İstanbul'da "tahıl koridoru" planına ilişkin yapılan dörtlü toplantı... Akar'dan açıklama

Türkiye, Ukrayna, Rusya ve BM'den heyetlerin katıldığı İstanbul'daki toplantı 1.5 saat sürdü

Fotoğraf: Reuters

Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin deniz yoluyla sevkine ilişkin Türkiye, Rusya, Ukrayna askeri heyetleri ile Birleşmiş Milletler (BM) heyetinin İstanbul'daki toplantısı 1,5 saat sürdü.

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, "Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin deniz yoluyla emniyetle sevkine ilişkin Türkiye, Rusya Federasyonu ve Ukrayna savunma bakanlıkları askeri heyetleri ile Birleşmiş Milletler heyeti arasında Kalender Kasrı'nda gerçekleşen dörtlü toplantı sona erdi" bilgisine yer verildi.

Toplantı sonrası henüz bir açıklama yapılmadı.

Toplantı öncesi Reuters'e bilgi veren diplomatlara göre, görüşülecek planın unsurları arasında tahıl gemilerine mayınla döşeli Karadeniz limanlarına giriş-çıkışta Ukrayna gemilerinin rehberlik etmesi, Rusya'nın tahıl sevkiyatları sırasında ateşkes sağlaması ve BM desteği ile Türkiye'nin Rusya'nın gemilerini inceleyerek silah taşındığı endişelerini hafifletmesi bulunuyor.

Diplomatlar, Ukrayna'dan tahıl sevkiyatlarının yeniden başlaması halinde, gemicilik ve sigorta şirketlerinin ticarete yeniden başlamadan önce mayınlı sularda yürütülecek operasyonlara bağlı risklere karşı güvence isteyeceğini belirtti.

Akar'dan açıklama

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, toplantıya ilişkin, "Ukrayna tahılına ilişkin dörtlü toplantıda İstanbul’da tarafların temsilcilerinin bulunacağı koordinasyon merkezi oluşturulması konusunda mutabık kalındı" açıklaması yaptı. 

Akar şöyle devam etti: 

Önümüzdeki hafta Ukrayna ve Rus heyetleri yeniden Türkiye'de toplanacak, toplantıda hem bütün detaylar gözden geçirilecek hem yaptığımız çalışmalar imza altına alınacak. Dörtlü toplantıda liman çıkış ve varış noktalarında müşterek kontroller yapılması ve intikal rotalarında seyir emniyetinin sağlanması gibi teknik konularda mutabakat sağlandı.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU