Konut satışına gelen dijital denetim, silinen ilan sayısını ikiye katladı

Bu uygulamanın, ilan sitelerini daha disiplinli ve kontrol edilebilir şekilde iş yapmaya zorlayacağı kaydedildi

Fotoğraf: AA

Online emlak platformlarında yer alan gayrimenkul ilanlarına yönelik düzenleme 1 Haziran itibariyle uygulamaya girdi.

 Yeni düzenleme ile ilan sitelerinde yer alan taşınır ve taşınmazlara ait tüm bilgiler, bir aylık periyotlarla Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirilecek. 

Uygulamayla sahte ilan vererek gayrimenkul piyasasında spekülatif amaçlı fiyat artışlarının engellenmesi, aynı zamanda vergi kaçağının en aza indirilmesi ve piyasanın şeffaflaştırılması amaçlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İlanlar kaldırılmaya başlandı

Düzenleme piyasada da etkisini hızlı gösterdi. Düzenlemenin Resmi Gazete’de yayımlandığı ilk günde sitelerinde kaldırılan ilan sayısı ikiye katlandı. 

Sistemin konutlarda oluşan köpük fiyatları bir nebze olsa da düşüreceği, ancak arz eksikliğinden dolayı enflasyon oranında artışların ise süreceği belirtiliyor. 

Dünya’dan Leyla İlhan’ın haberine göre uygulamanın fiyatları yükselteceği uyarısını yapanlar da var.

"Fiyatları yükseltir"

Bu uygulamanın, ilan sitelerini daha disiplinli ve kontrol edilebilir şekilde iş yapmaya zorlayacağını kaydeden TURYAP Genel Müdürü Kemal Karadağ, fiyatların yükseleceğini düşünüyor: ”Çünkü uygulama en çok mülk sahiplerini etkileyecek. Çünkü tapu harcının bir kısmını mülk sahibi de ödüyor. Ayrıca bir konut 5 yıl içinde satıldığında oluşan değer artışından dolayı mülk sahibi emlak kazanç vergisi ödüyor. Dolayısıyla değer ne kadar düşükse o kadar az ödüyor. Şimdi gerçek fiyatlar olunca mülk sahibi bu farkı birinden çıkarmak zorunda kalacaktır. Genele yayılmasa da bu tarz artışları da duyacağız. Bu nedenle kısa vadede fiyatları yükselteceğini düşünüyorum”dedi.

Haberin tamamı için tıklayın
 

Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU