Trump’ın “küçük” bulup önemsemediği yeni füze denemeleri Kuzey Kore’ye göre Güney Kore için “açık bir uyarı”

Fırlatılan füzeler, Japon Denizi’ne inmeden önce 600 kilometre yol katetti

(AFP)

Kuzey Kore yeni model taktik balistik füze ateşleme testinin, ABD’yle askeri tatbikat yapmayı planlayan Güney Kore için “açık bir uyarı” olarak görülmesi gerektiğini duyurdu.

Kim Jong-un, devlet medyasında yer alan “Güney Kore ordusunda savaş çığırtkanlarına” yönelik açıklamasında, perşembe günü gerçekleştirilen testin “hedeflenen bazı güçlere kaygı ve ızdırap vermiş olması gerektiğinden” övgüyle bahsetti.

Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA) Kim Jong-un’un bizzat gözetiminde gerçekleştirilen test sırasında ateşlenen iki füzenin, ABD-Güney Kore ortak analizine göre Japon Denizi’ne inmeden önce 600 kilometreden fazla yol katettiğini bildirdi. 

Denemenin “açık bir uyarı” olduğunu söyleyen Devlet Başkanı Kim, Güney Korelileri bir taraftan barıştan yana olduklarını iddia edip diğer taraftan da yeni silahlar ithal ederek ve askeri tatbikatlar yaparak “ikiyüzlü” davranmakla suçladı.

Ajansın aktardığı haberde Kim’in “Güney’den ülke güvenliğimize yönelik muhtemel ve doğrudan tehditleri ortadan kaldırmak için hiç ara vermeden süper-güçlü silah sistemleri geliştirmekten başka bir şey yapamayız” dediği belirtildi.

 

 

Seul’deki Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkiliyse, Güney Kore-ABD Birleşik Kuvvetler Komutanlığı’nın (CFC) cuma günü paylaştığı bir değerlendirmeye göre Kuzey Kore’nin test ettiği füzelerin yeni model kısa menzilli balistik füzeler olduğunu düşündüklerini belirtti.

Yetkili ayrıca, söz konusu füzelerin Rusya’nın İskender füze sistemiyle (SS-26) ve Kuzey Kore’nin mayıs ayında denediği -uzmanlara göre gizlemesi, fırlatması ve uçuş sırasında manevra yapması kolay, nispeten küçük ve hızlı füzelerle- benzer özellikler taşıdığını ifade etti.

CFC’den bir sözcü de yaptığı açıklamada, füze ateşlemelerinin “(Güney Kore) ya da ABD’ye yönelik bir tehdit olmadığını ve bu durumun savunma duruşları üzerinde bir etkisinin bulunmadığını” kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuzey Kore’nin açıklamaları Güney Kore’ye karşı sert ifadeler içerse de analistler bu beyanı, geçmiş açıklamaları hesaba katan ABD’ye yönelik mütecaviz saldırılardan kaçınıldığı şeklinde yorumluyor. Bu da Kuzey Kore’nin hala diplomasiyi hayatta tutma beklentisini koruduğunu işaret ediyor.

Perşembe günü gerçekleştirilen füze ateşlemelerini hafife alan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise Bloomberg TV’ye verdiği röportajda Kuzey Kore’yle verimli görüşmelerin “birkaç hafta içinde” başlayabileceğini söyledi. 

Pompeo fırlatmalar için de “Herkes müzakerelere hazırlanıp koz yaratmaya çalışıyor ve karşı taraf için risk oluşturuyor” ifadesini kullandı.

Fox News’e konuşan ABD Başkanı Donald Trump ise Kuzey Kore lideri Kim’le aralarının hala “çok iyi” olduğunda ısrar ederken, son füze denemelerini de hafife aldı.

Trump “Nükleer deneme yapmış değiller. Bilirsiniz, aslında daha küçük füzelerin dışındakileri test etmediler” dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Sena Çenkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU