AB'den Viktor Orban'ın "karma ırk" açıklamasına tepki

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Irk ayrımı yapmak ortak değerleri çiğnemektir" dedi

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın sözlerine tepki gösterdi / Fotoğraf: AFP

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ırk temelli ayrımcılıkların AB değerlerine aykırı olduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Von der Leyen, Slovakya haber sitesi Aktuality'de Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın "karma ırk" konusundaki ifadelerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Macaristan da dahil bütün AB üyesi ülkelerin ortak değerler altına imza attığını anımsatan von der Leyen, "Irk ayrımı yapmak ortak değerleri çiğnemektir" ifadesini kullandı.

Von der Leyen, AB'nin eşitlik, tahammül, adalet ve kurallar üzerine kurulduğuna dikkati çekti.

Bazı kişilerin her zaman hasmane söylemlerde bulunacağına işaret eden von der Leyen, buna rağmen toplumun bir bütün olarak bu kişilerden daha güçlü olduğunu vurguladı.

Avrupa Parlamentosu'ndaki (AP) tüm siyasi partilerin grup başkanları da konuyla ilgili yaptıkları ortak açıklamada, Orban'ın ırkçı söylemlerini kınadı ve bunun AB değerlerine aykırı olduğunu bildirdi.

Orban ne demişti?

Macaristan Başbakanı Orban, geçen hafta Romanya'da katıldığı etkinlikte, göçmen karşıtı ifadeler kullanmış ve karma ırk olmayacaklarını belirtmişti.

Orban, 2050'ye kadar Avrupa'nın büyük şehirlerinde Avrupa kökenli olmayan kişilerin çoğunlukta olacağını savunarak, Macarların karma ırk olmak istemediğini ve gelecek nesillerin, sürekli Avrupa'ya doğru ilerleyen İslam medeniyetinin genişlemesini sadece güneyde değil batı sınırında da durdurulması konusunda hazırlanması gerektiğini ileri sürmüştü.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU