Henri Barkey: İddianameye konu olan yemekte Osman Kavala'yla birlikte değildik

Henry Barkey, "Ben o gece tanınmış bir Türk gazeteciyle yemekteydim ama Türkiye’deki durum göz önüne alındığında bu kişinin kim olduğunu açıklamam doğru değil diye düşünüyorum" diye konuştu

Osman Kavala (solda), Henry Barkey (sağda) / Fotoğraf: AA

Gezi davasından tutuklanan ve 1732 gündür Silivri Cezaevi’nde bulunan Osman Kavala Gezi eylemlerini finanse ettiği gerekçesiyle tutuklanıp, ağırlaştırılmış müebbetle yargılanırken beraat etmişti. Hapishaneden çıkacağı sırada CIA'de bir dönem danışmanlık yapan Henri Barkey ile irtibatlı olması gerekçe gösterilerek 'casusluk' suçlamasıyla tekrar tutukladı.

Osman Kavala hakkında yeniden görülen Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Kavala hakkında Gezi eylemleri haricinde "casusluk" suçlamasıyla düzenlenen iddianamede Henri Barkey’le yemek yemesi suç olarak gösterildi.

Kavala’nın avukatları ise yaptıkları açıklamalarda, Kavala’nın o gece Henri Barkey’le yemek yemediğini söylediler.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"O gece tanınmış bir Türk gazeteciyle yemekteydim"

Gerçek Gündem'den Sami Menteş'in haberine göre; Barkey, iddianameye konu olan yemekte Osman Kavala’yla birlikte olmadığını söyledi.

Barkey, yemekle ilgili "Ben o gece tanınmış bir Türk gazeteciyle yemekteydim ama Türkiye’deki durum göz önüne alındığında bu kişinin kim olduğunu açıklamam doğru değil diye düşünüyorum. Bu yüzden ve açıkçası haksız ve uydurulmuş ayak oyunlarının bir parçası olmayı reddettiğimden şimdiye kadar açıklamadım; kendisi isterse yapabilir tabii" dedi.

"Ama öte yandan da Osman Kavala’nın beş senedir tutuklu olması ve o akşam ki karşılaşmamız nedeniyle beraat ettikten sonra hapiste tutulması için sebep gösterilmesi esef vericidir" diyen Henri Barkey, o gece yaşananları şöyle anlattı:

Ben o gece lokantaya geldiğimde Osman Bey birkaç Avrupalıyla yemek yiyordu. Tanışıklığımız olduğundan, ayaküstü birkaç dakika konuştuk. Sonra da kendi masama geçtim.

"Yemek yediğim kişinin iddianamede olmaması ilginç"

Henri Barkey’in dikkat çektiği bir başka hususta iddianamede, yemekte olanların herkesin isminin yazılmamış olmasıydı:

O gece aynı lokantada başka bir masada yemekte olan, benimle o haftaki konferansa katılmış Sylvia ve Marwa’nin adlarının bile iddianameye yazılıp (belli ki o gece lokantada olan kişiler araştırılmış) benim asıl yemek yediğim kişinin belirtilmemesi fazlasıyla ilginç bir durum.

Henri Barkey, konuyla ilgili daha fazla detaya girmek istemediğini belirterek, “Hissettiğim sorumluluk nedeniyle sadece bu kadar söylemek istiyorum” dedi.   

 

 

 

 

Gerçek Gündem

DAHA FAZLA HABER OKU