haktan yararlanamıyorum. Bir oğlum cezaevinde, görüşüne dahi gidemiyorum. Varlığım, yokluğum belli değil. Benim sorunuma bir çare bulunsun. Kimliğimi istiyorum, özgürlüğümü istiyorum” dedi.

19 ülkede yarışıyor

12-15 Ekim tarihlerinde yapılacak Uluslararası Diyarbakır Kısa Film Festivali’nde finalist olan film, aynı zamanda finalist olduğu 12. Berlin Kürt Film Festivali’nde 13-19 Ekim’de gösterilecek. Filmin yapımcısı olan Şerife Deniz Bulut, Qet filminin 19 ülkede 19 ayrı festivalde yarıştığı bilgisini verdi.

 

Gazete Duvar

DAHA FAZLA HABER OKU