Trump "İran’a ait İHA vurduk" dedi, Tahran'dan yalanlama geldi

Trump: Gemi ve mürattebatı tehdit ediyordu

Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanı Donald Trump, Hürmüz Boğazı'nda USS Boxer gemisinin kendisine yaklaşık 900 metre yaklaşan İran'a ait bir insansız hava aracını (İHA) imha ettiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beyaz Saray'da açıklama yapan Trump, şunları söyledi:

"Boxer, kendisine 1000 deniz mili gibi çok yakın bir mesefade yaklaşan, birden fazla yapılan dur ihtarlarına uymayan, gemi ve mürettebatının güvenliğini tehdit eden bir İran drone'una karşı kendisini müdafa etti. Drone direkt imha edildi."

Trump, İHA' düşürmelerinin "İran'ın uluslararası sularda faaliyet gösteren gemilere karşı kışkırtıcı ve düşmanca hareketlerinin sonuncusu" olduğu görüşünü dile getirdi.

ABD Başkanı,  "boğazdan geçen gemilerini koruma ve ileride ABD ile birlikte çalışma" çağrısı yaptığı ülkelere de şöyle seslendi:

"Amerika Birleşik Devletleri, personelini, tesislerini ve çıkarlarını koruma hakkını saklı tutuyor ve tüm ulusları, İran'ın seyahat ve küresel ticaret özgürlüğünü bozma girişimlerini mahkum etmeye çağırıyor."

İran'dan yalanlama

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmesi öncesi BM Genel Merkezi'nde Trump'ın söz konusu açıklamasına ilişkin gazetecilere kısa bir değerlendirme yaptı. 

Cevad Zarif, ''Bizim bugün insansız hava aracı kaybettiğimiz yönünde bir bilgi yok'' dedi. 

Zarif ayrıca dünya haritasında ABD, İran ve Hürmüz Boğazı'nın yerlerini gösteren bir haritayı "Hatırlatma" başlığıyla, Twitter hesabında paylaştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU