Suç duyuruları başladı: CHP 62 yıl hapisle cezalandırılmalarını istedi

Sedat Peker’in iddiaları ardından muhalefet partileri adı geçen şüpheliler hakkında suç duyurusunda bulundu

Fotoğraf:ANKA

CHP, Peker’in iddialarında geçen isimler hakkında bugün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunun ardından adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya, CHP Genel Başkan Yardımcıları Bülent Tezcan ve Muharrem Erkek, Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Ankara Milletvekilleri Levent Gök, Ali Haydar Hakverdi ve Murat Emir, Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan ve Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı katıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CHP’li Erkek, Türkiye gündeminin son iki gündür ‘yozlaşma, yolsuzluk ve rüşvetle’ karşı karşıya olduğunu dile getirerek şunları söyledi:

Toplumun çok önemli bir kesimi, nüfusumuzun yarısı, milyonlarca işsiz, milyonlarca emekli, milyonlarca asgari ücretli, milyonlarca genç, ev kadını, derin bir yoksullukla karşı karşıya. Yolsuzluğun olduğu yerde yoksullukla mücadele edemezsiniz. Ama biz kararlıyız. Biz, bugünkü saray iktidarı gibi yoksulluğu yönetmeyeceğiz, yoksulluğu bitireceğiz. Yoksulluğu yeneceğiz. Bu topraklarda yoksulluk asla bir kader değildir.

“Yargı yürütmenin vesayeti altında”

Peki ne için harekete geçemiyor Cumhuriyet savcıları? Çünkü saray iktidarının, yürütmenin ağır bir vesayeti altında yargı. Onun için ne diyoruz? İlk seçimde iktidar olacağız, mutlaka ve mutlaka demokratik hukuk devleti için bağımsız ve tarafsız yargıyı tesis edeceğiz.

“Gerçeğin üzerini hiçbir güç örtemez”

Adalet olmazsa; adalet, yargı suçla, yolsuzluk, rüşvet ile mücadele edemezse her şey mahvolur. Adalet olmazsa aş, iş ve ekmek de olmaz. Bugün ayrıntılı bir şekilde tüm olayları, ciddi iddiaları ve kuvvetli şüpheleri savcının önüne koyduk. Savcılardan kapsamlı bir araştırma bekliyoruz. Çünkü ceza hukukunun, soruşturmaların, yargılamaların temel amacı maddi gerçeğe ulaşmaktır. Bunu yapacak olan da ilk aşamada savcılardır. Bu soruşturmanın, bu iddiaların sonuna kadar takipçisi olacağımızı da buradan vurgulamak istiyoruz.

62 yıl 6’şar aya kadar hapisle cezalandırılmaları istendi

CHP’nin savcılığa sunduğu suç duyurusu dilekçesinde, eski Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, akademisyen Ünsal Ban, Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu, TOBB Deniz Meclisi üyesi Salih Orakçı, Borsa Gündem gazetesi sahibi Orhan Pala, Hürriyet gazetesi yazarı Burak Taşçı, eski Budur İl Milli Eğitim Müdürü Nesrin Kakırman, iş insanı Nedim Özbek ve Peker’in iddiasında geçen “Ahmet ve Süleyman” isimli şahısların cezalandırılmaları istendi.

Bu isimlerin, ‘bilgi suistimali yolu ile menfaat sağlama’, ‘piyasa dolandırıcılığı’ ‘kamu görevlileri ile ilişkisini kullanarak bir işi görme vadiyle bir başkasını ‘suç işlemek için örgüt kurma’, ‘irtikap’, ‘rüşvet’ , ‘nüfuz ticareti’, ‘kaçakçılık’ suçlarından toplamda 62 yıl 6’şar aya kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

Meclis’e de taşındı

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Sedat Peker'in ortaya attığı ‘yolsuzluk, rüşvet ve şantaj’ iddialarıyla ilgili TBMM’ye araştırma önergesi verdi. Peker’in iddialarının araştırılması için Meclis’te komisyon kurulmasını isteyen Kılıç, tüm siyasi partilere de "temiz toplum" çağrısı yaptı. Kılıç, "Gelin, mafya-devlet-siyaset sarmalındaki ilişkileri tüm detaylarıyla araştıralım, ortaya çıkartalım, temiz bir sayfa açalım" dedi.

DEVA Partisi

DEVA Partisi de Peker’in iddialarındaki isimler hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda yer alan şüphelilerin isimleri şunlar:

Eski SPK’Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Serkan Taranoğlu, Türkiye Odalar Borsalar Birliği Denizli Meclis Üyesi Salih Orakçı, Nedim Özbal, Diyarbakırlı Emin, Ahmet ve Süleyman isimli şahıslar, Recep Dumangöz, Borsa Gündem gazetesi sahibi Orhan Pala, Borsa Gündem gazetesi yazarı Burak Taşçı, Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Korkmaz Karaca, Burdur İl Milli Eğitim Müdürü Nesrin Kakırman

Parti adına yapılan suç duyurusunda, Sedat Peker’in yaptığı açıklamalara ilişkin şu ifadelere yer verildi:

Bu açıklamalarda yukarıda isimleri geçen şüphelilerden üst düzey kamu görevlileri ile bu kişilerle birlikte hareket eden bazı şüpheli kişilerin sermaye piyasası ile ilgili olarak bu piyasanın araçlarını kullanmak suretiyle piyasa dolandırıcılığına sebep oldukları, aynı zamanda nüfuzlarını kullandıkları, bu nüfuzlarını kullanarak kişileri menfaat temin etmeye zorladıkları ve kişilerden menfaat temin ettikleri, sahte haciz işlemleri yaptıkları ve bu şekilde resmi belgede sahtecilik yaptıkları, söz konusu bu eylemleri belirli bir suç örgütü oluşturacak şekilde gerçekleştirdiklerine dair ayrıntılı anlatımlarda bulunulmaktadır.

“Somut deliller ve olaylar ileri sürülüyor”

Sözkonusu açıklamaların “Açıkça işlenen suçları kimlerin, nerede, nasıl ve ne şekilde işlediğine dair somut deliller ve olaylar ileri sürülerek yapıldığı” belirtilen suç duyurusunda şunlar kaydedildi:

Bu şekilde kamu görevlisi olan şüpheliler ile diğer şüphelilerin bir suç örgütüne vücut verecek tarzda birlikte hareket ettikleri, bu örgüt kapsamında sermaye piyasasında piyasa dolandırıcılığı yaptıkları, yine mağdurları zorlayarak menfaat temin ettikleri ve böylece irtikap ve rüşvet eylemlerini de gerçekleştirdikleri, resmi belgede sahtecilik yaptıkları anlaşıldığından yukarıda ayrıntısı ile belirtilen olayların, kişilerin, suçların araştırılması ve maddi gerçekliğe ulaşılması artık bir zaruret halini almıştır.

“Suç örgütü, rüşvet, resmi belgede sahtecilik”

Yukarıda ayrıntısı ile arz ve izah edilen nedenlerden dolayı, isimleri belirtilen şüpheliler ile birlikte tespit edilecek diğer şüphelilerin suç işleme amacıyla bir araya geldikleri, bu kapsamda TCK’da belirtilen suçlardan suç işleme amacıyla örgüt kurdukları, üye oldukları, nüfuz ticareti, irtikâp, rüşvet ve resmi belgede sahtecilik suçlarını işledikleri yine 6362 sayılı SPK kapsamında piyasa dolandırıcılığı yaptıkları anlaşılmakla resen tespit edilecek diğer şüpheliler ve suçlardan dolayı da soruşturma yapılarak şüphelilerin cezalandırılması için kamu davası açılmasını arz ve talep ederiz.”

 

Adsız.jpg
Fotoğraf:ANKA

 

Zafer Partisi

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Sedat Peker’in rüşvet iddialarıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

 Özdağ, suç duyurusunun ardından adliye önünde yaptığı açıklamada şunları belirtti:

“Saray rejimi etrafında oluşan yolsuzluk ağı bir noktasından daha patladı. 20 yıldır ülkeyi yöneten, yorgun, tükenmiş AKP iktidarın artık ülkeyi yönetemeyeceği bir kez daha görüldü. Türkiye’nin bu karanlık günlerinde Zafer Partisi olarak meşaleyi yaktık. Yüce Türk milleti bilmeli ki, ortaya çıkan yolsuzluk, hukuksuzlukların, alınan ve verilen rüşvetlerin üzerine gitmek, boynumuzun borcu. Ucu nereye, kime dokunursa dokunsun Zafer Partisi kararlılıkla yoluna devam edecek ve Türk milletinden çalınan her kuruşun hesabını soracak.

Şimdiden uyarıyoruz. Kanunsuz emirler alıp, soruşturmayı engellemeye kalkanlar, kulağının üstüne yatanlar, talimatla iş yapanlar olursa, bunun hesabını da bağımsız Türk yargısının önünde kısa zaman içerisinde verirler. İhanet içerisinde olan kimse bizden hoşgörü beklemesin.

Suç duyurusunda ne var? Sarayın atadığı bürokratların siyasi güçlerini kullanarak, soyduğu şirketler var. Küçük yatırımcıların batan milyonlarca doları, Türk halkından çalınan servet var. Süleymanlar, Serhatlar var. Kendileri ile ilgili iddialara cevap verecek adamlar var.

Savcıları şimdiye kadar harekete geçmesi gerekiyordu ancak geçmediler. Biz şimdi başvurumuzu yaptık. Takipçisi olacağız dedik ya, gerçekten takipçisi olacağız. Burada bırakmayacağız. Bundan sonra başka dosyalar çıkarsa, başka yolsuzluk kanıtları ortaya konulursa onların da takipçisi olacağız. Çünkü Türk milleti soyuluyor. Bir taraftan 100 milyar doları 13 milyon sığınmacı ve kaçağa yedirildi. Diğer taraftan zenginlikleri bir grup çeteye yedirildi. Ortada çok somut iddialar var. Eğer Türkiye Cumhuriyeti’nin cumhuriyet savcıları varsa, bu konu soruşturulur.

Memleket Partisi

Memleket Partisi, Sedat Peker’in iddialarında ismi geçenler hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Genel Sekreter Halil İlker Çelik, “Türkiye bugün bir kanalizasyon çukurunun içindedir. Halkımız yoksullukla mücadele ettiği halde yargı makamlarımız maalesef yolsuzlukla etkin mücadele etmemektedirler. Defaatle çağrımıza rağmen Hakimler ve Savcılar Kurulu konuyu gündemine almamıştır” dedi.

Çelik şunları söyledi:

Şikayetimiz eski Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, Atıl Akkan, Diyarbakırlı olarak bilinen Nedim Özbek, diğer bilgileri tarafımızca bilinmeyen Ahmet, Süleyman ve Emin isimli kişiler, AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu ve İstanbul Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürü Nesrin Kalkırman hakkındadır. Bu kişiler hakkında organize suç örgütü kurmak ve yönetmek, Bankacılık Kanunu’na muhalefet, rüşvet, Vergi Usul Kanunu’na muhalefet ve tehdit suçlarından soruşturma yürütülmesini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan talep ediyoruz.

Türkiye bugün bir kanalizasyon çukurunun içindedir. Halkımız yoksullukla mücadele ettiği halde yargı makamlarımız maalesef yolsuzlukla etkin mücadele etmemektedirler. Defaatle çağrımıza rağmen Hakimler ve Savcılar Kurulu konuyu gündemine almamıştır. İktidar kanadı suskun kalarak ve zamana yayarak suçların üstünün örtüleceğini zannetmekte ise de bu durum yanlış olduğu gibi aynı zamanda suça ortak olmak demektir. İktidarın hukukun üstünlüğünü tanımadığını ve buna inanmadığını zaten biliyoruz.

Hukukun şeklen işletildiği değil içinin adalet ile doldurulduğu bir ülkede yaşamak istiyoruz. Demokratik bir ülkede yaşamak istiyoruz. Düşüncelerimizi ifade etmekten çekinmediğimiz bir ülkede yaşamak istiyoruz. Özgür ve müreffeh bir ülkede yaşamak istiyoruz. Geçim kaygısı taşımadan, market market gezerek en ucuz gıdayı nerden alacağımızı düşünmeden yaşamak istiyoruz. İnsanlarımızın yüzü gülsün istiyoruz ve en çok da gelecek kaygısı taşımadan yaşamalarını istiyoruz.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU