Türk ve ABD'li heyet 11 saat FETÖ toplantısı yaptı

Amerika Birleşik Devletleri’nden aralarında FBI uzmanlarının da bulunduğu bir heyet dün (3 Ocak 2019) Ankara’ya geldi

Toplantı talebi, iki ülke arasındaki adli yardımlaşma anlaşması çerçevesinde ABD Adalet Bakanlığı’ndan geldi. Heyet, Terör Suçlarını Soruşturma Bürosundan sorumlu Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ramazan Dinç'in başkanlığındaki Türk heyeti ile Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonunda bir araya geldi.
 


Görüşmeler 11 saat sürdü

ABD'de yürütülen FETÖ soruşturması kapsamında, Kemal Batmaz'ın da aralarında bulunduğu 3 ismi dinledi. 

Görüşmeye Cumhuriyet Savcısı Ali Alper Saylan, Adalet Bakanlığından bazı görevliler de katıldı. Toplantı sabah saat 10.00 sıralarında başladı. Heyet akşam saat 21.00 sıralarında adliyeden ayrıldı. 

Çalışmanın bir kısmında, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Akıncı Üssü'nde bulunduğu belirlenen ve tutuklu bulunan Kemal Batmaz jandarma tarafından mahkeme salonuna getirildi. Batmaz'a bazı sorular yöneltildi. Batmaz'ın kimi sorulara "Bu konuda konuşmak istemiyorum" şeklinde yanıtlar verdiği görüşmede, Batmaz'ın dışında iki kişiye de telekonferans sistemi üzerinden sorular yöneltildi.

ABD heyeti ile yapılan bu görüşmeyle, FETÖ'ye yönelik soruşturmaların ele alındığı bakanlık düzeyindeki heyetler arası görüşme sayısı 6'ya ulaştı. ABD’li heyet, ülkelerindeki FETÖ soruşturmasının Türkiye’deki kriminal ayağına ilişkin çalışmalarını bitirdikten sonra İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileriyle de bir araya gelecek. ABD-Türkiye arasında bugüne kadar yapılan görüşmelerde Gülen'in iadesine ilişkin konular ele alındı, son toplantıda da Gülen'in iade talebine yönelik yeni delillerin paylaşılması bekleniyor.

AA

DAHA FAZLA HABER OKU