TÜRK-İŞ: Mutfak enflasyonu bir yıl içinde yüzde 23 arttı, açlık sınırı 2 bin lirayı geçti

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Temmuz ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, dört kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 75 lira oldu

Fotoğraf: Reuters

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), açlık ve yoksulluk sınırını içeren Temmuz 2019 ekonomi araştırmasını açıkladı.

Araştırmaya göre temmuz ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 75 liraya yükseldi.

Geçen yıl aynı ay bu rakam bin 714 liraydı.

Yoksulluk sınırı 6 bin 760 liraya yükseldi, bekar ve çocuksuz bir çalışanın yaşama maliyeti ise 2 bin 565 lira olarak belirlendi.

 

türk iş.JPG
Grafik: TÜRK-İŞ

 

TÜRK-İŞ açıklamasında şu değerlendirmeye yer verildi:

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun çalışmalarını sürdürdüğü dönemde Konfederasyonumuz bekar bir işçi için aylık yaşam maliyetini net 2,393.25 lira olarak hesaplamış ve fakat geçerli olan net asgari ücret 372.35 lira daha düşük tutarda karar bağlanmıştı. Milyonlarca çalışanın geçim ücreti haline dönüşen asgari ücret bugün değil bir ailenin, tek bir işçinin bile geçimini sağlamaya yetecek düzeyde değildir. Yeni asgari ücretin uygulanmaya başlanmasından bu yana yapılması gereken harcama tutarı her ay artmakta ve yapılan zamların etkisiyle aile bütçesine ek yükler gelmektedir. Yılbaşında bekar bir işçinin asgari ücreti aylık net 417.77 lira artarak 2,020 lira olmuş ve fakat daha aradan henüz yedi ay geçmesine karşın bu işçinin yaşam maliyeti ile mevcut asgari ücret arasındaki fark 543.62 liraya ulaştı. 

Mutfak enflasyonunda yıllık artış yüzde 26

TÜRK-İŞ araştırmasında mutfak enflasyonundaki artışa da değindi:

Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken askeri harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,39 oranında artış gösterdi.  Yılın ilk 7 ayı itibarıyla fiyatlardaki artış yüzde 6,91 oranında oldu. Gıda enflasyonunda son 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 19,38 olarak hesaplandı. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde yirmi 22,86 oldu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU