Galatasaray transferde kepçeyle verip kaşıkla topluyor

Galatasaray'ın bonservis ödeyerek aldığı oyuncular ya bedelsiz takımdan ayrılıyor ya maaşının bir bölümünü kulüp ödüyor ya da değerinin altında satılıyor. Sarı-kırmızılıların oyuncu alıp satma konusundaki tavrı ise "başarısızlık" olarak nitelendiriliyor

Mbaye Diagne, Mustafa Muhammed ve Marcao'nun transfer edilmesi tartışılıyor / Fotoğraf: AA 

Süper Lig ekiplerinden Galatasaray, bir döneme damga vuran transfer hamleleri ve elde ettiği paralarla adından söz ettirirken son yıllarda bu durumun oldukça uzağında.

Arda Turan, Ozan Kabak, Badou Ndiaye, Fernando gibi birçok oyuncusunu astronomik bedellerle transfer ederek gelir hanesine ciddi rakamlar yazdıran Galatasaray, son dönemde para kazandığı Marcao'da bile eleştirilerin odağında.

Geçen sezon alınan Morutan'ın bedelsiz kiralanacağı iddiaları, Kasımpaşa'dan transfer edilen Mbaye Diagne'nin bonservissiz ayrılması ve son olarak Fransız ekibi Nantes'a kiralanan Mustafa Muhammed transferleri, Galatasaray yönetimlerinin eleştiri almasına neden oluyor.

 

Marcao
Marcao / Fotoğraf: AA

 

15 milyon euroya satılan Marcao, tartışma yarattı

2018-19 sezonu ara transfer döneminde Portekiz ekibi Chavez'den 4 milyon euro karşılığında transfer edilen ve o dönem ödenen ücret nedeniyle eleştirilen Marcao'nun satışı da tartışma yarattı.

Geride kalan yıllardaki performansıyla dikkat çeken, bu sezon UEFA Avrupa Ligi'nde sık sık haftanın 11'ine seçilen Marcao, Sevilla'ya bonuslarla birlikte 15 milyon euroya satıldı. Sevilla ayrıca Marcao'nun olası satışından yüzde 10 Galatasaray'a ödeme yapmayı kabul etti.

 

 

Galatasaray yönetiminin Marcao'yu sattığı bedel ise hala tartışılıyor. 

İtirazlara gerekçe ise Fenerbahçe'nin Güney Koreli stoperi Kim Min-jae'nin 20 milyon euro + bonuslarla transfer olacağı iddiaları.

Galatasaraylı taraftarlar, Kim Min-jae'ye 20 milyon verileceği iddialarını gerekçe göstererek Marcao'nun daha yüksek bir bedelle satılmamasına tepki gösteriyor.

Sarı-kırmızılı forma ile 140 maça çıkan Marcao, başarılı performansının yanı sıra 2 gol, 1 asistlik de katkı verdi.

 

Mbaye Diagne15.jpg
Mbaye Diagne/ Fotoğraf: AA

 

13 milyon euro verilen Diagne bedelsiz gönderildi

2018-19 sezonu ara transfer döneminde Kasımpaşa'dan transfer edilen Mbaye Diagne'nin Galatasaray kariyeri, oldukça ilginç anlara sahne oldu.

Sarı-kırmızılı ekip, saha içi ve saha dışındaki yaşantısıyla sık sık gündeme gelen Diagne için Kasımpaşa'ya bonuslarla birlikte 13 milyon euro ödedi.

Futbolcuya ise 2018-19 sezonundan başlamak üzere 4 buçuk yıllık kontrat verdi.

İlk 6 aylık süreç için net 1 milyon 150 bin euro maaş alacak Diagne, 2019-20 ve 2020-21'de 2.35 milyon, 2021-22 ve 2022-23 sezonlarında ise 2,40 milyon euro garanti ücret alacaktı.

Ancak Mbaye Diagne-Galatasaray birlikteliği bir türlü istenen düzeye erişemedi.

 

 

İlk sezonunu tamamlayan Diagne, ikinci yılında Club Brugge'e kiralandı.

Galatasaray yönetimi, oyuncunun Brugge'e kiralanmasından 3 milyon 350 bin euro gelir elde etti. Oyuncunun 2 milyon 115 bin euroluk maaşını ise Galatasaray ödedi. 

Takip eden sezonda 1 milyon 400 bin pounda West Bromwich Albion'a kiralanan Diagne, sonraki süreçte yeniden Galatasaray'a döndü. 

2021-22 sezonunu Galatasaray'da açan Diagne'nin lisansı, ligin ikinci yarısında sakatlığı ve yabancı kontenjanı açılması gerekçesiyle askıya alındı. 

Bu sezon sonu kontratını tamamlayacak Mbaye Diagne'nin sözleşmesi feshedildi ve oyuncu bedelsiz olarak Fatih Karagümrük'e transfer oldu. 

Galatasaray'da 61 müsabakaya çıkan Diagne, takımına 26 gol ve 4 asistlik katkı sundu.

 

Mustafa Muhammed-AA.jpg
Mustafa Muhammed / Fotoğraf: AA

 

Bonservisine 4 milyon dolar verilen Muhammed, 250 bin euroya kiralandı

Galatasaray taraftarını son yıllarda belki de en çok heyecanlandıran isimlerden biri olmuştu Mustafa Muhammed. 

2020-21 sezonu ara transfer döneminde Mısır'ın Zamalek Kulübü'nden transfer edilen Mustafa Muhammed, ayağının tozuyla çıktığı ilk 4 maçta 4 kez fileleri havalandırarak Galatasaray taraftarının sevgilisi oldu.

Takip eden süreçte iniş çıkışlar yaşayan genç golcü için Zamalek'e 2'si kiralama, 4 milyon dolar da bonservis olmak üzere toplam 6 milyon dolar ödeyen Galatasaray yönetimi, gelinen noktada Mısırlı yıldızı Nantes'a kiraladı.

 

 

Göz yaşları içerisinde Avusturya'daki kamptan ayrılan Muhammed, Fransa'nın yolunu tuttu.

Transferi ilginç kılan konu ise 4 milyon dolar bonservis verilerek büyük umutlarla transfer edilen 24 yaşındaki golcü futbolcu için kulübün sadece 250 bin euro talep etmesi oldu. 

Üstelik 5,75 milyon euro satın alma opsiyonunun zorunlu olmamasına da büyük eleştiriler getirildi.

Galatasaray'da 57 maçta sarı-kırmızılı formayı giyen Muhammed, 17 gol ve 5 asist üretti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

3,5 milyona alınan Morutan'ın bedelsiz kiralanacağı iddia ediliyor

Geçen sezon gençleştirme hamlesi yapan ve bu doğrultuda kadroya dahil edilen Olimpiu Morutan'ın takımdaki geleceği de merak konusu.

Steau Bükreş'e 3,5 milyon euro ödeyen Galatasaray'da yeteri kadar şans bulamayan Morutan'ın Sivasspor'a bedelsiz olarak kiralanacağı iddia ediliyor.

Galatasaray'la geride kalan sezonda 33 maça çıkan Morutan, 3 gol, 5 asistlik performans sergiledi.

 

mitroglou
Konstantinos Mitroglou / Fotoğraf: AA

 

Marsilya'dan alınan Mitroglou, PSV'ye kiralandı, maaşı ödendi

Galatasaray'ın dikkat çeken transferlerinden biri de 2018-19 sezonunda Konstantinos Mitroglou'nda yaşandı.

Sarı-kırmızılılar, 1,5 yıllığına kiralanan Mitroglou için Fransız ekibine ücret ödemezken oyuncuya 6 aylık dönem için 1 milyon 500 bin, 2019-20 sezonu için de 2 milyon 600 bin euro maaş vereceğini duyurdu.

 

 

6 aylık sürede Galatasaray'da beklentileri karşılayamayan Yunan futbolcu 2019-20 sezonunda PSV Eindhoven'a kiralandı. 

Hollanda ekibi bu transfer karşılığında Galatasaray'a 1 milyon 250 bin euro verirken, İstanbul ekibi de Mitroglou'na söz konusu sezon için 1 milyon 950 bin euro ödeyeceğini bildirdi.

Galatasaray'la 9 kez sahaya çıkan Yunan santrfor, 2 gol, 1 asistlik katkı verdi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU